SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Po amnestii je tržnica v Bratislave hrozivejšia

V tržnici vymenili po sťažnostiach súkromnú esbéesku. Príjemnej atmosfére trhoviska nepomáha ani herňa.

„Opäť sa mi naskytol idylický obraz, hotová selanka," opisuje spisovateľ návštevu tržnice.„Opäť sa mi naskytol idylický obraz, hotová selanka," opisuje spisovateľ návštevu tržnice. (Zdroj: MICHAL HVORECKÝ)

Ľudia v tržnici pijú od skorého rána. V lete sa vraj nevítaní návštevníci presúvajú na Miletičku či Kuchajdu.

BRATISLAVA. Ruky vo vreckách, sem-tam si niečo podajú, neprší, no tváre si schovávajú pod kapucňu bundy. Skupinka mladých mužov postáva pred jedným z vchodov do bratislavskej tržnice na Trnavskom mýte. Zákazníci a najmä predavači ich ticho obchádzajú.

Je osem hodín ráno, no v tržnici je už živo. Kým predavači ovocia a zeleniny len začínajú, vo výčapoch a nalievarňách už sedia i postávajú štamgasti, niektorí prichádzajú s prázdnou plastovou fľašou a odchádzajú s vínom.

Selanka opilcov

„Opäť sa mi naskytol idylický obraz, hotová selanka. Keď si idem nakúpiť, musím sa vyhýbať dílerom, dávať bacha na zlodejov a prekračovať opilcov,“ opisuje tržnicu spisovateľ Michal Hvorecký.

Jeho fotografia schodov tržnice s „unavenými“ zákazníkmi, ktorí si opierajú hlavy o múr, obletela Facebook a rozpútala diskusiu o tržnici. „Čudesná zostava ohrozuje predajcov, ničí tovar aj zariadenie, robí špinu a vyháňa zákazníkov. V pololegálnych krčmách sa nalieva z fľašiek, aké sa radšej stiahli z regálov. Inde sa zjavne opitým nenalieva, tu sa zdierajú aj o to posledné,“ píše Hvorecký.

Budovu otvorili v roku 1981, patrí hlavnému mestu. Spravuje ju Eko podnik mestskej časti Nové Mesto.

Novomestský hovorca Marek Tettinger vraví, že pojmu pololegálne krčmy nerozumie. „Všetci nájomcovia majú nájomné zmluvy, ktoré sú zverejnené.“

O neoznačených fľašiach vedúci strediska tržnica Ľudovít Kováč nevie. „Všetci predavači majú výčapné zariadenia. Keď niekto rozhodne z mestskej časti, že to tu nechceme, tak tu víno nebude.“

Esbéesku vymenili

Spisovateľ upozornil aj na tunajšiu esbésku. Predavači vraj ochrankára „celý deň nevidia“.

Nové Mesto pritom strážnu službu v tržnici ešte vlani vymenilo, dôvodom podľa Tettingera bola práve nespokojnosť nájomcov. „Teraz zabezpečujú dozor nad poriadkom interní zamestnanci EKO podniku,“ vraví hovorca. Situácie vraj riešia spolu s mestskou a štátnou políciou.

Hovorca priznáva, že bezpečnosť v tržnici sa zhoršila začiatkom roka po amnestii. Rovnaký názor má aj Kováč. „Ľudia majú tendenciu zdržovať sa tu, v lete to tu býva lepšie, presúvajú sa na trhovisko Miletičova alebo Kuchajdu.“

Vraví, že keď v tržnici len postávajú, nemôžu ich vyhodiť. „Nemôžeme stáť pri bráne a selektovať, koho pustíme.“ Problémy v priestoroch však nepopiera, no nie sú podľa neho také, ako ich opísal Hvorecký.

„Chodia sem aj takí ľudia, ktorým je jedno a povedia ti, dopichám ťa a pôjdem do basy, počkám si ťa vonku. Sú to ľudia, ktorí prežili viac života v base," dodáva vedúci.

Preto podľa Kováča spolupracujú s políciou. „Máme dozorkyňu trhu, ktorá sa stará o čistotu a poriadok, potom tu je poriadková služba." Keďže na poriadok dozerajú teraz zamestnanci EKO podniku, majú na esbéesku podľa Kováča väčší vplyv.

Niektorí stánkari však vravia, že výmena esbéesky nepomohla, skôr naopak.

