V centre mesta sa začína týždeň rómskej kuchyne

Reštaurácie ponúknu tradičné rómske recepty.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy.(Zdroj: Divemaky.sk)

Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie.

BRATISLAVA. Od dnes až do nedele 14. apríla môžu obyvatelia a návštevníci Bratislavy zažiť Gipsy food festival, ktorý vo vybraných reštauráciách ponúkne špeciality tradičnej rómskej gastronómie. Tento týždeň rómskej kuchyne organizuje občianske združenie Divé maky pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov. Okrem gurmánskeho zážitku ponúka festival možnosť podporiť dobročinné aktivity pre nadané rómske deti.

"Reštauráciám sme ponúkli tradičné rómske recepty, aby si z nich zostavili menu, prípadne využili jedlá vo svojej ponuke," uviedla pre TASR koordinátorka projektu Kamila Balcová. "Snahou je predstaviť typickú rómsku kuchyňu, ktorá pripravuje sýte a zároveň lacné jedlá, ktoré si nevyžadujú ani zložitú prípravu, ani drahé ingrediencie," dodala Balcová.

Návštevníci tak môžu ochutnať napríklad kuraciu polievku Žufku, zemiakovú špecialitu Džatky, pečené rebrá Pašvare či Chumer s bukami rezance s kuracími pečienkami. "Vo všetkých prípadoch sú to tradičné rómske jedlá, ktoré sa v rómskych domácnostiach pripravujú aj v súčasnosti," zdôraznila Balcová.

Polovica zo zisku z predaja rómskych špecialít bude venovaná na podporu aktivít OZ Divé maky zameraných na výchovu a vzdelávanie rómskych detí a mládeže. "Nechceli sme urobiť klasickú formu verejnej zbierky," uviedla pre TASR predsedkyňa správnej rady OZ Divé Maky Vladislava Dolníková na margo spojenia gurmánskeho festivalu a verejnej zbierky. Podľa nej je to aj úsilie priblížiť kultúrnu a životnú filozofiu Rómov všetkými zmyslami.

Týždeň rómskej kuchyne v hlavnom meste navyše vychádza z tradície Bratislavy. "V minulosti bola rómska kuchyňa súčasťou koloritu starej Bratislavy Prešporku," dodala Dolníková.

Do týždňa rómskej kuchyne sa zapojili 4 reštaurácie v centre Bratislavy. Ich zoznam a ponuku rómskych špecialít možno nájsť na http://gipsyfoodfestival.divemaky.sk/

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  5. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  6. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  7. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  9. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  1. Aby vám neukradli ani auto, ani kolesá
  2. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!?
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana
  4. Energetici predávajú nevyužívaný majetok
  5. Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne
  6. Trendy udržateľnej architektúry
  7. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV
  8. Ako dobre bývať v centre Bratislavy?
  9. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  10. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 9 171
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 225
  3. Vydanie denníka SME spolu s knihou od Michala Havrana 3 028
  4. Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV 2 728
  5. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 371
  6. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja 1 864
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 1 572
  8. Ceny bytov rastú! Ľudia nechcú bývať so zľavou!? 1 337
  9. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 991
  10. Ako na refinancovanie hypotéky 980