SME
Sobota, 3. jún, 2023 | Meniny má Karolína

V centre Bratislavy tento týždeň varia po rómsky

Špeciality rómskej kuchyne ponúka prvý Gipsy Food Festival. Zapojili sa štyri reštaurácie.

Rezance s kuracími pečienkami. Porcia vyjde asi na pol eura.Rezance s kuracími pečienkami. Porcia vyjde asi na pol eura. (Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

BRATISLAVA. Africké či argentínske špeciality v Bratislave zvláštnosťou nie sú. Kuchyňa rómskej menšiny však veľmi známa nie je. Na jedálne lístky ju tento týždeň priniesol Gipsy Food Festival.

Do jeho prvého ročníka, ktorý organizuje občianske združenie Divé maky, sa zapojili štyri reštaurácie v centre Bratislavy.

Na rómske tradičné jedlo – goju si trúfla len jedna z nich. Zvyšné mali z čriev plnených zemiakovou zmesou obavy. Ich príprava je vraj náročná a pri varení navyše poriadne páchnu.

Vedia sa vynájsť

Recept
Goja
  • 2 zväzky bravčových čriev
  • 1,5 kg zemiakov
  • 0,5 kg cibule
  • soľ, čierne korenie, rasca
  • črevá vymyjeme, zemiaky na drobno nakrájame, pridáme cibuľu, korenie, soľ
  • naplníme črevá ako klobásy, na koncoch zauzlíme na drievku
  • 30 minút varíme vo vode, potom upečieme v rúre do mäkka

„Treba sa vedieť vynájsť, upraviť suroviny. Ak smrdia, tak si ich predperiem, je slaná voda, sóda bikarbóna, dá sa to predvariť, prudko schladiť,“ vraví šéfkuchár steak housu El Gaucho Ľubomír Lovecký, ktorý sa už v minulosti s týmto jedlom stretol.

„Igor Kmeťo mi opisoval, že ich pripravovala jeho babička a na rodinnej oslave nesmeli chýbať.“ Goja je podľa neho chutné jedlo. „Zemiaky s cibuľou, rascou, korením a soľou môžu byť iba dobré,“ myslí si.

Ďalšie dve reštaurácie v utorok ponúkali chumer s bukami, teda rezance s kuracou pečienkou.

„Je to výborné, rozmýšľali sme, že to zaradíme do nášho nového menu,“ vraví Zuzana Sabolová z reštaurácie San Marten. Rovnako ako v Štefánke ho však pripravili z domácich rezancov.

„U nás tie jedlá majú veľký úspech,“ hovorí Bohdana Machajová, zástupkyňa konateľa Štefánky. Jahňací guláš podľa rómskeho receptu, ktorý zaradili do obedového menu, rýchlo vypredali. V pondelok zase varili džatky – zemiakové pampúchy so slaninkou a cibuľkou. Hosťom chutilo, no keď počuli o festivale, vtipkovali, či budú v ponuke aj psy a mačky.

V čajovni Pohoda nevaria, do ponuky však zaradili placky marikle s nátierkou.

„Tá fazuľová nátierka je božská. Keď nás to učili robiť, tak som sa toho prejedol,“ priznal Vlado Matucha z čajovne.

TBEN0187_res.jpg

Rezance s pečienkami boli domáce.

FOTO - SME

Obed namiesto zbierky

Recepty ich učili ľudia zo združenia Divé maky. „Jedným z našich cieľov je lámať predsudky medzi Rómami a inými, môžeme to dosiahnuť možno aj cez kuchyňu,“ hovorí koordinátorka projektu Miriam Mahajová.

Zaujať však chcú aj Rómov, ktorým sa tradície vzďaľujú. "Sú rodiny, kde sa zvyky opakujú a kolujú z generácie na generáciu. Ale viac rodín nájdete takých, kde sa už skôr snažia prispôsobiť majoritnému obyvateľstvu a zvyky a tradície idú do úzadia. Nájdete aj také rómske rodiny, kde už ani jazyk nepoznajú," vraví Mahajová.

Vytvorili zoznam tradičnejších jedál, ktoré sa aj teraz varia v rómskych rodinách. "Recepty máme od Rómky, uznávanej kuchárky, ktorá s nami konzultovala prípravu jedál."

Akciu však zorganizovali namiesto zbierky, výťažok z predaja jedál totiž pôjde na vzdelanie talentovaných rómskych detí. Nápad vznikol, keďže na Hrade Červený kameň pravidelne organizujú cigánsky bašável, ktorého súčasťou je aj ochutnávka rómskeho jedla.

"Ľudia sa nás často pýtajú, kde môžu ochutnať ďalšie rómske špeciality. Tak sme spojili dve veci dokopy, lebo realizujeme aj verejnú zbierku a nechceli sme ísť do ulíc a zbierať peniaze, ale ponúknuť ľuďom to, o čo majú záujem."

Recepty na spomínané jedlá i ďalšie nájdete tu:

Výber reštaurácií nebol náhodou

Rómska problematika niektorým bola blízka.

Združenie Divé maky oslovilo viaceré reštaurácie, no do Gipsy Food Festivalu sa zapojili hlavne také, ktoré s nimi či samotnými Rómami mali skúsenosti.

TBEN0192_res_res_tab.jpg„Oslovili sme viaceré reštaurácie, ale je to aj o tom, ako si nastavia svoj program na ďalšie obdobie. Niektoré plánujú aj rok vopred, kedy plánujú napríklad husacie hody či iné akcie,“ vraví koordinátorka akcie Miriam Mahajová (na snímke).

„Mám na to osobné dôvody, lebo moji rodičia pracovali s rómskymi deťmi a aj u nás v kuchyni pracuje Rómka,“ vraví Zuzana Sabolová zo San Martenu. Zaujali ju však aj recepty, ktoré ich kuchyni priniesli oživenie.

Jeden z majiteľov čajovne Pohoda zase vyštudoval sociálnu pedagogiku aj s rómskym zameraním a venoval sa jej aj pracovne. Vlado Matucha, ktorý nás obsluhoval, zase niekoľko rokov robil pre Úsmev ako dar s deťmi z detských domovov.

„U nás pracujú dve dievčatá, ktoré sa hlásia k rómskej národnosti. Pýtala som sa ich na tie jedlá a zaujalo ma to,“ povedala zase Bohdana Machajová, zástupkyňa konateľa Štefánky. Podľa nej tiež chceli podporiť organizáciu Divé maky.

„Poznáme ľudí, ktorí sa starajú o túto organizáciu, takže máme garanciu,“ vraví Martina Himi z firmy, ktorá prevádzkuje El Gaucho. „Vyberali sme si také jedlá, ktoré sú blízke nášmu jedálnemu lístku,“ dodala. "Máme tiež šťastie, že náš kuchár tú kuchyňu pozná a vedel si s tým poradiť."

Divé maky chcú, aby sa budúci rok zapojili aj ďalší, budú ich oslovovať skôr. „Boli by sme radi, keby sa z toho stala tradícia a počas týždňa okolo Medzinárodného dňa Rómov 8. apríla, keby Bratislava žila rómskou kultúrou,“ vraví Mahajová.

him

Dávky merali dlaňami

Rómske jedlo nie je exotické, ale lacné a musí ho byť veľa.

BRATISLAVA. Rómska kuchyňa je skromná, na suroviny nenáročná. Varia z múky, zemiakov, strukovín, mliečnych výrobkov, vnútorností a údenín. Jedna porcia hlavného jedla tak môže vyjsť na 50 či 60 centov.

Jedlo je však sýte a gazdiná ho narobí veľa. „Možno tak nevedomky zaháňa strach z veľkého hladu, ktorého si Rómovia užili viac ako dosť,“ píše Lubomíra Oláhová v knihe Nielen rómska kuchárka.

Keďže gazdiné nemali ani váhy, suroviny podľa nej odmeriavali obsahom nádob či počtom dlaní. Podľa portálu Rómska kuchárka si dokonca hrnce rodiny navzájom požičiavali, pričom platilo, že na varenie a pranie bielizne sa museli používať iné nádoby.

Rómovia si však podľa portálu zvyčajne nerobili zásoby na zimu a tak vtedy museli chodiť aj po žobraní.

him


SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako zvládnuť zápal močových ciest bez antibiotík?
  2. Palubná jednotka Shell EETS otvára európske hranice
  3. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  4. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom
  5. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem
  6. Dovolenkový raj kúsok za hranicami
  7. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu
  8. Krásna a zdravá pokožka už za 10 dní
  1. Slováci milujú grilovanie s rodinou a priateľmi, ukázal prieskum
  2. Z vernostných kariet Terno a Kraj sa stávajú už aj platobné
  3. Čítanie vytvára pre vaše deti bezpečný prístav!
  4. dm sa zameriava na ženské zdravie
  5. Generácie Y a Z budú musieť dlhšie pracovať a viac sporiť
  6. Ako si správne vybrať sporiaci účet?
  7. HYPONÁJOM, odložte hypotéku a svoj nový byt splácajte už teraz
  8. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku
  1. Staršie domy zatepľujú druhýkrát. Majitelia urobili chybu 15 297
  2. Kúpa investičného bytu je aktuálne výhodnejšia aj vďaka bonusom 8 097
  3. Aká má byť hrúbka izolácie pri rekonštrukcii domu? 7 621
  4. Hodnotenie profesionála: testovali sme hotely v Side a Beleku 7 448
  5. Plánujete toto leto dovolenku v Chorvátsku? 4 772
  6. Zuzana Vačková: Verím, že lásku ešte stretnem 4 263
  7. Tesco v Levoči otvára jedinečnú predajňu 3 202
  8. Nevídaný záujem o grécke ostrovy. Mnohé hotely sú už nedostupné 2 915
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  2. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  3. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  5. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  6. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  7. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  8. Róbert Thomas: Budíček! Vstávajte, prišli smetiari
  1. Ľudmila Križanovská: Známy spevák šlágrov zneuctil pamiatku Daniela Heribana 134 604
  2. Ján Šeďo: Kto vie, kde sa hrabal predtým a potom deťom rozdával zmrzlinu... 23 969
  3. Miroslav Kocúr: Fico mení hru. Karty má opäť falošné. 13 188
  4. Vladimír Bilohuščin: Zápasník Vémola by bol podľa starých pravidiel mŕtvy 9 989
  5. Elena Antalová: Dano...Počul tajomný akord ako Cohen, a jeho srdce už nevládalo zaspievať Aleluja 7 782
  6. Miroslav Kocúr: Príklad Handzuš 7 666
  7. Ján Šeďo: "Vstupom do EÚ Slovenská republika zanikla", občaňák môžeme zahodiť. 7 573
  8. Ján Šeďo: Čo tak raz valorizáciu dôchodkov urobiť obrátenou lineárnou závislosťou ? 6 938
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 62. - Arktída - Špicbergy alebo Svalbard?
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 61. - Arktída - Jan Mayen, nenápadný ostrov s pútavou minulosťou
  3. Monika Nagyova: Každá rodina má svojho gamblera
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 60. - Kapitán Henry Hudson a jeho štyri expedície v rokoch 1607 - 1611
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 59. - Po kom bol pomenovaný Drakeov prieliv?
  6. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  8. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
SkryťZatvoriť reklamu