DUNAJSKÁ LUŽNÁ. „Je to lepšie ako minulý rok,“ hovorí Martin Dokupil z podpory predaja firmy Boni Fructi v Dunajskej Lužnej, ktorá predáva ovocie veľkoodberateľom. Príbuzná firma Danubius Fruct pestuje v tejto obci ovocie na približne 110 hektároch pôdy a stále sa rozširuje.
Podľa slov Dokupila je tento rok nielen viac ovocia, ale je aj kvalitnejšie. Vyššia trieda je vhodná aj na priamu konzumáciu. Minulý rok bol problém, že plody boli kvôli nepriaznivým podmienkam popraskané, chrastovité a hodilo sa skôr do spracovateľského priemyslu.
„Vlani bolo veľmi vlhko, včely nelietali. Tohtoročná úroda je lepšia, i keď, nie je rekordná. Hubovitých ochorení a plesní je menej. Niektorí ovocinári ale museli čeliť mrazom a lokálnym poľadoviciam, ktoré znižujú úrodu“ dodal Dokupil.
Západné Slovensko má vraj v rámci Európy vynikajúce klimatické podmienky na pestovanie ovocia. Naše plody nemajú takú „silikónovú“ chuť ako napríklad prímorské ovocie, podnebie u nás praje aj farbe, či aróme plodov.
Darí sa u nás jablkám, čerešniam, slivkám. Marhule či broskyne sú pre pestovateľov rizikové, v našich podmienkach sú veľmi citlivé na zmeny podnebia. Ostatne, ukázala to aj minuloročná sezóna. Marhúľ u nás urodilo o 60 percent menej ako v predchádzajúcom období. Spotrebu ovocia majú
Slováci trojnásobnú oproti tomu, čo sme schopní dopestovať doma. Ročne dovážame 150 tisíc ton ovocia, napríklad aj z Južnej Ameriky. Náš trh nie je sebestačný, paradoxne, veľa ovocia stále vyvážame.