Na malokarpatských svahoch súťažili v reze viniča

V sobotu súťažili v Rači vinohradníci v reze viniča. 30 pňov orezali tí najrýchlejší za 20 minút.

Takmer tridsať vinohradníkov súťažilo v reze viniča.(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA.V sobotu sa už po 13. krát stretli v Rači vinohradníci na súťaži v reze viniča. Rezala sa typická miestna odroda Frankovka modrá.

Vinohradníci súťažili vo vinohrade, ktorý sa nachádza v hone Krivé. „Vysadený bol v roku 1988. Pôvodne mal systém vedenia záves, ktorý sa však neosvedčil a tak sme ho v roku 2003 prerobili na rýnsko-hesenské vedenie,“ povedal o vinici patriacej do revíru Villa Vino Rača člen hodnotiacej komisie Ľudovít Halinkovič.

„Teraz má vinica po spomenutej obnove desať rokov a prináša nám krásnu úrodu. Strihá sa frankovka modrá na dvojočkový čapík a desať až dvanásťočkový ťažeň,“ upresnil ešte základné inštrukcie pre súťažiacich.

Rezalo sa 30 pňov podľa stanovených kritérií, kvalitu následne hodnotila komisia. Výsledný čas bol pomocným ukazovateľom, najrýchlejší časy sa pohybovali okolo 20 minút.

"Rez viniča je z pohľadu vinohradníkov mimoriadne dôležitý. Zakladá úrodu nielen na tento, ale aj na ďalšie roky. Na našej súťaži nejde ani tak opreteky, ale o určitý folklór, aby sme si my, vinohradníci, uctili zahájenie sezóny, uctili si vinohrad ako taký," povedal predseda Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduard Brychta.

Súťažiť prišli vinohradníci zo Šintavy, Budmeríc, Modry, Pezinka, Svätého Jura, Vajnôr, Rače a ďalších vinárskych malokarpatských obcí. „Počas štartujúcich každý rok rastie, čo je tá najlepšia správa z dnešného dňa,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský.

„Som rád, že aj medzi račianskymi vinohradníkmi sa objavujú tiež mladšie ročníky. Naša mestská časť si tradíciu vinárov a vinohradníkov uctieva a ich prácu váži. Podporou takýchto akcií sa snažíme udržiavať komunitu pestovateľov aj producentov,“ dodal starosta.

Prvenstvo v súťaži si vybojoval domáci zástupca Stanislav Gerzanič z Villa Vino Rača, ktorý pri rovnosti bodov predstihol druhého Lukáša Krasňanského a tretieho Ivana Holíka len vďaka lepšiemu výslednému času.

Obhajca minuloročného prvenstva Daniel Lovas z Pezinka skončil napokon na 9. mieste. Tí najlepší získali okrem ocenenia od súperov aj špecializované náradie pre pestovateľov Felco a iné vecné ceny.

„Vinohradníctvo je moja živnosť aj záľuba, ročne ostrihám odhadom tak 20-25 tisíc pňov. Vážim si všetkých súperov a po vlaňajšej prestávke ma teší, že som pri návrate do súťaže uspel,“ povedal víťaz súťaže Stanislav Gerzanič.

Denník SME informovala hovorkyňa mestskej časti Rača Eva Miklánková.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 581
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 525
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 490
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 088
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 992
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 868
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676