SME
Nedeľa, 14. august, 2022 | Meniny má Mojmír

Židek varil v bratislavskej školskej jedálni

Bolo to dobré, na mamu však nemá, hodnotili deti jedlá známeho šéfkuchára.

(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Bolo to dobré, na mamu však nemá, hodnotili deti jedlá Jaroslava Žideka.

BRATISLAVA. Hovädzie mäso poliate krémovou oranžovou omáčkou s knedľou. Sviečková na Základnej škole na Grősslingovej ulici v Bratislave mala v pondelok osobitú chuť. Pre žiakov ju pripravil známy televízny šéfkuchár Jaroslav Židek.

„Deti chceli sviečkovú,“ vysvetľuje výber menu spotený a hustou parou zahalený kuchár. V škole nakrúcal ďalší diel relácie Áno, šéfe aj preto, aby ukázal ako variť pre deti. Škole i ministerstvu školstva.

info
NORMY
Školské jedálne
Ako musia variť:
  • používajú sa len čerstvé potraviny, nie polotovary;
  • na dochucovanie používajú len čerstvé byliny;
  • škôlkarom je kvôli tukom zakázané robiť rezeň.

Silné normy, slabý mixér

Riaditeľka školy Mária Hronská hovorí, že to bol nápad rodičov, „aby ukázal našim kuchárkam, ako sa variť dá aj inak“.

Pre toľko ľudí som naposledy varil na vojne, aj tam ich bolo ešte menej, smial sa šéfkuchár. Viac ako počet stravníkov, ho však obmedzili normy, podľa ktorých v školských jedálňach varia. „Nie trošku, ale veľmi,“ povedal a ruky prekrížil do tvaru zvieracej kazajky.

Napriek tomu tvrdí, že normu stanovenú ministerstvom na prípravu sviečkovej dodržal. „Akurát som zvýšil zeleninu do základu.“ Tej dal viac aj do slepačej polievky, ktorá bola prvým chodom obedového menu. „Veď zeleninou nikomu neublížime.“

Čo pridal na zelenine, ušetril na mlieku. „Do sviečkovej ja mlieko nedávam.“

Aby však mala jeho sviečková správnu chuť, priniesol si vlastný mixér, aký v kuchyni nemajú. Bez neho sa podľa šéfkuchára sviečková nedá riadne rozmixovať, a tak do nej musia kuchárky pridávať múku, čo ju kazí.

„Myslím, že ten nápad je fajn,“ chválila hosťovanie Žideka pani Daniela, ktorá prišla po obede po svoje dcéry.

Mama robí lepšiu

Nadšené boli aj deti, hoci trochu menej. „Mama robí lepšiu,“ ohodnotila školáčka Júlia Židekovu sviečkovú. Deviatačka Lucia tiež hovorila, že na jej mamu ani Židek nemá.

Mama tretiačky Dominiky vraj sviečkovú veľmi nevarí. „Je to lepšie ako od maminky.“

((zidek))

ico

Školské jedálne varia zdravo, ale bez chuti

Kuchárky nik neučí nové postupy, na normy si už príliš zvykli.

BRATISLAVA. Zdravé, ale plané je jedlo v školských jedálňach. Zväzujú ho normy ministerstva školstva.

Školy môžu variť ešte zdravšie a kreatívnejšie, hovorí šéfkuchár Jaroslav Židek.

Napríklad polievky: norma hovorí, že sa varia z vody. Vývar zo sliepky či zeleniny by polievke podľa Žideka dodal chuť aj vôňu.

Silvia Tokárová z ministerstva školstva oponuje, že vývar namiesto vody by polievku predražil. Židek tvrdí, že o pár centov.

Všetko, čo deti potrebujú

Podnet ministerstvu na zmenu noriem by podľa neho mali dať kuchárky alebo vedúce jedální, ktoré detské jedlá najlepšie poznajú.

