Festival chutí objavil klasiku

Šéfkuchári vytiahli staré recepty z východu, zo západu aj zo stredu Slovenska

Šéfkuchári z Gourmet klubu navarili máčanku i demikát.(Zdroj: SME - autorka)

Exotické jedlá neboli najväčším magnetom festivalu. Rady stáli napríklad na makové šúľance.

BRATISLAVA. Nielen suši, peruánske či mexické špeciality lákali cez víkend na Slovak Food Festivale na Hrade. Skupina šéfkuchárov prišla so zaujímavou myšlienkou – oprášiť tradičné slovenské recepty aj spred storočí.

sm-0528-007f-food5.rw_res.jpg

Kurča na víne i tymiáne.

FOTO - SME

Staré s novým

„Vyťahujeme staršie recepty a snažíme sa ich trošku zveľadiť a doviesť do modernej formy,“ povedal Daniel Hrivňák z Gourmet klubu, ktorý združuje viacerých šéfkuchárov. „Sú to recepty od 15. storočia, do ktorých pridáme modernú gastronómiu a úpravu.“

Napríklad hubovú polievku pre chudobných – máčanku – zjemnili smotanou. Šéfkuchári tiež návštevníkom ponúkli bryndzový demikát, pupáky s makom a vanilkovým krémom, pečený bôčik so žihľavovými knedličkami či pstruha so špenátovými haluškami. Ďalšie stánky ponúkali sviečkovú, plnené knedličky, makové šúľance, na ktoré na food festivale už tradične stoja ľudia v rade i moravské koláče.

sm-0528-007f-food6.rw_res.jpg

Koláčiky boli čerstvé a chutné.

FOTO - SME

„Smerujeme k talianskej, thajskej, čínskej kuchyni a mladí ľudia už pomaly nebudú vedieť, aké sú národné jedlá,“ hovorí Robert zo stánku s koláčmi, kde varili aj české a slovenské jedlá.

Na tradičný prístup stavili aj pivovarníci. „Naše pivá sú varené klasicky. Pivo leží v pivniciach a nie je urýchľované,“ hovorí Radko Krošlák z pivovaru vo Vyhniach.

Ochutnávka lacná nebola

Návštevníci si mohli vyberať z ponuky viac ako päťdesiatky stánkov s jedlom, nápojmi a zeleninou.

Ak sa však chcel niekto najesť do sýtosti, nebolo to lacné. Jedna ochutnávková, teda asi stogramová porcia hlavného jedla vyšla od 2,40 do 7,20 eura. Niektorí návštevníci gastronomického festivalu si radšej kúpili lokše alebo kus grilovaného kurčaťa.

Bratislava má dva festivaly jedla, Gurmán Fest bude v Medickej záhrade v polovici júna.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 238
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 972
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 9 014
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 293
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 5 244
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 728
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 345
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 546
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 816
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 651

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop