SME

Festival chutí objavil klasiku

Šéfkuchári vytiahli staré recepty z východu, zo západu aj zo stredu Slovenska

Šéfkuchári z Gourmet klubu navarili máčanku i demikát.Šéfkuchári z Gourmet klubu navarili máčanku i demikát. (Zdroj: SME - autorka)

Exotické jedlá neboli najväčším magnetom festivalu. Rady stáli napríklad na makové šúľance.

BRATISLAVA. Nielen suši, peruánske či mexické špeciality lákali cez víkend na Slovak Food Festivale na Hrade. Skupina šéfkuchárov prišla so zaujímavou myšlienkou – oprášiť tradičné slovenské recepty aj spred storočí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

sm-0528-007f-food5.rw_res.jpg

Kurča na víne i tymiáne.

FOTO - SME

Staré s novým

„Vyťahujeme staršie recepty a snažíme sa ich trošku zveľadiť a doviesť do modernej formy,“ povedal Daniel Hrivňák z Gourmet klubu, ktorý združuje viacerých šéfkuchárov. „Sú to recepty od 15. storočia, do ktorých pridáme modernú gastronómiu a úpravu.“

SkryťVypnúť reklamu

Napríklad hubovú polievku pre chudobných – máčanku – zjemnili smotanou. Šéfkuchári tiež návštevníkom ponúkli bryndzový demikát, pupáky s makom a vanilkovým krémom, pečený bôčik so žihľavovými knedličkami či pstruha so špenátovými haluškami. Ďalšie stánky ponúkali sviečkovú, plnené knedličky, makové šúľance, na ktoré na food festivale už tradične stoja ľudia v rade i moravské koláče.

sm-0528-007f-food6.rw_res.jpg

Koláčiky boli čerstvé a chutné.

FOTO - SME

„Smerujeme k talianskej, thajskej, čínskej kuchyni a mladí ľudia už pomaly nebudú vedieť, aké sú národné jedlá,“ hovorí Robert zo stánku s koláčmi, kde varili aj české a slovenské jedlá.

Na tradičný prístup stavili aj pivovarníci. „Naše pivá sú varené klasicky. Pivo leží v pivniciach a nie je urýchľované,“ hovorí Radko Krošlák z pivovaru vo Vyhniach.

SkryťVypnúť reklamu

Ochutnávka lacná nebola

Návštevníci si mohli vyberať z ponuky viac ako päťdesiatky stánkov s jedlom, nápojmi a zeleninou.

Ak sa však chcel niekto najesť do sýtosti, nebolo to lacné. Jedna ochutnávková, teda asi stogramová porcia hlavného jedla vyšla od 2,40 do 7,20 eura. Niektorí návštevníci gastronomického festivalu si radšej kúpili lokše alebo kus grilovaného kurčaťa.

Bratislava má dva festivaly jedla, Gurmán Fest bude v Medickej záhrade v polovici júna.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 559
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 474
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 8 851
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 578
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 630
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 365
  7. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 6 295
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 104
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 387
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 269
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 9 950
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 079
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 363
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 177
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 5 367
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 4 211
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
SkryťZatvoriť reklamu