MODRA. Varenie fašiangovej kapustnice je na námestí v Modre v plnom prúde. Ochutnávať sa má podľa plánu po dvanástej, ale už teraz niektorí vyjedajú z misiek posledné lyžice.
Tesne pred dvanástou sa už pri stánku, kde sa predávajú lístky, vytvoril hadík. Ľudia prichádzajú s miskami až na pódium. O najlepšiu kapustnicu súťaží deväť družstiev. Medzi nimi napríklad Psíčkari, Pezinčané, Susedia či Bosoráci. Bolo tu aj družstvo, ktoré varilo halászlé.
Vo dvore domu, kde sídli Múzeum Ľudovíta Štúra už ľudia kupujú posledné balíčky s jaterničkami. „Kaša sa vypredala ako prvá,“ hovorí pani pri pokladni. Krvavničky nie sú. Ako vysvetľuje mäsiar Marek, krvavničky si vyžadujú dlhšiu prípravu. Krvi tiež nebolo veľa.
Prasa, ktoré vážilo 170 kilogramov, priviezli zo Zlatých Klasov. Už bolo mŕtve. „Deti sa nebáli. Práveže mali veľa zvedavých otázok,“ hovorí Marek. Víkend predtým robili zabíjačku v Trnave. „Rozdiel bol v tom, že tu sú ľudia trpezliví a vedia si počkať. V Trnave hneď odchádzali.“
Vraciame sa na námestie. O chvíľu prichádza skupina masiek. Ľudia v nich spoznávajú členov Občianskeho združenia Kráľovan. Autobus, ktorý prechádza okolo, na chvíľu pristaví. Cestujúci vyťahujú mobilné telefóny a fotografujú. Ľudí rozveseľujú spevom i tancom.
Medzi kapustnicami bol aj jeden kotol s halászlé.
Ľudia jedia kapustnicu aj na chodníku.
Posledné balíčky s jaternicami. Ako prvá sa vypredala kaša. Ľudia sa pýtali aj na krvavnice, ktoré však v ponuke neboli.
Mäsiar Marek. V Modre si podľa jeho slov vedia ľudia počkať.
Masky prichádzajú na námestie. Pod nimi sa skrývajú členovia OZ Kráľovan.
FOTO: (ŽAJA)
Autor: ŽAJA