Súťažilo 22 vinohradníkov, museli orezať 30 krov viniča hroznorodého za 45 minút.
RAČA. Rozhodla o tom porota zložená z vinohradníckych expertov na dnešnej súťaži v Rači.
V mrazivom, no slnečnom počasí prišlo súťažiť 22 vinohradníkov, ktorí pestujú hrozno na Malokarpatskej vínnej ceste. Museli orezať 30 krov viniča hroznorodého v časovom limite 45 minút.
Hodnotil sa najmä tvar rezu a predpokladaný habitus kra viniča, jeho optimálna záťaž plodnými očkami a očistenie kra i drôtenky od starých výhonkov. Rezala sa typická miestna odroda Račianska frankovka na jeden optimálny ťažeň s maximálnym zaťažením 12 plodných očiek, plus dva záložné čapíky na dve rodiace očká.
Podľa predsedu Račianskeho vinohradníckeho spolku Eduarda Brychtu je rez viniča najdôležitejšia časť pestovania viniča, lebo sa rozhoduje nielen o tohtoročnej úrode, ale aj o tom, ako bude vinohrad vyzerať na budúci rok.
"Museli sme dnes brať ohľad aj na extrémne mrazy, pri ktorých nie je ešte celkom jasné, ktoré ťažne prežijú a ktoré vymrznú, preto sme na kroch nechávali nadštandardnejšiu rezervu. Svoju profesionálnu znalosť preukázali najmä vinohradníci z Pezinka, Modry, Svätého Jura, Vajnôr, Budmeríc a Rače," povedal pre TASR Eduard Brychta.