
Pri odčerpávaní vody zo zatopených priestorov treba postupovať opatrne. Zvlášť, ak je presiaknutá voda kalná. FOTO SME – PAVOL MAJER
Preniknúť však mohli len do nedostatočne odizolovaných priestorov. Voda zatopila napríklad pivničné priestory národnej galérie a výťahovú šachtu v budove Tatra banky na Vajanského nábreží.
Technický námestník riaditeľa Povodia Dunaja Ing. Peter Minárik hovorí, že pri odčerpávaní vody z pivničných priestorov zatopených väčším množstvom vody treba postupovať opatrne. „Netýka sa to prípadov, keď voda natiekla dovnútra cez okná alebo dvere. Ak však voda presiakla cez základy, treba ju odčerpávať veľmi pomaly a nepoužívať čerpadlá s vysokým výkonom. Zvlášť opatrne treba postupovať, ak je presiaknutá voda kalná.“
Minárik hovorí, že k priesakom do suterénov dochádza vtedy, ak vznikol rozdiel hladín medzi vodou v okolí a v pivničných priestoroch. Kým voda v okolí neklesne, po vyčerpaní začne znovu prúdiť z okolia základov domu dovnútra. Ak sú v podzáklade domov štrkopiesky, presakujúca voda môže prinášať jemné častice materiálu, ktorý sa nachádza pod domom. Najprv kal, potom aj piesky a nakoniec sa môžu vyskytnúť aj väčšie kamienky. „Opätovným odčerpávaním vody sa tak vyprázdňuje podzákladie domu a jeho okolie, čo je veľmi nebezpečné. V dôsledku takto uvoľneného priestoru sa dom môže zrútiť. Odborne sa tomuto javu hovorí sufózia.“
Podľa Minárika príčinou všetkých prietrží na Dunaji bolo práve vyplavenie jemných častíc z podložia prúdiacou vodou pri určitom rozdiele hladín. Preto tým, ktorí sa rozhodnú odčerpávať vodu zo zatopených priestorov domov svojpomocne, odporúča sledovať vodu, ktorá priteká dovnútra. Ak je čistá, nebezpečenstvo nehrozí, ale ak sa objavia prítoky mútnejšej vody, mali by prestať a počkať, kým okolitá podzemná voda klesne. Potom odčerpať asi 10 centimetrov vody čerpadlom s malým výkonom. Ak hladina vody v suteréne opäť nestúpne ani po 20 minútach až pol hodine, pokračovať v odčerpávaní po intervaloch.
JANA MARTINKOVÁ