BRATISLAVA. Sviatočná atmosféra sa už týždeň šíri z vianočných trhov, počas prvého víkendu sa tam napriek hmle a zime zastavilo okolo 35tisíc ľudí. Najmä na cigánsku pečienku, lokše a varené víno.
Pre niekoho bolehlav sme testovali s degustátorkou Ingrid Vajczikovou. „Každé z desiatich vín bolo pitné,“ zhodnotila.
„Dva z nápojov boli veľmi dobré, bolo cítiť prirodzenú chuť vína.“ Dve najhoršie naopak uvarili zo zlomeného vína. Jeden z týchto dvoch stánkov lákal na „kvalitné pezinské víno."
„Copak asi dostanem od Ježíška,“ znie česká koleda na bratislavskom Hlavnom námestí. Vianoce sa z televíznych reklám a obchodných centier asi s dvojmesačným odstupom preniesli aj do centra mesta.
Vianočné trhy otvorili v piatok pred týždňom. Ani mrznúce mrholenie a hmla neodradili húfy Bratislavčanov, ktorí boli okolo obeda na námestí.
Degustátorku Ingrid Vajczikovú sme postavili k stolu na Hlavnom námestí a nosili sme jej vzorky varených vín tak, aby nevedela, z ktorého stánku pochádzajú.
Choré víno
Stánok, ktorý lákal na kvalitu pezinského vína, sa ukázal ako jeden z najhorších. „Toto víno je zlomené, choré,“ konštatuje s ohrnutím nosa Vajcziková. „Má takú chlebovú pachuť.“
Toto deci vína stojí šesťdesiat centov, teda o desať centov viac, ako vo väčšine stánkov. Najlepšie varené víno sme našli za päťdesiat centov. „Cítiť jemné korenie a hlavne skutočné víno,“ pochvaľuje si pohár červeného degustátorka.
„Naozaj zlé boli len dve vína. Oproti minulosti sa kvalita zvýšila,“ konštatuje Vajcziková nad desiatkou pohárov.
Neprehltla ani kvapku, nápoj vždy poprelievala na jazyku a vypľula do pohára. Kontrolovala aj vôňu.
Okoloidúci sa pristavujú a zaujímajú sa, kde je varené víno najlepšie.
Degustátorke by viac chutilo z keramického hrnčeka.
FOTO SME: Gabriel Kuchta
Chýba kultúra
Ingrid Vajcziková sa sťažuje na kultúru podávania nápojov, ktoré vo všetkých stánkoch podávajú do plastových pohárov.
„Vo Viedni dostanete za euro zálohovanú šálku, ktorú po dopití vrátite a peniaze dostanete späť, alebo si ju necháte na pamiatku,“ vraví Vajcziková. „Hygiena to zakázala,“ ohradila sa jedna zo stánkarok.
Poháre treba umývať v teplej vode, ktorú na námestí nemajú. „Sme tu už desiaty rok, nikdy sa to nezmení,“ myslí si predavačka.
"Vzorky" na degustáciu.
FOTO SME - Gabriel Kuchta
English radšej nie
„I would like two sausages,“ objednáva si zahraničný turista dve klobásy v jednom zo stánkov. Na troch stánkaroch vidno zmätok. Ten, ktorý si myslí, že otázke porozumel, sa snaží s turistami komunikovať v rodnom jazyku. Svojom.
V prvý deň bola nálada medzi stánkarmi dobrá. Konzultovali objednávky návštevníkov, boli milí a ochotní.
„Drobnejšie nemáte?“ pýta sa predavač v stánku, keď chceme päťdesiat centov zaplatiť desaťeurovou bankovkou. Nakoniec nám víno dal zadarmo, hoci netušil, že degustujeme pre noviny.
HODNOTENIE: Dobré a zlé víno
Ochutnali sme desať varených vín na Hlavnom námestí.
2 z nich sa dali označiť za výborné; boli to stánky v polovici oboch blokov blízko k fontáne
- podľa degustátorky mali jemné korenenie a bolo cítiť pravú chuť vína
Problémom väčšiny z ostatných bolo priveľa korenia, ktoré prebilo chuť vína
- v jednom nápoji bol cítiť pripálený cukor;
3 z ochutnaných varených vín boli príliš kyslé – namiesto vína použili ríbezlák
Väčšina z varených vín mala horkastú príchuť
Najhoršie varené vína boli tiež dve:
- boli to širšie stánky vedľa seba zhruba v polovici bloku bližšie ku Námestiu Ľ. Štúra; oba degustované nápoje boli varené z chorého vína; to je horké a má papierovú, chlebovú pachuť.
Michal Durdovanský
Cukor, klinček, škorica
Varené víno netreba priviesť do varu. Nemíňajte víno s prívlastkom, stačí, ak je poctivé.
BRATISLAVA. Varené víno vlastne varené ani nie je. „Nesmie zovrieť, inak by sa vyparil všetok alkohol,“ vysvetľuje somelierka Ingrid Vajcziková.
„Ideálna teplota zohrievania je okolo päťdesiat stupňov.“ Dôležitou súčasťou sú cukor a rôzne korenia, ako sú klinček, škorica alebo badián. „Každé víno je špecifické, treba nájsť ten správny pomer.“
Niektoré z ochutnaných vín na Vianočných trhoch mali výraznú chuť konkrétneho korenia, ktoré prebilo prirodzenú chuť vína.
Na dobré varené pritom netreba víno najvyššej svetovej kvality. „Ideálne sú klasické vína, ako sú frankovka alebo svätovavrinecké,“ vraví Vajcziková.
„Ak by sme si chceli pripraviť varené víno, napríklad z nejakého drahého francúzskeho vína, výsledok by nemusel byť uspokojivý.“
md