Viac priestoru, pestrejší výber jedla, ale aj tak veľa ľudí, zhodli sa návštevníci v porovnaní Dobrého trhu na Panenskej a na Jakubovom námestí.
STARÉ MESTO. Bratislavčania dnes prišli vyskúšať, ako funguje nápad, ktorý sa uchytil na úzkej Panenskej ulici v Starom Meste, na námestí plnom zelene. Hoci bola Dobrému trhu vyhradená len jedna časť námestia a stredná, parková časť Jakubáku, viacerí si pochvaľovali voľbu priestoru.
Ten pred samotným podujatím vypratali členovia Zelenej hliadky. "Páči sa mi tu viac ako na Panenskej," hovorí Jana Krupková. Jej dcéra práve domaľovala obrázok na múr, ktorý na dnešný deň pre deti vybielili ogranizátori podujatia.
Život na ospalom námestí
Vedľajšie detské ihrisko je plné. Obe sa zberajú do stredu parku, odkiaľ znie swing a nadšený potlesk. Tanečníci z Charlie Dance Studia tu s plným nasadením tancujú na hity z čias mladosti svojich starých rodičov.
Je poludnie, a obedujúci pohodlne posedávajú pri stoloch a na lavičkách v parku. V tanieroch a na miskách majú guláš, štrúdle, či podpecníky, ktoré sa pečú na mieste v hlinenej peci. Popri stánkoch sa degustujú vína, čapuje pivo a ochutnávajú jedlá domácej kuchyne.
"Dlho treba čakať v rade," hovorí pán Ivan a decentne si z bielej hustej brady utiera kapesníkom zvyšky gulášu, "ale môže byť," spokojne konštatuje. Jeho manželka s kamarátkou medzitým porovnávajú chuť štrúdle s modrým a bielym makom. "Chutia podobne, ale ten biely je jemnejší," zhodli sa.
"Takýto trh by tu mohol byť pravidelne, inak tu len stoja autá a aj to ihrisko je poloprázdne," hovorí staršia pani zo susednej Gajovej ulice. Práve odchádza. Z trhu si odnáša detskú knižku ktorú objavila v zásobách Domova použitých kníh a v kvetináči bazalku.
Pani pri stánku s mliečnymi výrobkami študuje etiketu jogurtu, o ktorom nápis v stánku hlása, že je vyrobený z ovčieho mlieka. "No ale tu je napísané, že je z kravského mlieka, tak ako je to?" pýta sa. "No viete, je ovčí, ale dodali nám zlé etikety, všimli sme si to neskoro," ošíva sa predavač.
Trh nie je len o jedle
"Veľký nevyužitý kvetináč v strede námestia s rozmermi detského pieskoviska sa zmenil na jedlú záhradu, vďaka združeniu Permakultúra v meste. Vyrástla v ňom niekoľkoposchodová terasa v ktorej sú nasadené bylinky.
"Uvidíme, či vydrží," hovorí mladý muž v stánku s domácim dážďovkovým kompostoviskom a s literatúrou o permakultúre. "My nie sme odtiaľto a v najbližších dňoch to bude treba intenzívne polievať. Snáď nájdeme niekoho zo susedstva, kto bude ochotný nanosiť sem pravidelne zopár vedier vody," dodáva. Ako neskôr informoval hovorca Starého Mesta Tomáš Halán, o jej ďalšie zveľaďovanie sa postarajú deti z materského centra Prešporkovo.
Ale tak ako ostatní, ani on nemá v stánku prospekty v žiadnom zo svetových jazykov. S cudzincom, ktorý sa zaujíma o permakultúru sa však dokáže bez problémov dohovoriť po anglicky.
V stánkoch sa dali kúpiť aj detské punčošky, hračky, starožitnosti, tašky, knihy či zápisníčky. Otvorené mal aj Divadelný ústav, ktorý na námestí sídli a okolité kaviarne zažívali na sobotu netypický nápor hostí.
Vlastné stánky mali aj občianske združenie Punkt či staromestská samospráva, ktoré spolu so Slow Food Pressburg Dobrý trh na Jakubovom námestí zorganizovali ako "lokálnu edíciu" rovnomenného podujatia, ktoré sa už tretí rok koná na Panenskej ulici.
FOTO SME - MATEJ DUGOVIČ
FOTO - SITA