SME

Vína na trhoch sa zlepšujú

Tradičné vianočné trhy na Hlavnom námestí opäť lákajú na varené víno. Degustátorka po teste SME tvrdí, že kvalita rokmi stúpa.

Najdrahšie víno nemusí byť najlepšie, presviedčajú sa návštevníci trhov.Najdrahšie víno nemusí byť najlepšie, presviedčajú sa návštevníci trhov. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Sviatočná atmosféra sa už týždeň šíri z vianočných trhov, počas prvého víkendu sa tam napriek hmle a zime zastavilo okolo 35­tisíc ľudí. Najmä na cigánsku pečienku, lokše a varené víno.

Pre niekoho bolehlav sme testovali s degustátorkou Ingrid Vajczikovou. „Každé z desiatich vín bolo pitné,“ zhodnotila.

„Dva z nápojov boli veľmi dobré, bolo cítiť prirodzenú chuť vína.“ Dve najhoršie naopak uvarili zo zlomeného vína. Jeden z týchto dvoch stánkov lákal na „kvalitné pezinské víno."

„Copak asi dostanem od Ježíška,“ znie česká koleda na bratislavskom Hlavnom námestí. Vianoce sa z televíznych reklám a obchodných centier asi s dvojmesačným odstupom preniesli aj do centra mesta.

Vianočné trhy otvorili v piatok pred týždňom. Ani mrznúce mrholenie a hmla neodradili húfy Bratislavčanov, ktorí boli okolo obeda na námestí.

Degustátorku Ingrid Vajczikovú sme postavili k stolu na Hlavnom námestí a nosili sme jej vzorky varených vín tak, aby nevedela, z ktorého stánku pochádzajú.

Choré víno

Stánok, ktorý lákal na kvalitu pezinského vína, sa ukázal ako jeden z najhorších. „Toto víno je zlomené, choré,“ konštatuje s ohrnutím nosa Vajcziková. „Má takú chlebovú pachuť.“

Toto deci vína stojí šesťdesiat centov, teda o desať centov viac, ako vo väčšine stánkov. Najlepšie varené víno sme našli za päťdesiat centov. „Cítiť jemné korenie a hlavne skutočné víno,“ pochvaľuje si pohár červeného degustátorka.

„Naozaj zlé boli len dve vína. Oproti minulosti sa kvalita zvýšila,“ konštatuje Vajcziková nad desiatkou pohárov.
Neprehltla ani kvapku, nápoj vždy poprelievala na jazyku a vypľula do pohára. Kontrolovala aj vôňu.

Okoloidúci sa pristavujú a zaujímajú sa, kde je varené víno najlepšie.

ba-1202-003f-degustatorka.rw_res.jpg

Degustátorke by viac chutilo z keramického hrnčeka.

FOTO SME: Gabriel Kuchta

Chýba kultúra

Ingrid Vajcziková sa sťažuje na kultúru podávania nápojov, ktoré vo všetkých stánkoch podávajú do plastových pohárov.

„Vo Viedni dostanete za euro zálohovanú šálku, ktorú po dopití vrátite a peniaze dostanete späť, alebo si ju necháte na pamiatku,“ vraví Vajcziková. „Hygiena to zakázala,“ ohradila sa jedna zo stánkarok.

Poháre treba umývať v teplej vode, ktorú na námestí nemajú. „Sme tu už desiaty rok, nikdy sa to nezmení,“ myslí si predavačka.

ba-1202-003f-vina.rw_res.jpg

"Vzorky" na degustáciu.

FOTO SME - Gabriel Kuchta

English radšej nie

„I would like two sausages,“ objednáva si zahraničný turista dve klobásy v jednom zo stánkov. Na troch stánkaroch vidno zmätok. Ten, ktorý si myslí, že otázke porozumel, sa snaží s turistami komunikovať v rodnom jazyku. Svojom.

V prvý deň bola nálada medzi stánkarmi dobrá. Konzultovali objednávky návštevníkov, boli milí a ochotní.
„Drobnejšie nemáte?“ pýta sa predavač v stánku, keď chceme päťdesiat centov zaplatiť desaťeurovou bankovkou. Nakoniec nám víno dal zadarmo, hoci netušil, že degustujeme pre noviny.

ico

HODNOTENIE: Dobré a zlé víno

Ochutnali sme desať varených vín na Hlavnom námestí.

2 z nich sa dali označiť za výborné; boli to stánky v polovici oboch blokov blízko k fontáne
- podľa degustátorky mali jemné korenenie a bolo cítiť pravú chuť vína

Problémom väčšiny z ostatných bolo priveľa korenia, ktoré prebilo chuť vína

- v jednom nápoji bol cítiť pripálený cukor;

3 z ochutnaných varených vín boli príliš kyslé – namiesto vína použili ríbezlák

Väčšina z varených vín mala horkastú príchuť

Najhoršie varené vína boli tiež dve:

- boli to širšie stánky vedľa seba zhruba v polovici bloku bližšie ku Námestiu Ľ. Štúra; oba degustované nápoje boli varené z chorého vína; to je horké a má papierovú, chlebovú pachuť.

Michal Durdovanský

Cukor, klinček, škorica

Varené víno netreba priviesť do varu. Nemíňajte víno s prívlastkom, stačí, ak je poctivé.

BRATISLAVA. Varené víno vlastne varené ani nie je. „Nesmie zovrieť, inak by sa vyparil všetok alkohol,“ vysvetľuje somelierka Ingrid Vajcziková.

„Ideálna teplota zohrievania je okolo päťdesiat stupňov.“ Dôležitou súčasťou sú cukor a rôzne korenia, ako sú klinček, škorica alebo badián. „Každé víno je špecifické, treba nájsť ten správny pomer.“

Niektoré z ochutnaných vín na Vianočných trhoch mali výraznú chuť konkrétneho korenia, ktoré prebilo prirodzenú chuť vína.

Na dobré varené pritom netreba víno najvyššej svetovej kvality. „Ideálne sú klasické vína, ako sú frankovka alebo svätovavrinecké,“ vraví Vajcziková.

„Ak by sme si chceli pripraviť varené víno, napríklad z nejakého drahého francúzskeho vína, výsledok by nemusel byť uspokojivý.“

md
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 700
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 528
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 529
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 691
  5. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 10 299
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 991
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 692
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 429
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 314
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 464
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 343
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 12 103
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 343
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 335
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 7 788
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 416
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu