Festival chutí objavil klasiku

Šéfkuchári vytiahli staré recepty z východu, zo západu aj zo stredu Slovenska

Šéfkuchári z Gourmet klubu navarili máčanku i demikát.(Zdroj: SME - autorka)

Exotické jedlá neboli najväčším magnetom festivalu. Rady stáli napríklad na makové šúľance.

BRATISLAVA. Nielen suši, peruánske či mexické špeciality lákali cez víkend na Slovak Food Festivale na Hrade. Skupina šéfkuchárov prišla so zaujímavou myšlienkou – oprášiť tradičné slovenské recepty aj spred storočí.

sm-0528-007f-food5.rw_res.jpg

Kurča na víne i tymiáne.

FOTO - SME

Staré s novým

„Vyťahujeme staršie recepty a snažíme sa ich trošku zveľadiť a doviesť do modernej formy,“ povedal Daniel Hrivňák z Gourmet klubu, ktorý združuje viacerých šéfkuchárov. „Sú to recepty od 15. storočia, do ktorých pridáme modernú gastronómiu a úpravu.“

Napríklad hubovú polievku pre chudobných – máčanku – zjemnili smotanou. Šéfkuchári tiež návštevníkom ponúkli bryndzový demikát, pupáky s makom a vanilkovým krémom, pečený bôčik so žihľavovými knedličkami či pstruha so špenátovými haluškami. Ďalšie stánky ponúkali sviečkovú, plnené knedličky, makové šúľance, na ktoré na food festivale už tradične stoja ľudia v rade i moravské koláče.

sm-0528-007f-food6.rw_res.jpg

Koláčiky boli čerstvé a chutné.

FOTO - SME

„Smerujeme k talianskej, thajskej, čínskej kuchyni a mladí ľudia už pomaly nebudú vedieť, aké sú národné jedlá,“ hovorí Robert zo stánku s koláčmi, kde varili aj české a slovenské jedlá.

Na tradičný prístup stavili aj pivovarníci. „Naše pivá sú varené klasicky. Pivo leží v pivniciach a nie je urýchľované,“ hovorí Radko Krošlák z pivovaru vo Vyhniach.

Ochutnávka lacná nebola

Návštevníci si mohli vyberať z ponuky viac ako päťdesiatky stánkov s jedlom, nápojmi a zeleninou.

Ak sa však chcel niekto najesť do sýtosti, nebolo to lacné. Jedna ochutnávková, teda asi stogramová porcia hlavného jedla vyšla od 2,40 do 7,20 eura. Niektorí návštevníci gastronomického festivalu si radšej kúpili lokše alebo kus grilovaného kurčaťa.

Bratislava má dva festivaly jedla, Gurmán Fest bude v Medickej záhrade v polovici júna.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  6. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  7. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  8. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 986
  2. Od septembra opäť po starom 5 944
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 711
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 152
  5. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 834
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 736
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 199
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 129
  9. Ako sme jazdili v socializme 1 091
  10. Leto nekončí! 1 039