SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Deti: Neberte nám kuchárku

Súkromná firma si musí nechať všetkých zamestnancov jedální. Tí však majú obavy.

Po 33 rokoch praxe je plat hlavnej kuchárky 350 eur.Po 33 rokoch praxe je plat hlavnej kuchárky 350 eur. (Zdroj: FOTO SME - GABRIEL KUCHTA)

STARÉ MESTO. Tender na jedálne znepokojil nielen rodičov, ale aj deti. Boja sa, že prídu o svoje kuchárky. Tie sa zmien obávajú.

Hlavná kuchárka Irenka pracuje na základnej škole Hlboká od roku 1979. „Mohla som odísť, mala som veľa ponúk, ale mám veľmi rada deti,“ vraví. Všetky si ich dokonca aj pamätá.

Zmien sa kuchárka bojí. „Nevieme, kto to je, kam ideme, koľko peňazí, čo budeme variť, či ostávame,“ vraví.

Firma City Gastro musí podľa podmienok súťaže kuchárky zamestnať. Jej konateľ Martin Čatloš však upozornil, že bude ich zamestnávateľom so všetkými právami a povinnosťami a teda bude mať právo dať im výpovede napríklad pre možné porušenie disciplíny.

Príďte v piatok na obed

Kuchárka Irenka má problém z platu 350 eur vyžiť, 300 eur platí nájomné. „Keby som nemala deti, musela by som predať byt, lebo manžela mám nezamestnaného.“

Kuchárok sa zastávajú aj učiteľky. „Meniť veci, ktoré sú fungujúce, kvalitné a dobré, za veci, ktoré majú byť len prospešné, považujem za hlúposť,“ povedala jedna z nich, meno nechcela zverejniť.

O zmenách sa dozvedeli aj deti. Tie malé aj plakali. S kuchárkou sa tak dohodli, že kým tam bude, budú jesť všetko. Aj tie väčšie si jedáleň pochvaľujú.

Kým dievčatá si radšej dajú rizoto, desaťročný Tomáško a jeho spolužiak Maťko sa vždy tešia na "sladké pondelky." "Najviac mi chutia palacinky," hovorí Tomáško. "Kuchárky mám rád, Irenka varila aj môjmu ocinovi," dodáva.

"Mne tu chutí skoro všetko," pridáva sa Maťko. Obáva sa, že po zmene by jedlo mohlo byť dovážané. "To by nebolo také dobré, ako keď to dávajú z hrncov rovno teplé," myslí si. Rovnaké obavy mali aj viacerí rodičia, Staré Mesto však sľubuje, že strava sa bude aj naďalej variť v školských kuchyniach.

„Kuchárky mám rád, veď už od prvého ročníka ich poznám,“ povedal 11­ročný Peter. „Keby sa to zmenilo, nebolo by to ono,“ myslí si. V jedálni mu totiž veľmi chutí. „Päťhviezdičková kuchyňa, príďte dakedy na piatkový obed,“ pozýval nás. Hovoril, že varia oveľa lepšie ako v neďalekej reštaurácii a „o trošku lepšie“ ako mama.

"Milujeme Irenku a na ňu nedáme dopustiť. Ak tu nebude prestávam chodiť na obedy," vyhlásila aj jeho spolužiačka Tamara.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 714
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 918
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 976
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 187
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 740
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 651
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 510
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 415
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 407
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 268
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu