Fašiangovú zabíjačku dnes pripravil študenti SOŠ na Farského ulici

Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.

(Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj)

V SOŠ študuje okolo 400 žiakov odbory mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka.

BRATISLAVA. Fašiangovú zabíjačku pripravili dnes študenti spolu so svojimi pedagógmi v Strednej odbornej škole na Farského ulici v bratislavskej Petržalke. Bola naproste originálna, pod holým nebom v priestoroch na školskom dvore, kde prasa aj zabili, rozrobili mäso a v kotline pripravili tradičné zabíjačkové špeciality. Nechýbala žobrácka kaša, klobásy, tlačenky ani ďalšie obarové dobroty.

Škola, ktorá je v pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, pripravuje študentov na budúce profesie v odboroch mäsiar, kuchár, cukrár, čašník, servírka, v budúcnosti chce rozšíriť vzdelanie aj o odbor služieb pre gastronómiu a profesiu pracovník v hotelierstve a cestovnom ruchu.

"Škola má dlhodobú tradíciu. Na budúci rok by sme si mali pripomenúť 40. výročie od jej založenia. Modernú tradíciu v Petržalke škola začala písať pred 15 rokmi. Zo značne zdevastovaných priestorov, ktoré boli semeniskom narkomanov, vyrástlo vyspelé školské zariadenie, ktoré je pýchou hlavného mesta i celého kraja," uviedol riaditeľ SOŠ Jozef Horák.

V SOŠ študuje okolo 400 žiakov. "Je to určitý pokles záujmu v porovnaní s predošlými rokmi. Robíme však všetko preto, aby sme obnovili záujem o tradičné potravinárske profesie, ktorých na Slovensku pociťujeme čoraz výraznejší nedostatok. Aj druhý ročník fašiangovej zabíjačky si kladie za cieľ predovšetkým propagáciu študijných odborov na našej škole," dodal Horák.

Pri príprave zabíjačkových špecialít bol aj študent druhého ročníka Sami Yusifa, ktorý má rodičovské korene v Palestíne. Učí sa za kuchára. "Táto profesia ma veľmi zaujala. Osobitne ma láka ázijská kuchyňa. Ponúka neuveriteľné množstvo rôznych chutí a veľmi dômyselných kombinácií, z ktorých mnohé na Slovensko, či dokonca do Európy ešte ani nedorazili. Po skončení štúdia by som chcel ísť do zahraničia, najmä do tých krajín, kde by som sa ešte všeličomu vedel priučiť," uviedol Yusif pre TASR.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 623
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 572
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 8 140
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 446
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 898
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 630
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 480
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 3 266
  9. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 2 935
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 463

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop