Zoo viac kúri, najviac trpí exotické vtáctvo

Zoo sa v týchto dňoch snaží vnútorné priestory viac vykurovať. Na čerstvý vzduch však zvieratá chodiť musia.

(Zdroj: TASR)

Zatiaľ zoologická záhrada nezaznamenala žiadne komplikácie, ktoré by tuhé mrazy zvieratám spôsobili.

BRATISLAVA. Na fakt, že zima môže byť veľmi tuhá, sa Zoologická záhrada v Bratislave pripravuje už koncom jesene. "Súčasné mrazy nás teda neprekvapili a sme na ne pripravení," povedala pre TASR Katarína Matejovičová z bratislavskej zoo.

Najviac nízkymi teplotami v tomto období trpí exotické vtáctvo. "Je však zazimované vo vykurovaných priestoroch. Ostatné exotické druhy majú taktiež bohato podstielané, zateplené maštale a príbytky, aby boli chránené proti mrazivému vetru," vysvetľuje Matejovičová.

Zoo sa v týchto dňoch snaží vnútorné priestory viac vykurovať. "Na čerstvý vzduch však zvieratá chodiť musia, kvôli celkovej kondícii a peristaltike čriev," hovorí Matejovičová. Zoo teda púšťa zvieratá von na dve až tri hodiny, najmä počas obeda a slnečného počasia. "Tým, ktorým je zima a chcú sa vrátiť do vykurovanej maštale, to dajú jasne najavo. Postavia sa pred dvere maštale a čakajú, kým ich naši chovatelia pustia dnu."

Vždy však podľa jej slov záleží na počasí. Ak je poľadovica, zvieratá von nemôžu, aby sa na zľadovatenom teréne nedolámali. Zatiaľ zoologická záhrada nezaznamenala žiadne komplikácie, ktoré by tuhé mrazy zvieratám spôsobili.

Počas zimy majú v zoo upravenú stravu len kopytníky. "Dostávajú viac jadrového krmiva, aby sa im vytvorili tukové zásoby, ktoré ich chránia pred chladom. V zime nedostávajú takzvanú letninu, teda zelené krmivo, ale vždy majú k dispozícii dostatok sena, zeleniny a ovocia," hovorí Matejovičová.

Primáty musia mať pestrú stravu celoročne. Na ich jedálnom lístku sa tak nachádzajú napríklad oriešky, hmyz, mäso, mliečne výrobky, vajíčka či ovocie a zelenina. "Kŕmne dávky špeciálne neupravujeme ani veľkým šelmám, tie dostávajú surové mäso," dodáva Matejovičová a pripomína, že do krmiva sa priebežne pridávajú aj vitamíny a minerály.

macko_res.jpg

Medveďovi jedálničiek v zime neupravujú. Fotka je z mikulášskeho kŕmenia.

FOTO - TASR

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  3. Malé knedličky, veľké dojmy
  4. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  5. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  6. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  7. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  10. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 854
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 9 804
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 9 449
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 6 164
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 836
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 3 592
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 513
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 328
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 2 500
  10. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 468

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop