Bratislava sa pripravuje na vyhlásenie mimoriadnej situácie

Situáciu na Dunaji monitoruje aj mestský krízový štáb. Hasiči sťahujú techniku do postihnutých oblastí.

Situáciu na Dunaji monitoruje mestský krízový štáb. Hasiči sťahujú techniku do postihnutých oblastí.

BRATISLAVA. Mesto Bratislava sa v týchto hodinách pripravuje na vyhlásenie mimoriadnej situácie, informoval vedúci Krízového štábu Bratislavy Ľubomír Andrassy.

Bratislavský primátor Milan Ftáčnik už v pondelok zvolal zasadnutie Krízového štábu a prizval na rokovania zástupcov mestských častí, cez ktoré tečie Dunaj, ako aj predstaviteľov štátnych inštitúcií a bezpečnostných zložiek štátu.

"Krízový štáb nepretržite monitoruje aktuálnu situáciu súvisiacu s vysokou hladinou Dunaja a žiada verejnosť, aby rešpektovala pokyny nielen príslušníkov mestskej a štátnej polície, ale aj pracovníkov zabezpečujúcich protipovodňovú ochranu mesta," uviedol Andrassy. Krízový štáb bude opäť zasadať dnes o 15:00.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tisíc hasičov v pohotovosti

Do Bratislavského kraja smeruje aj ťažká hasičská technika zo Záchranných brigád HaZZ v Malackách, Žiline a Humennom. Na zásah sú pripravené protipovodňové zábrany, čerpadlá, či veľkokapacitné čerpadlo.

Šéf hasičov Alexander Nejedlý až do odvolania vydal rozkaz, aby viac ako tisíc hasičov bolo v služobnej pohotovosti, informovala Silvia Jančovičová z Prezídia HaZZ. Kritické oblasti monitorujú, aby v prípade potreby mohli adekvátne zasiahnuť.

Najvážnejší stav je v bratislavských mestských častiach Devínska Nová Ves, Devín, Karlova Ves, Petržalka a Staré Mesto. Preventívne opatrenia sa týkajú nielen Bratislavského, ale aj Trnavského a Nitrianskeho kraja. V rámci Bratislavského kraja ponúklo svoju pomoc aj niekoľko dobrovoľníckych združení, dobrovoľní hasiči, ale aj občania.

Očakáva sa zaplavenie Devínskej cesty

Od pondelkového večera je slovenská metropola chránená proti storočnej vode. Doterajšie mimoriadne opatrenia zo strany samosprávy súvisia s uzatvorením Viedenskej cesty, parkoviska pri Starom moste na petržalskej strane Dunaja a Fajnorovho nábrežia.

"Neustále stúpajúca hladina rieky môže už dopoludnia zapríčiniť vyliatie vody na Devínsku cestu," dodal Andrassy. Mesto je preto v kontakte s ministerstvom obrany a v prípade uzatvorenia cesty budú dopravu osôb zabezpečovať ťažké mechanizmy ozbrojených síl. Dopravu medzi Devínom a mestom budú usmerňovať príslušníci polície.

Hladina Dunaja presiahla dnes ráno v stanici Bratislava výšku 8,5 metra. O 9. hodine tam dosahovala 858 centimetrov (cm), čo predstavuje úroveň tretieho stupňa povodňovej aktivity. V bratislavskom Devíne mala 835 cm. Hladina Moravy dosahuje v stanici Devínska Nová ves 720 cm, čo zodpovedá tretiemu stupňu povodňovej aktivity, informuje na svojom webe Slovenský hydrometeorologický ústav.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  4. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  5. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  6. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  7. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac
  10. Mesto pravidelne mešká s úhradou dotácií pre Partizán Bardejov
  1. Výhody virtuálneho sídla spoločnosti
  2. Medzinárodný týždeň na EU v Bratislave
  3. Košická spoločnosť Ness formálne otvorila office v Poprade
  4. Ako znížiť spotrebu energie v obciach a mestách
  5. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  6. Hyundai i20 – Ideálny parťák
  7. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si?
  8. Domov sa skladá z detailov – dolaďte ten svoj na Moddome
  9. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku