Fašiangovú zabíjačku dnes pripravil študenti SOŠ na Farského ulici

Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.

(Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj)

V SOŠ študuje okolo 400 žiakov odbory mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka.

BRATISLAVA. Fašiangovú zabíjačku pripravili dnes študenti spolu so svojimi pedagógmi v Strednej odbornej škole na Farského ulici v bratislavskej Petržalke. Bola naproste originálna, pod holým nebom v priestoroch na školskom dvore, kde prasa aj zabili, rozrobili mäso a v kotline pripravili tradičné zabíjačkové špeciality. Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.

Škola, ktorá je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, pripravuje študentov na budúce profesie v odboroch mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka, v budúcnosti chce rozšíriť vzdelanie aj o odbor služieb pre gastronómiu a profesiu pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu.

Článok pokračuje pod video reklamou

"Škola má dlhodobú tradíciu. Na budúci rok by sme si mali pripomenúť 40. výročie od jej založenia. Modernú tradíciu v Petržalke škola začala písať pred 15 rokmi. Zo značne zdevastovaných priestorov, ktoré boli semeniskom narkomanov, vyrástlo vyspelé školské zariadenie, ktoré je pýchou hlavného mesta i celého kraja," uviedol riaditeľ SOŠ Jozef Horák.

V SOŠ študuje okolo 400 žiakov. "Je to určitý pokles záujmu v porovnaní s predošlými rokmi. Robíme však všetko preto, aby sme obnovili záujem o tradičné potravinárske profesie, ktorých na Slovensku pociťujeme čoraz výraznejší nedostatok. Aj druhý ročník fašiangovej zabíjačky si kladie za cieľ predovšetkým propagáciu študijných odborov na našej škole," dodal Horák.

Pri príprave zabíjačkových špecialít bol aj študent druhého ročníka Sami Yusifa, ktorý má rodičovské korene v Palestíne. Učí sa za kuchára. "Táto profesia ma veľmi zaujala. Osobitne ma láka ázijská kuchyňa. Ponúka neuveriteľné množstvo rôznych chutí a veľmi dômyselných kombinácií, z ktorých mnohé na Slovensko, či dokonca do Európy ešte ani nedorazili. Po skončení štúdia by som chcel ísť do zahraničia, najmä do tých krajín, kde by som sa ešte všeličomu vedel priučiť," uviedol Yusif pre TASR.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  4. Keď Slováci krotia morský vietor
  5. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  9. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  10. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  4. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  5. Do we have "Sagans" in language education?
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  7. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  8. Biznis úver: Lepší tím, stroje, či menej stresu s faktúrami
  9. Síce malí, no výnimoční regionálni dodávatelia. Poznáte ich?
  10. Top trendy 2018 v alternatívnych prístupoch ku zdraviu
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 23 331
  2. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 16 603
  3. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 12 014
  4. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 10 406
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 7 764
  6. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 4 786
  7. Mladý Slovák vymyslel aplikáciu pre medicínu. 3 362
  8. Zabezpečte si svoje auto doteraz neprekonaným VAM systémom 2 720
  9. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 2 082
  10. „Šťastný domov“ nie je fráza: 4 tipy, ako si ho vytvoriť 2 076