Gastronomických zariadení v centre mesta je dosť. Niekedy menu ani nemusí byť vypísané na vonkajšej tabuli, okoloidúci podľa vône či smradu už z ulice určí, čo práve kuchár chystá. Stane sa, že aróma niekoho zláka, no zväčša nie je príjemná, aj keď je jedlo chutné. Vedúca hygieny výživy v Štátnom zdravotnom ústave Erika Žákovičová hovorí, že už pri zriaďovaní prevádzky gastronomického zariadenia musí byť projekt na vzduchotechniku, ktorá by splodiny z varenia odvádzala. Niekedy sa stane, že všetko je nainštalované tak, ako má byť, no kuchár nezapne odvetrávanie či nevymení filtre. Hygienici takéto prípady riešia podľa situácie, zväčša určia prevádzkarovi, aké úpravy má urobiť. Ak ich nariadenie nesplní do dohodnutého termínu, môžu mu zatvoriť zariadenie. MUDr. Erika Žákovičová podotkla, že sa zaoberajú zdravotnou škodlivosťou potravín, za jej porušenie na mieste dávajú pokutu, avšak pachy neohrozujú zdravie, ale iba obťažujú. V poslednom čase sa im začínajú ozývať aj majitelia odkúpených domov, pri ktorých sa nachádzajú reštauračné zariadenia, sťažujú sa na hluk a smrad. Hluk sa dá presne odmerať, ale smrad ťažko. Hygienici to môžu riešiť jedine úpravou odvetrávania, v ktorej je zväčša problém, no i tak sa slabej predzvesti hotového jedla na ulici nedá zbaviť.
Ďalšou občasnou prímesou vzduchu v meste, špeciálne pri prudkom znížení tlaku je smrad z kanálov. Výrobný nánestník vodární a kanalizácií Pavel Závadský povedal: „Tečie tam to, čo tam tečie, keď idete na záchod, tak za vami neostáva vôňa ružového kvetu. Kanál potrebuje dýchať, nemôže byť hermeticky uzatvorený, musí mať spojenie s atmosférou. Keby nemal odvetrávanie, bolo by to ešte horšie, prerážalo by to kade-tade.“ V Bratislave je vyše 800 km kanalizácie, ktorú priebežne čistia, no o chvíľu tadiaľ tak aj pretečú splašky a je to to isté. „Smrad je iba zriedka. Keď sa prudko zníži tlak, kanál ako keby vydýchol ten smrad. Normálne sa postupne rozplynie.“ Zatiaľ sa odstrániť nedá, treba to občas vydržať. Jediné, avšak utopistické riešenie vidí Pavel Závadský v tom, že by sa na konci každej ulice urobil odvetrávací komín, lebo spojenie plynov z kanálov s atmosférou je nevyhnutné. (man)