SME
Utorok, 30. november, 2021 | Meniny má Ondrej, AndrejKrížovkyKrížovky

Bratislavské rožky sú už chránené, no v meste chýbajú

Hlavné mesto má špecialitu. V cukrárňach však dominujú zákusky

(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Pekári už musia dodržiavať predpísanú receptúru, inak treba zmeniť názov.

BRATISLAVA. Bratislavský rožok je odvčera prvou tradičnou špecialitou hlavného mesta, ktorú chráni Európska únia. Cech pekárov a cukrárov o to bojoval päť rokov.

„Bol som už v koncoch. Ten úrad v Bruseli je naozaj úrad,“ hovorí cechmajster Vojtech Szemes. Na receptúre sa totiž museli dohodnúť s Maďarskom a Rakúskom, ktoré vyrábajú obdobu bratislavského rožka – Pressburger Kipfel a Pozsonyi kifli.

Chceli menej plnky

Budapešť si napríklad presadila menšie množstvo plnky. Slovenský cech chcel, aby najmenej polovicu rožka tvorila náplň. Maďarskí pekári si vybojovali 40 percent. „Podľa nich, ak je obal veľmi tenký, skôr praská,“ krúti hlavou Szemes.

Historici pritom tvrdia, že tajomstvo bratislavských rožkov je najmä v presnom pomere hmotnosti plnky a cesta. Pečivo plnené makom či orechmi sa podľa starých účtovných kníh predávalo v Pressburgu už okolo roku 1590.
Prvá zmienka o bratislavskom rožku je z roku 1876, keď mestské noviny priniesli článok o vynikajúcich „rožtekoch“. Už v roku 1785 ich však podľa cechu predávalo pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí.

barozky3-r170_res.jpg

Rožok musí mať predpísaný tvar.

FOTO - SME

Zabudnuté rožky

Makový či orechový rožok by mal byť pre Bratislavu typickou pochúťkou, tak ako je sacherova torta pre Viedeň a šomló halušky pre Budapešť. Ak si však turista sadne na kávu v centre mesta, objednať si k nej môže skôr „staroarménsku“ marlenku, respektíve štrúdľu.

Rožky, ktoré predávajú aj v Paríži, dnes v „rodnom meste“ veľkú popularitu nemajú. Dostať ich skôr v menších pekárňach, ponúkajú ich niektoré hotely či cateringové spoločnosti.

Niektorí oslovení predajcovia o tom, že odvčera platia nové pravidlá, ani nevedeli. Viacerí však zrejme budú musieť zmeniť receptúru alebo tvar, ak si budú chcieť udržať názov Bratislavský rožok. Makové by totiž mali byť
v tvare podkovy, orechové v tvare písmena C. V pekárňach i potravinách aj včera mali rôzne tvary vrátane valčekov.

Rožky totiž musia vyrábať ručne. „Je to náročná ručná robota. A nemali by sa používať žiadne chemické konzervačné prostriedky,“ podotýka Szemes. Dohliadať na to bude Štátna veterinárna a potravinová správa.
Už včera sa objavili na trhu Brat rožky. „Je to obyčajné vianočkové cesto,“ hovorí Szemes, podľa ktorého ide o zavádzanie spotrebiteľa, a tak sa firme chystá „vyčistiť“ žalúdok.

ico

Receptúra

Aké má byť zloženie:

Na cesto: 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli, 200 g práškového cukru, 3 vajcia, 300 g rastlinného tuku, 3 lyžice oleja, vanilkový cukor;

Na kvások: 2 kocky kvasníc, 1 lyžica kryštálového cukru a 1 lyžica polohrubej múky, 1 a pol deci zohriateho mlieka.

Na makovú plnku: 800 g mletého maku, 400 g cukru kryštál, 50 g vanilkového cukru, 4 dl mlieka,
citrónová kôra, škorica.

barozky4_res.jpg

Aj tieto rožky dostať v obchodoch.

barozky5_res.jpg

Tieto sú o polovicu lacnejšie.

FOTO - SME

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zaujímavé štúdium, skvelá práca aj plat. Vieš, kam ísť
  2. Chcete vedieť, kto fotí influencerky, celebrity a hviezdy?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. Pomáhajú firmám zarábať viac. Polepšili si aj živnostníci
  5. BLoKK v Bratislave je pred dokončením, ponúka posledné apartmány
  6. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  7. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  8. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  9. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  10. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  1. Tabaková mládež. Čo s ňou?
  2. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes?
  4. Spoznajte protizápalové účinky Kypriny úzkolistej spod Tatier
  5. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch
  6. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  7. Magnetickej rezonancie sa nemusia obávať ani klaustrofobici
  8. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Recruitment allowance as an employment recruitment instrument
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 450
  2. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 14 981
  3. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 755
  4. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 7 140
  5. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 5 881
  6. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 176
  7. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom 3 065
  8. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 700
  9. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 013
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 806
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  2. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  3. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  4. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  5. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  6. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  7. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  8. Matej Vagač: Park na Kollárovom námestí opäť v ohrození...
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 10 692
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 420
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 726
  4. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 257
  5. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 919
  6. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529? 4 745
  7. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 4 420
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 172
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Zatvoriť reklamu