V centre mesta sa začína týždeň rómskej kuchyne

Reštaurácie ponúknu tradičné rómske recepty.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy.(Zdroj: Divemaky.sk)

Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie.

BRATISLAVA. Od dnes až do nedele 14. apríla môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavy zažiť Gipsy food festival, ktorý vo vybraných reštauráciách ponúkne špeciality tradičnej rómskej gastronómie. Tento týždeň rómskej kuchyne organizuje občianske združenie Divé maky pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov. Okrem gurmánskeho zážitku ponúka festival možnosť podporiť dobročinné aktivity pre nadané rómske deti.

"Reštauráciám sme ponúkli tradičné rómske recepty, aby si z nich zostavili menu, prípadne využili jedlá vo svojej ponuke," uviedla pre TASR koordinátorka projektu Kamila Balcová. "Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie," dodala Balcová.

Návštevníci tak môžu ochutnať napríklad kuraciu polievku Žufku, zemiakovú špecialitu Džatky, pečené rebrá Pašvare či Chumer s bukami rezance s kuracími pečienkami. "Vo všetkých prípadoch sú to tradičné rómske jedlá, ktoré sa v rómskych domácnostiach pripravujú aj v súčasnosti," zdôraznila Balcová.

Polovica zo zisku z predaja rómskych špecialít bude venovaná na podporu aktivít OZ Divé maky zameraných na výchovu a vzdelávanie rómskych detí a mládeže. "Nechceli sme urobiť klasickú formu verejnej zbierky," uviedla pre TASR predsedkyňa správnej rady OZ Divé Maky Vladislava Dolníková na margo spojenia gurmánskeho festivalu a verejnej zbierky. Podľa nej je to aj úsilie priblížiť kultúrnu a životnú filozofiu Rómov všetkými zmyslami.

Týždeň rómskej kuchyne v hlavnom meste navyše vychádza z tradície Bratislavy. "V minulosti bola rómska kuchyňa súčasťou koloritu starej Bratislavy Prešporku," dodala Dolníková.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy. Ich zoznam a ponuku rómskych špecialít možno nájsť na http://gipsyfoodfestival.divemaky.sk/

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  2. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  3. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  4. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  5. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  6. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  7. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  8. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  9. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe?
  1. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  2. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Rozhodujú činy!
  8. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  9. Attract international investors for a reasonable price
  10. Comfort of peaceful living
  1. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 12 283
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 10 461
  3. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 10 056
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 7 554
  5. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 6 418
  6. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod 6 099
  7. Úbytok stromov je obrovský. Na záchranu stačí päťdesiat eur 4 828
  8. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 763
  9. Dobrú chuť: Vianočné menu šéfkuchára Daniela Hrivňáka 3 546
  10. Alexej Fulmek: Bol som dlho v SME 2 009