SME

V centre mesta sa začína týždeň rómskej kuchyne

Reštaurácie ponúknu tradičné rómske recepty.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy.Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy. (Zdroj: Divemaky.sk)

Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie.

BRATISLAVA. Od dnes až do nedele 14. apríla môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavy zažiť Gipsy food festival, ktorý vo vybraných reštauráciách ponúkne špeciality tradičnej rómskej gastronómie. Tento týždeň rómskej kuchyne organizuje občianske združenie Divé maky pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov. Okrem gurmánskeho zážitku ponúka festival možnosť podporiť dobročinné aktivity pre nadané rómske deti.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

"Reštauráciám sme ponúkli tradičné rómske recepty, aby si z nich zostavili menu, prípadne využili jedlá vo svojej ponuke," uviedla pre TASR koordinátorka projektu Kamila Balcová. "Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie," dodala Balcová.

Návštevníci tak môžu ochutnať napríklad kuraciu polievku Žufku, zemiakovú špecialitu Džatky, pečené rebrá Pašvare či Chumer s bukami rezance s kuracími pečienkami. "Vo všetkých prípadoch sú to tradičné rómske jedlá, ktoré sa v rómskych domácnostiach pripravujú aj v súčasnosti," zdôraznila Balcová.

Polovica zo zisku z predaja rómskych špecialít bude venovaná na podporu aktivít OZ Divé maky zameraných na výchovu a vzdelávanie rómskych detí a mládeže. "Nechceli sme urobiť klasickú formu verejnej zbierky," uviedla pre TASR predsedkyňa správnej rady OZ Divé Maky Vladislava Dolníková na margo spojenia gurmánskeho festivalu a verejnej zbierky. Podľa nej je to aj úsilie priblížiť kultúrnu a životnú filozofiu Rómov všetkými zmyslami.

SkryťVypnúť reklamu

Týždeň rómskej kuchyne v hlavnom meste navyše vychádza z tradície Bratislavy. "V minulosti bola rómska kuchyňa súčasťou koloritu starej Bratislavy Prešporku," dodala Dolníková.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy. Ich zoznam a ponuku rómskych špecialít možno nájsť na http://gipsyfoodfestival.divemaky.sk/

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Čo bude toto leto in?
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur
  2. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  3. Čo bude toto leto in?
  4. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  5. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  6. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 390
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 939
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 520
  4. Hyundai má neodolateľné zľavy. Ušetríte tisícky eur 5 073
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 4 070
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 332
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 782
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 411
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 355
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 406
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 350
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 8 065
  5. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 113
  6. Vladimír Čuchran: Správanie sa pri nákupoch. Až sa nabudúce v obchode zahľadíte na "krtkovanie" v potravinách. Možno návod, chvíľa na zamyslenie. Dôchodca v obchode. 5 908
  7. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 741
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 624
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu