SME

Vína na trhoch sa zlepšujú

Tradičné vianočné trhy na Hlavnom námestí opäť lákajú na varené víno. Degustátorka po teste SME tvrdí, že kvalita rokmi stúpa.

Najdrahšie víno nemusí byť najlepšie, presviedčajú sa návštevníci trhov.Najdrahšie víno nemusí byť najlepšie, presviedčajú sa návštevníci trhov. (Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

BRATISLAVA. Sviatočná atmosféra sa už týždeň šíri z vianočných trhov, počas prvého víkendu sa tam napriek hmle a zime zastavilo okolo 35­tisíc ľudí. Najmä na cigánsku pečienku, lokše a varené víno.

Pre niekoho bolehlav sme testovali s degustátorkou Ingrid Vajczikovou. „Každé z desiatich vín bolo pitné,“ zhodnotila.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Dva z nápojov boli veľmi dobré, bolo cítiť prirodzenú chuť vína.“ Dve najhoršie naopak uvarili zo zlomeného vína. Jeden z týchto dvoch stánkov lákal na „kvalitné pezinské víno."

SkryťVypnúť reklamu

„Copak asi dostanem od Ježíška,“ znie česká koleda na bratislavskom Hlavnom námestí. Vianoce sa z televíznych reklám a obchodných centier asi s dvojmesačným odstupom preniesli aj do centra mesta.

Vianočné trhy otvorili v piatok pred týždňom. Ani mrznúce mrholenie a hmla neodradili húfy Bratislavčanov, ktorí boli okolo obeda na námestí.

Degustátorku Ingrid Vajczikovú sme postavili k stolu na Hlavnom námestí a nosili sme jej vzorky varených vín tak, aby nevedela, z ktorého stánku pochádzajú.

Choré víno

Stánok, ktorý lákal na kvalitu pezinského vína, sa ukázal ako jeden z najhorších. „Toto víno je zlomené, choré,“ konštatuje s ohrnutím nosa Vajcziková. „Má takú chlebovú pachuť.“

Toto deci vína stojí šesťdesiat centov, teda o desať centov viac, ako vo väčšine stánkov. Najlepšie varené víno sme našli za päťdesiat centov. „Cítiť jemné korenie a hlavne skutočné víno,“ pochvaľuje si pohár červeného degustátorka.

SkryťVypnúť reklamu

„Naozaj zlé boli len dve vína. Oproti minulosti sa kvalita zvýšila,“ konštatuje Vajcziková nad desiatkou pohárov.
Neprehltla ani kvapku, nápoj vždy poprelievala na jazyku a vypľula do pohára. Kontrolovala aj vôňu.

Okoloidúci sa pristavujú a zaujímajú sa, kde je varené víno najlepšie.

Degustátorke by viac chutilo z keramického hrnčeka.

FOTO SME: Gabriel Kuchta

Chýba kultúra

Ingrid Vajcziková sa sťažuje na kultúru podávania nápojov, ktoré vo všetkých stánkoch podávajú do plastových pohárov.

„Vo Viedni dostanete za euro zálohovanú šálku, ktorú po dopití vrátite a peniaze dostanete späť, alebo si ju necháte na pamiatku,“ vraví Vajcziková. „Hygiena to zakázala,“ ohradila sa jedna zo stánkarok.

Poháre treba umývať v teplej vode, ktorú na námestí nemajú. „Sme tu už desiaty rok, nikdy sa to nezmení,“ myslí si predavačka.

SkryťVypnúť reklamu

"Vzorky" na degustáciu.

FOTO SME - Gabriel Kuchta

English radšej nie

„I would like two sausages,“ objednáva si zahraničný turista dve klobásy v jednom zo stánkov. Na troch stánkaroch vidno zmätok. Ten, ktorý si myslí, že otázke porozumel, sa snaží s turistami komunikovať v rodnom jazyku. Svojom.

V prvý deň bola nálada medzi stánkarmi dobrá. Konzultovali objednávky návštevníkov, boli milí a ochotní.
„Drobnejšie nemáte?“ pýta sa predavač v stánku, keď chceme päťdesiat centov zaplatiť desaťeurovou bankovkou. Nakoniec nám víno dal zadarmo, hoci netušil, že degustujeme pre noviny.

HODNOTENIE: Dobré a zlé víno

Ochutnali sme desať varených vín na Hlavnom námestí.

2 z nich sa dali označiť za výborné; boli to stánky v polovici oboch blokov blízko k fontáne
- podľa degustátorky mali jemné korenenie a bolo cítiť pravú chuť vína

Problémom väčšiny z ostatných bolo priveľa korenia, ktoré prebilo chuť vína

- v jednom nápoji bol cítiť pripálený cukor;

3 z ochutnaných varených vín boli príliš kyslé – namiesto vína použili ríbezlák

Väčšina z varených vín mala horkastú príchuť

Najhoršie varené vína boli tiež dve:

- boli to širšie stánky vedľa seba zhruba v polovici bloku bližšie ku Námestiu Ľ. Štúra; oba degustované nápoje boli varené z chorého vína; to je horké a má papierovú, chlebovú pachuť.

Michal Durdovanský

Cukor, klinček, škorica

Varené víno netreba priviesť do varu. Nemíňajte víno s prívlastkom, stačí, ak je poctivé.

BRATISLAVA. Varené víno vlastne varené ani nie je. „Nesmie zovrieť, inak by sa vyparil všetok alkohol,“ vysvetľuje somelierka Ingrid Vajcziková.

„Ideálna teplota zohrievania je okolo päťdesiat stupňov.“ Dôležitou súčasťou sú cukor a rôzne korenia, ako sú klinček, škorica alebo badián. „Každé víno je špecifické, treba nájsť ten správny pomer.“

Niektoré z ochutnaných vín na Vianočných trhoch mali výraznú chuť konkrétneho korenia, ktoré prebilo prirodzenú chuť vína.

Na dobré varené pritom netreba víno najvyššej svetovej kvality. „Ideálne sú klasické vína, ako sú frankovka alebo svätovavrinecké,“ vraví Vajcziková.

„Ak by sme si chceli pripraviť varené víno, napríklad z nejakého drahého francúzskeho vína, výsledok by nemusel byť uspokojivý.“

md

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  2. Na Marka oharka do jarka
  3. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  5. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  7. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  8. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 13 134
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 12 694
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 296
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 321
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 820
  6. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 849
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 390
  8. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 2 092
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 566
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 224
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 114
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 21 919
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 589
  6. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 698
  7. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 8 589
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 457
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  3. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  6. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu