SME
Utorok, 19. január, 2021 | Meniny má MárioKrížovkyKrížovky

Bratislavské rožky sú už chránené, no v meste chýbajú

Hlavné mesto má špecialitu. V cukrárňach však dominujú zákusky

(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Pekári už musia dodržiavať predpísanú receptúru, inak treba zmeniť názov.

BRATISLAVA. Bratislavský rožok je odvčera prvou tradičnou špecialitou hlavného mesta, ktorú chráni Európska únia. Cech pekárov a cukrárov o to bojoval päť rokov.

„Bol som už v koncoch. Ten úrad v Bruseli je naozaj úrad,“ hovorí cechmajster Vojtech Szemes. Na receptúre sa totiž museli dohodnúť s Maďarskom a Rakúskom, ktoré vyrábajú obdobu bratislavského rožka – Pressburger Kipfel a Pozsonyi kifli.

Chceli menej plnky

Budapešť si napríklad presadila menšie množstvo plnky. Slovenský cech chcel, aby najmenej polovicu rožka tvorila náplň. Maďarskí pekári si vybojovali 40 percent. „Podľa nich, ak je obal veľmi tenký, skôr praská,“ krúti hlavou Szemes.

Historici pritom tvrdia, že tajomstvo bratislavských rožkov je najmä v presnom pomere hmotnosti plnky a cesta. Pečivo plnené makom či orechmi sa podľa starých účtovných kníh predávalo v Pressburgu už okolo roku 1590.
Prvá zmienka o bratislavskom rožku je z roku 1876, keď mestské noviny priniesli článok o vynikajúcich „rožtekoch“. Už v roku 1785 ich však podľa cechu predávalo pekárstvo U Scheuermanna pri Hlavnom námestí.

barozky3-r170_res.jpg

Rožok musí mať predpísaný tvar.

FOTO - SME

Zabudnuté rožky

Makový či orechový rožok by mal byť pre Bratislavu typickou pochúťkou, tak ako je sacherova torta pre Viedeň a šomló halušky pre Budapešť. Ak si však turista sadne na kávu v centre mesta, objednať si k nej môže skôr „staroarménsku“ marlenku, respektíve štrúdľu.

Rožky, ktoré predávajú aj v Paríži, dnes v „rodnom meste“ veľkú popularitu nemajú. Dostať ich skôr v menších pekárňach, ponúkajú ich niektoré hotely či cateringové spoločnosti.

Niektorí oslovení predajcovia o tom, že odvčera platia nové pravidlá, ani nevedeli. Viacerí však zrejme budú musieť zmeniť receptúru alebo tvar, ak si budú chcieť udržať názov Bratislavský rožok. Makové by totiž mali byť
v tvare podkovy, orechové v tvare písmena C. V pekárňach i potravinách aj včera mali rôzne tvary vrátane valčekov.

Rožky totiž musia vyrábať ručne. „Je to náročná ručná robota. A nemali by sa používať žiadne chemické konzervačné prostriedky,“ podotýka Szemes. Dohliadať na to bude Štátna veterinárna a potravinová správa.
Už včera sa objavili na trhu Brat rožky. „Je to obyčajné vianočkové cesto,“ hovorí Szemes, podľa ktorého ide o zavádzanie spotrebiteľa, a tak sa firme chystá „vyčistiť“ žalúdok.

ico

Receptúra

Aké má byť zloženie:

Na cesto: 1 kg polohrubej múky, 1 kávová lyžička soli, 200 g práškového cukru, 3 vajcia, 300 g rastlinného tuku, 3 lyžice oleja, vanilkový cukor;

Na kvások: 2 kocky kvasníc, 1 lyžica kryštálového cukru a 1 lyžica polohrubej múky, 1 a pol deci zohriateho mlieka.

Na makovú plnku: 800 g mletého maku, 400 g cukru kryštál, 50 g vanilkového cukru, 4 dl mlieka,
citrónová kôra, škorica.

barozky4_res.jpg

Aj tieto rožky dostať v obchodoch.

barozky5_res.jpg

Tieto sú o polovicu lacnejšie.

FOTO - SME

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvá 2-stupňová akumulátorová snehová fréza na trhu
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  8. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  9. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  10. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  3. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  6. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  7. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 872
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 981
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 629
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 431
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 687
  6. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 583
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 273
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 224
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 6 196
  10. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 064
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu