Exotické jedlá neboli najväčším magnetom festivalu. Rady stáli napríklad na makové šúľance.
BRATISLAVA. Nielen suši, peruánske či mexické špeciality lákali cez víkend na Slovak Food Festivale na Hrade. Skupina šéfkuchárov prišla so zaujímavou myšlienkou – oprášiť tradičné slovenské recepty aj spred storočí.
Kurča na víne i tymiáne.
FOTO - SME
Staré s novým
„Vyťahujeme staršie recepty a snažíme sa ich trošku zveľadiť a doviesť do modernej formy,“ povedal Daniel Hrivňák z Gourmet klubu, ktorý združuje viacerých šéfkuchárov. „Sú to recepty od 15. storočia, do ktorých pridáme modernú gastronómiu a úpravu.“
Napríklad hubovú polievku pre chudobných – máčanku – zjemnili smotanou. Šéfkuchári tiež návštevníkom ponúkli bryndzový demikát, pupáky s makom a vanilkovým krémom, pečený bôčik so žihľavovými knedličkami či pstruha so špenátovými haluškami. Ďalšie stánky ponúkali sviečkovú, plnené knedličky, makové šúľance, na ktoré na food festivale už tradične stoja ľudia v rade i moravské koláče.
Koláčiky boli čerstvé a chutné.
FOTO - SME
„Smerujeme k talianskej, thajskej, čínskej kuchyni a mladí ľudia už pomaly nebudú vedieť, aké sú národné jedlá,“ hovorí Robert zo stánku s koláčmi, kde varili aj české a slovenské jedlá.
Na tradičný prístup stavili aj pivovarníci. „Naše pivá sú varené klasicky. Pivo leží v pivniciach a nie je urýchľované,“ hovorí Radko Krošlák z pivovaru vo Vyhniach.
Ochutnávka lacná nebola
Návštevníci si mohli vyberať z ponuky viac ako päťdesiatky stánkov s jedlom, nápojmi a zeleninou.
Ak sa však chcel niekto najesť do sýtosti, nebolo to lacné. Jedna ochutnávková, teda asi stogramová porcia hlavného jedla vyšla od 2,40 do 7,20 eura. Niektorí návštevníci gastronomického festivalu si radšej kúpili lokše alebo kus grilovaného kurčaťa.
Bratislava má dva festivaly jedla, Gurmán Fest bude v Medickej záhrade v polovici júna.