„Ale možno, keď ráno prídu do práce, majú veľa roboty a už sa nikomu do toho nechce vŕtať,“ opisuje realitu. Po Židekovej návšteve ministerstvo odkazuje, že sú na podnety pripravení.

Šéfkuchár Židek napriek polievkovým výhradám hodnotí školské jedálne vcelku pozitívne. „Je naozaj ošetrené, aby deti dostali to, čo potrebujú. Neviem, či je do toho potreba až tak veľmi rýpať.“

Súhlasí s ním aj lekárka a odborníčka na výživu Eva Čižmárová. „Nemusíme sa obávať, že by školské stravovanie spôsobovalo deťom obezitu,“ hovorí.

Kuchárky bez kurzov

Ministerstvo napriek tomu priznáva nedostatky. Za jeden z najväčších Tokárová považuje to, že nikto nevzdeláva kuchárky. Kurzy majú nanajvýš vedúce jedální.

Židek hovorí, že kuchárky netreba učiť variť, to vraj vedia. Mali by sa však stretávať a vymieňať si skúsenosti.

Aj Tokárová uznáva, že ich nikto neučí pracovať s novými prístrojmi. Židek musel kuchárky na Grősslingovej naučiť, ako pracovať so špeciálnou rúrou konvektomatom.

zidek_res_res_res.jpg

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Dievčatá nejedia polievku

Nezdravo sa stravujú najmä bratislavské deti. Môžu za to rodičia.

BRATISLAVA. Na raňajky nič, na desiatu tyčinka z bufetu a na obed len hlavné jedlo. Takto podľa lekárky a odborníčky na výživu Evy Čižmárovej jedávajú mnohí školáci, najmä dievčatá. „Považujú za nespoločenské, aby si dievča išlo dať polievku,“ hovorí lekárka. Reklama so štíhlymi modelkami podľa nej vytvára pre dievčatá tabu napríklad aj zo zemiakov.

K opačnému extrému, obezite, zasa často vedú rodičia. „Nejaký žiačik nebude jesť fašírku so zemiakovou kašou, pretože po obede ide na hamburger,“ kritizuje Jaroslav Židek. „Niekto má narodeniny a všetci idú do McDonald's,“ súhlasí Čižmárová.

Hamburgery a hranolčeky podľa Silvie Tokárovej z ministerstva školstva berú chuť na zdravé jedlo najmä deťom z Bratislavy. Na východnom Slovensku je podľa nej v jedálňach oveľa menej odpadu.

Británia sa zbavuje hranoliek

Naše školské jedálne varia zdravšie ako na Západe. Tam musí deti chrániť iný slávny šéfkuchár.

BRATISLAVA. Hranolčeky na obed v škole aj na večeru doma, každý deň a celý školský rok. Nezdravú hranolčekomániu a dominanciu vyprážaných jedál v britských školách sa pred tromi rokmi rozhodol zmeniť najslávnejší britský kuchár Jamie Oliver (na snímke).

Kampaň s názvom Lepšie ma nakŕm – za lepšie stravovanie na britských školách odštartoval pred tromi rokmi.

Slávny šéfkuchár prebral záštitu nad zhruba 20­tisíc školskými obedmi v Londýne. Chcel dokázať, že je schopný navariť lacnejšie

a zdravšie jedlá, než aké jedia deti v školách. Školákov tak napríklad naučil jesť zeleninu. Mnohé školy teraz varia zdravšie. Nárast detskej obezity však Oliver v Británii nezastavil. Už štvrtina malých Britov má nadváhu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  6. Prehľad a automatizácia
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  8. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 18 705
  2. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 15 311
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 12 885
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 711
  5. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 4 067
  6. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 2 962
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 2 814
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné 2 290
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  2. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  3. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  4. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  5. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  7. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  8. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 96 668
  2. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 14 523
  3. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 864
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 7 543
  5. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 5 831
  6. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 765
  7. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 4 335
  8. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 3 083
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu