BRATISLAVA. Únik z Viedne, mesto bez davov je podľa reportéra New York Times vystihujúci opis Bratislavy.
Hlavné mesto Slovenska sa dostalo do nedeľného vydania jedného z najväčších amerických denníkov. V prílohe o cestovaní si reportér Evan Rail pochvaľuje stredovekú atmosféru, pivo a jedlo.
Pivná pena
Nadchlo ho, že za posledných pár rokov v meste vznikli až štyri malé pivovary, ktoré často spájajú vlastné pivo s dobrou kuchyňou.
„Aspoň, čo sa vzdušnej atmosféry a kozmopolitnej klientely týka, má mestská pivnopubová scéna svoj vrchol v Bratislavskom meštianskom pivovare,“ píše.
Chutilo mu však najmä konkurenčné pivo u Richtára Jakuba na Moskovskej a rezeň so zemiakovým šalátom v Patrónskom pivovare.
Nezakopával o turistov
„Ramenatý Bratislavský hrad sa týči na kopci predo mnou, kostolné zvony sa ozývajú stredovekými uličkami,“ popisuje Rail výhľad z Michalskej veže. „Panoráma mi vzala dych. Najprekvapivejšie však bolo, že mi netienili žiadni turisti.“
Bratislava je v New York Times malým mestom, kam nechodí veľa turistov.
„Ako som sa blížil k Hradu, mladá dvojica cvičila parkour na stenách a schodoch, utekajúc stredom chodníka. V inom hlavnom meste v okolí by to bolo nemožné kvôli davom ľudí. Tu však neprekážal nikto,“ čuduje sa Rail.
Evan Rail z New York Times cestuje po Európe a píše do prílohy Travel. Už vyše desať rokov žije v Prahe, napísal niekoľko kníh o cestovaní a pive, napríklad knihu s názvom Prečo na pive záleží.