„Je to tu zas horšie,“ hovorí jeden z predavačov ovocia a zeleniny. „Sú tu všelijakí ľudia, feťáci, pijani, bezdomovci. Občas sa divím, že k nám ešte ľudia chodia.“

Rôzni vyvrheli vraj obťažujú predavačov. „Pýtajú od nich, až kým nedajú.“ Skúsený obchodník, ktorý v tržnici predáva už osem rokov, sám však problémy nemá. „Spravil som si poriadok, ostatní sú na tom horšie.“

Bitky a voňavkári

O zhoršení pomerov hovoria aj miestni predajcovia pouličného časopisu Nota Bene. Manželia, ktorí ho tu predávajú už dva roky, sa sťažujú na viac nelegálnych predajcov. „Chodia sem voňavkári, ďalší núkajú holiace strojčeky, videli sme aj bitky, občas príde ľuďom na víne zle,“ hovoria. „Občas niečo ukradnú, je to tu pestré. Človek sa bojí.“

Časopis radšej núkajú vnútri, pred vchodom tržnice sa vraj deje všeličo a zhoršilo sa to aj po otvorení herne v spodnej časti budovy.

Nové Mesto: Snažíme sa

Hovorca Tettinger naopak vraví, že ponuka v tržnici sa zlepšuje a od nástupu nového vedenia Eko podniku pribudli v budove nové prevádzky. „Snažíme sa vytvárať také podmienky, aby sme pritiahli obchodníkov s potravinami a so službami, ktoré ľudia v tržnici očakávajú.“

Je pravda, že návštevníci si niektoré stánky a tovar pochvaľujú. Väčšinou chodia už k tým „svojim“. „Mám tu vyhliadnutú stupavskú kapustu aj so šťavou a pekáreň a syry,“ opisuje svoj nákup Bratislavčanka na dôchodku.

Zisky dajú do opráv

Tržnicu sľubujú udržiavať, opravu podchodu stále len plánujú.

BRATISLAVA. Oranžové schody sa olamujú. To je len jedno zo zanedbaných miest, zničená je celá budova, námestie a aj rušný podchod.

Novú tržnicu na Trnavskom mýte, ako veľký trhový priestor volajú Bratislavčania, začali stavať v roku 1978, otvorili ju v roku 1981 a odvtedy tam akoby zastal čas. Mesto, ktoré budovy vlastní, opravy teraz neplánuje. Opravu podchodu sľubujú už dlho, riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy hovorí, že rokujú so súkromným partnerom.

Hovorca Nového Mesta Marek Tettinger vysvetľuje, že v roku 1993 zverilo mesto tržnicu Novému Mestu, Rači a Vajnorom.

„V časoch, keď tržnica 'fičala', sa do jej opravy investovalo minimum,“ vraví Tettinger. Minulý rok podľa neho oslovili Raču a Vajnory, aby si zisk nevyplácali, ale aby šiel celý do opráv. „Keďže sme niekoľko mesiacov nedostali odpoveď, spravilo rozhodnutie novomestské zastupiteľstvo.“

Mestská časť sa vraj teraz snaží udržať technický stav, kúpili nový výťah pre imobilných. Vymenili staré svetlá, nefunkčné rozvody, sklené plochy, opravujú trhové stoly. „Očakávame, že po zmene stratégie, keď všetky zisky idú výlučne na rekonštrukciu a údržbu, sa situácia bude zlepšovať,“ myslí si Tettinger.

Budovu podobne ako Kamenné námestie navrhol architekt Ivan Matušík.

Lucia Tkáčiková

chlieb_res.jpg

Do tržnice chodia ľudia aj kvôli chlebu a pečivu.

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

zvonku_res.jpg

Tržnicu navrhol Ivan Matušík.

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

kvety_res.jpg

ovocie_res.jpg

Ponuka ovocia a zeleniny.

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

stanky_res.jpg

schody_res.jpg

Štamgasti a návštevníci postávajú hodiny pri oknách a pultoch.

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

stoja_res.jpg

vino_res.jpg

Na víno sa chodí od skorého rána.
FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

vinoo_res.jpg

spiaci_res.jpg

FOTO - MICHAL HVORECKÝ


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 911
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 858
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 647
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 537
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 825
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 726
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 551
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 372
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 168
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 152
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu