Fašiangovú zabíjačku dnes pripravil študenti SOŠ na Farského ulici

Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.

(Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj)

V SOŠ študuje okolo 400 žiakov odbory mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka.

BRATISLAVA. Fašiangovú zabíjačku pripravili dnes študenti spolu so svojimi pedagógmi v Strednej odbornej škole na Farského ulici v bratislavskej Petržalke. Bola naproste originálna, pod holým nebom v priestoroch na školskom dvore, kde prasa aj zabili, rozrobili mäso a v kotline pripravili tradičné zabíjačkové špeciality. Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.

Škola, ktorá je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, pripravuje študentov na budúce profesie v odboroch mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka, v budúcnosti chce rozšíriť vzdelanie aj o odbor služieb pre gastronómiu a profesiu pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Škola má dlhodobú tradíciu. Na budúci rok by sme si mali pripomenúť 40. výročie od jej založenia. Modernú tradíciu v Petržalke škola začala písať pred 15 rokmi. Zo značne zdevastovaných priestorov, ktoré boli semeniskom narkomanov, vyrástlo vyspelé školské zariadenie, ktoré je pýchou hlavného mesta i celého kraja," uviedol riaditeľ SOŠ Jozef Horák.

V SOŠ študuje okolo 400 žiakov. "Je to určitý pokles záujmu v porovnaní s predošlými rokmi. Robíme však všetko preto, aby sme obnovili záujem o tradičné potravinárske profesie, ktorých na Slovensku pociťujeme čoraz výraznejší nedostatok. Aj druhý ročník fašiangovej zabíjačky si kladie za cieľ predovšetkým propagáciu študijných odborov na našej škole," dodal Horák.

Pri príprave zabíjačkových špecialít bol aj študent druhého ročníka Sami Yusifa, ktorý má rodičovské korene v Palestíne. Učí sa za kuchára. "Táto profesia ma veľmi zaujala. Osobitne ma láka ázijská kuchyňa. Ponúka neuveriteľné množstvo rôznych chutí a veľmi dômyselných kombinácií, z ktorých mnohé na Slovensko, či dokonca do Európy ešte ani nedorazili. Po skončení štúdia by som chcel ísť do zahraničia, najmä do tých krajín, kde by som sa ešte všeličomu vedel priučiť," uviedol Yusif pre TASR.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  3. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  4. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  5. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  6. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  10. Rozprávkové tankovanie
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 15 476
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 945
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 457
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 693
  5. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 9 201
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 857
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 923
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 121
  10. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 5 859