BRATISLAVA. Študenti z pätnástich slovenských a zahraničných stredných škôl budú súťažiť v praktickej príprave jedál, nápojov a dekorovaní. Medzinárodná súťaž žiakov sa bude konať od utorka do štvrtka v Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu Na pántoch 9 v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.
Študenti budú súťažiť v siedmich kategóriách, bojovať budú o titul najlepšieho kuchára, čašníka, barmana, cukrára či pracovníka marketingu a v príprave slávnostnej tabule. Kuchári si zmerajú sily v príprave slávnostného menu na tému Európa 2012. Čašníci súťažia v príprave slávnostnej tabule, v servise slávnostného menu a vo flambovaní ovocia.
Cukrári pripravia ľubovoľný dezert pre štyri osoby a dekorovať ho budú pred verejnosťou. Barmani budú bojovať v príprave short drink - aperitívový a long drink - nealkoholický podľa ľubovoľnej receptúry. V kategórii pracovník marketingu - blok obchodu bude úlohou súťažiacich netradične zabaliť knihu ľubovoľnou technikou. Druhou súťažnou úlohou bude zhotovenie darčekového balíčka rodičom k 50. výročiu svadby. Treťou súťažnou úlohou bude zhotovenie jednoduchého kvetinového aranžmán k dekorácii predajne. Prácu žiakov budú hodnotiť odborníci z oblasti gastronómie a obchodu.
„Študenti majú ďalšiu výbornú možnosť, ako získať súťažné skúsenosti. So zahraničnými študentmi si môžu porovnať svoje praktické zručnosti, vedomosti, nápaditosť, ale aj kreativitu" povedal bratislavský župan Pavol Frešo.
Do gastronomickej súťaže je prihlásených pätnásť škôl zo Slovenska i zo zahraničia. Medzi zahraničných súťažiacich patrí Stredná odborná škola Zabok z Chorvátska či české školy zo Znojma, Prahy a Žamberku.