Bratislavské rožky sú už chránené, no v meste chýbajú

Hlavné mesto má špecialitu. V cukrárňach však dominujú zákusky

(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Pekári už musia dodržiavať predpísanú receptúru, inak treba zmeniť názov.

BRATISLAVA. Bratislavský rožok je odvčera prvou tradičnou špecialitou hlavného mesta, ktorú chráni Európska únia. Cech pekárov a cukrárov o to bojoval päť rokov.

„Bol som už v koncoch. Ten úrad v Bruseli je naozaj úrad,“ hovorí cechmajster Vojtech Szemes. Na receptúre sa totiž museli dohodnúť s Maďarskom a Rakúskom, ktoré vyrábajú obdobu bratislavského rožka – Pressburger Kipfel a Pozsonyi kifli.

Chceli menej plnky

Budapešť si napríklad presadila menšie množstvo plnky. Slovenský cech chcel, aby najmenej polovicu rožka tvorila náplň. Maďarskí pekári si vybojovali 40 percent. „Podľa nich, ak je obal veľmi tenký, skôr praská,“ krúti hlavou Szemes.

Historici pritom tvrdia, že tajomstvo bratislavských rožkov je najmä v presnom pomere hmotnosti plnky a cesta. Pečivo plnené makom či orechmi sa podľa starých účtovných kníh predávalo v Pressburgu už okolo roku 1590.
Prvá zmienka o bratislavskom rožku je z roku 1876, keď mestské noviny priniesli článok o vynikajúcich „rožtekoch“. Už v roku 1785 ich však podľa cechu predávalo pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí.

barozky3-r170_res.jpg

Rožok musí mať predpísaný tvar.

FOTO - SME

Zabudnuté rožky

Makový či orechový rožok by mal byť pre Bratislavu typickou pochúťkou, tak ako je sacherova torta pre Viedeň a šomló halušky pre Budapešť. Ak si však turista sadne na kávu v centre mesta, objednať si k nej môže skôr „staroarménsku“ marlenku, respektíve štrúdľu.

Rožky, ktoré predávajú aj v Paríži, dnes v „rodnom meste“ veľkú popularitu nemajú. Dostať ich skôr v menších pekárňach, ponúkajú ich niektoré hotely či cateringové spoločnosti.

Niektorí oslovení predajcovia o tom, že odvčera platia nové pravidlá, ani nevedeli. Viacerí však zrejme budú musieť zmeniť receptúru alebo tvar, ak si budú chcieť udržať názov Bratislavský rožok. Makové by totiž mali byť
v tvare podkovy, orechové v tvare písmena C. V pekárňach i potravinách aj včera mali rôzne tvary vrátane valčekov.

Rožky totiž musia vyrábať ručne. „Je to náročná ručná robota. A nemali by sa používať žiadne chemické konzervačné prostriedky,“ podotýka Szemes. Dohliadať na to bude Štátna veterinárna a potravinová správa.
Už včera sa objavili na trhu Brat rožky. „Je to obyčajné vianočkové cesto,“ hovorí Szemes, podľa ktorého ide o zavádzanie spotrebiteľa, a tak sa firme chystá „vyčistiť“ žalúdok.

ico

Receptúra

Aké má byť zloženie:

Na cesto: 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli, 200 g práškového cukru, 3 vajcia, 300 g rastlinného tuku, 3 lyžice oleja, vanilkový cukor;

Na kvások: 2 kocky kvasníc, 1 lyžica kryštálového cukru a 1 lyžica polohrubej múky, 1 a pol deci zohriateho mlieka.

Na makovú plnku: 800 g mletého maku, 400 g cukru kryštál, 50 g vanilkového cukru, 4 dl mlieka,
citrónová kôra, škorica.

barozky4_res.jpg

Aj tieto rožky dostať v obchodoch.

barozky5_res.jpg

Tieto sú o polovicu lacnejšie.

FOTO - SME

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  5. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  6. Inteligencia vo všetkom
  7. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  8. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  9. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  10. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie
  1. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  2. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  3. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  4. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  7. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  9. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  10. Pôžička, ktorá odmeňuje? Nie, nepomýlili sme sa
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 226
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 257
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 639
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 368
  5. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 4 032
  6. 5 krokov k vlastnému bývaniu 3 995
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 905
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 796
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 614
  10. Inteligencia vo všetkom 1 556

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop