Nebojte sa dotknúť kameňov sochára Karla Prantla

Nie je veľa výstav, na ktorých sa môžete exponátov dotýkať. Kameňov Karla Prantla sa v Mirbachovom paláci môžete dotýkať do sýtosti.


Do 1. septembra je v Mirbachovom paláci otvorená výstava Karla Prantla Kamene, ktorá je súčasťou projektu Socha a objekt VII.

Karl Prantl patrí k zaujímavým osobnostiam svetového moderného sochárstva. Pomaly osemdesiatročný rakúsky umelec (1923), pôvodne maliar, sa rukami i srdcom dotkol kameňa až v roku 1958. Od burgenlandskej vlády dostal zákazku na vytvorenie hraničného kameňa. Tento kameň našiel v lome v St. Margarethen. Práca v kameňolome bola pre Prantla novou skúsenosťou. Sochárska práca vo voľnej krajine bola určovaná inými okolnosťami a vplyvmi ako práca v uzatvorenom ateliérovom priestore.

Hraničný kameň, ktorý Karl Prantl vytvoril, je umiestnený v Nickelsdorfe na rakúsko-maďarskej hranici. Dodnes je vlastne základným kameňom ďalšej umelcovej sochárskej práce. Ideovo i technologicky je typická snahou o najvyššiu možnú mieru umeleckého vyzdvihnutia krásy vlastných prírodných síl.

Dotknúť sa kameňov Karla Prantla je zároveň uvedomiť si jeho skromnosť a umeleckú pokoru, s ktorou ich necháva hovoriť na svojom mlčaní. Opracovanie veľkého kamenného bloku do jednoduchej nádhery si vyžaduje nielen tvorivé, ale aj technické schopnosti i fyzickú silu – napríklad práca s čiernym granitom, jedným z najtvrdších sochárskych materiálov, je veľmi namáhavá.

Prantl väčšinou pracuje s materiálom tak, že ponecháva vytvorenej soche „vlastné“ tvary, ktoré vďaka jeho schopnosti koncentrácie a kontemplácie akoby samy vystupovali z materiálu. Žily Prantlových mramorov pulzujú životom, minimalistické sochárske „vstupy“ do materiálu umocňujú jeho skrytú energiu. Zdá sa nám, že tieto diela vytvorila sama príroda a je v nich koncentrovaná všetka sila univerza.

Napriek tomu, že do expozície v Mirbachovom paláci neboli v dôsledku statických problémov vybraté väčšie a ťažšie kamene, práce k návštevníkovi aj tak prehovárajú svojou monumentálnou silou a čistým výrazom. Poslúchnite svoj prirodzený inštinkt a nebojte sa vnoriť do nich končekmi prstov. Spolu s umelcom sledujte kamennú žilu ako grafický znak či organické písmo, ktoré hovorí o spojení človeka s prírodou a o jeho zodpovednosti voči nej.

FOTO SME – MILADA ČECHOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Už aj seniori presadajú do SUV
  2. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  3. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  6. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  7. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  10. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 22 187
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 311
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 373
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 244
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 942
  6. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 848
  7. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 803
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 770
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 680
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 672