BRATISLAVA. Víkend plný rôznych chutí sľubujú organizátori 4. ročníka Gurmán Festu, ktorý sa uskutoční v dňoch 15.- 17. júna v bratislavskej Medickej záhrade. Podľa nich to bude kulinársky zážitok a najväčšia oslava jedla pod šírym nebom na Slovensku.
"Bude to prezentácia najlepších reštaurácií a šéfkuchárov, ktorých vidieť pri práci je vzácna príležitosť," povedal na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ festivalu Radoslav Nackin.
Prihlásených je 54 šéfkuchárov z 26 reštaurácií z 10 krajín sveta. Špeciálnym hosťom je japonský šéfkuchár Ichito Kubota z Kjóta. Japonské aj iné ázijské špeciality budú servírovať aj slovenskí šéfkuchári. Podľa Nackina pripravujú viacero noviniek, ktoré zatraktívnia pestrý program podujatia. Na pódiu La patisserie počas celého festivalu pekári a cukrári poradia i naučia všeličo zo zdobenia a pečenia rôznych sladkostí. Vo Svete nápojov s Asociáciou somelierov Slovenska objavia návštevníci čaro rôznych degustácií, sabrage sektov i zaujímavých prednášok a súťaží.
Piati bratislavskí starostovia sa pripravujú na premiérovu súťaž vo varení typického džemu ich mestskej časti. Deti sa môžu tešiť na školu varenia, dospelí na školu karvingu (vyrezávanie z potravín). Znovu je pripravená súťaž pre dvojčlenné tímy novinárov v pečení palaciniek Crepe dďOr 2012, tiež súťaž v jedení kilogramového steaku či o festivalovú reštauráciu dňa.
Organizátori nezabudli ani na kultúru ducha a v Hudobnom altánku si budú môcť návštevníci uspokojiť okrem chuťových pohárikov aj dušu, a to prostredníctvom koncertov hudobných skupín.