SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Čo robiť po záplavách

Hlavný hygienik Slovenska Ivan Rovný včera navštívil Devín. Dunaj sa tu vyšplhal do výšky 944 centimetrov a spôsobil veľké škody. Zaplavených je 29 domov a 109 rekreačných chát. Obyvatelia sa obávajú následkov. Zatiaľ je však epidemiologická situácia ...

Hlavný hygienik Slovenska Ivan Rovný včera navštívil Devín. Dunaj sa tu vyšplhal do výšky 944 centimetrov a spôsobil veľké škody. Zaplavených je 29 domov a 109 rekreačných chát. Obyvatelia sa obávajú následkov. Zatiaľ je však epidemiologická situácia priaznivá, nie sú ani problémy so zásobovaním pitnou vodou. V nasledujúcich dňoch budú hygienici robiť laboratórne testy vody z verejných vodovodov i zo súkromných studní.

Dá sa očakávať aj premnoženie komárov a podobného hmyzu.

Štátny zdravotnícky ústav vydal protiepidemické opatrenia pri záplavách aj s radami psychológa. Podľa nich je dôležité:

Skryť Vypnúť reklamu

1. Chlórovať vodu vo verejnej vodovodnej sieti pri dodržaní chlórovania u odberateľa 0,3 mg/l.

2. Dôkladne vyčerpať vodu zo studní a mechanicky ich vyčistiť, vrátane ich okolia.

3. Vykonať opakovane chemickú dezinfekciu studní chlórnanom sodným (s obchodným názvom Savo) podľa návodu výrobcu.

4. Pri záplavách individuálnych vodných zdrojov povrchovou vodou používať vodu len na úžitkové účely dovtedy, kým sa nevydezinfikujú. Na úžitkové účely používať zásadne len po prevarení.

5. Na pitné účely používať len vodu z náhradných riešení.

6. Ak sú zaplavené potraviny, nejesť ich.

7. Osobitnú pozornosť venovať likvidácii odpadov, ktoré môžu byť významným faktorom vzniku a šírenia infekčných chorôb.

8. Uhynuté zvieratá a potraviny živočíšneho pôvodu odvážať do spaľovní alebo likvidovať iným vhodným spôsobom. Zakopávať do zeme sa nesmú.

Skryť Vypnúť reklamu

9. S odpadmi a rozkladajúcimi sa telami živočíchov manipulovať v ochranných pracovných pomôckach.

10. Obytné a skladovacie priestory po ich mechanickom vyčistení dezinfikovať. (vz)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 114
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 174
  3. Od Česka až po Jadran 3 982
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 607
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 243
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 237
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 169
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 799
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 573
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 214
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu