Festival chutí objavil klasiku

Šéfkuchári vytiahli staré recepty z východu, zo západu aj zo stredu Slovenska

Šéfkuchári z Gourmet klubu navarili máčanku i demikát.(Zdroj: SME - autorka)

Exotické jedlá neboli najväčším magnetom festivalu. Rady stáli napríklad na makové šúľance.

BRATISLAVA. Nielen suši, peruánske či mexické špeciality lákali cez víkend na Slovak Food Festivale na Hrade. Skupina šéfkuchárov prišla so zaujímavou myšlienkou – oprášiť tradičné slovenské recepty aj spred storočí.

sm-0528-007f-food5.rw_res.jpg

Kurča na víne i tymiáne.

FOTO - SME

Staré s novým

„Vyťahujeme staršie recepty a snažíme sa ich trošku zveľadiť a doviesť do modernej formy,“ povedal Daniel Hrivňák z Gourmet klubu, ktorý združuje viacerých šéfkuchárov. „Sú to recepty od 15. storočia, do ktorých pridáme modernú gastronómiu a úpravu.“

Napríklad hubovú polievku pre chudobných – máčanku – zjemnili smotanou. Šéfkuchári tiež návštevníkom ponúkli bryndzový demikát, pupáky s makom a vanilkovým krémom, pečený bôčik so žihľavovými knedličkami či pstruha so špenátovými haluškami. Ďalšie stánky ponúkali sviečkovú, plnené knedličky, makové šúľance, na ktoré na food festivale už tradične stoja ľudia v rade i moravské koláče.

sm-0528-007f-food6.rw_res.jpg

Koláčiky boli čerstvé a chutné.

FOTO - SME

„Smerujeme k talianskej, thajskej, čínskej kuchyni a mladí ľudia už pomaly nebudú vedieť, aké sú národné jedlá,“ hovorí Robert zo stánku s koláčmi, kde varili aj české a slovenské jedlá.

Na tradičný prístup stavili aj pivovarníci. „Naše pivá sú varené klasicky. Pivo leží v pivniciach a nie je urýchľované,“ hovorí Radko Krošlák z pivovaru vo Vyhniach.

Ochutnávka lacná nebola

Návštevníci si mohli vyberať z ponuky viac ako päťdesiatky stánkov s jedlom, nápojmi a zeleninou.

Ak sa však chcel niekto najesť do sýtosti, nebolo to lacné. Jedna ochutnávková, teda asi stogramová porcia hlavného jedla vyšla od 2,40 do 7,20 eura. Niektorí návštevníci gastronomického festivalu si radšej kúpili lokše alebo kus grilovaného kurčaťa.

Bratislava má dva festivaly jedla, Gurmán Fest bude v Medickej záhrade v polovici júna.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  2. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky
  2. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  3. Základné štandardy práce pre realitné kancelárie
  4. Takmer polovicu porúch šikmých striech spôsobujú zlé doplnky
  5. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Ukončil si 1.stupeň vysokoškolského štúdia a chceš pokračovať?
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  10. Cambridge Business School, škola novej doby
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 307
  2. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 8 094
  3. Desať obľúbených miest v Chorvátsku 7 903
  4. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 7 769
  5. Viete, čo kupujete? Ako rozoznať kvalitný chlieb od nekvalitného 6 719
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 6 121
  7. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 5 271
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 4 685
  9. Sendvičová drevostavba v kostýme drevenice 2 761
  10. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 2 484