SME

Židek varil v bratislavskej školskej jedálni

Bolo to dobré, na mamu však nemá, hodnotili deti jedlá známeho šéfkuchára.

(Zdroj: SME - GABRIEL KUCHTA)

Bolo to dobré, na mamu však nemá, hodnotili deti jedlá Jaroslava Žideka.

BRATISLAVA. Hovädzie mäso poliate krémovou oranžovou omáčkou s knedľou. Sviečková na Základnej škole na Grősslingovej ulici v Bratislave mala v pondelok osobitú chuť. Pre žiakov ju pripravil známy televízny šéfkuchár Jaroslav Židek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Deti chceli sviečkovú,“ vysvetľuje výber menu spotený a hustou parou zahalený kuchár. V škole nakrúcal ďalší diel relácie Áno, šéfe aj preto, aby ukázal ako variť pre deti. Škole i ministerstvu školstva.

SkryťVypnúť reklamu

NORMY

Školské jedálne

Ako musia variť:

používajú sa len čerstvé potraviny, nie polotovary ; na dochucovanie používajú len čerstvé byliny ; škôlkarom je kvôli tukom zakázané robiť rezeň .

Silné normy, slabý mixér

Riaditeľka školy Mária Hronská hovorí, že to bol nápad rodičov, „aby ukázal našim kuchárkam, ako sa variť dá aj inak“.

Pre toľko ľudí som naposledy varil na vojne, aj tam ich bolo ešte menej, smial sa šéfkuchár. Viac ako počet stravníkov, ho však obmedzili normy, podľa ktorých v školských jedálňach varia. „Nie trošku, ale veľmi,“ povedal a ruky prekrížil do tvaru zvieracej kazajky.

Napriek tomu tvrdí, že normu stanovenú ministerstvom na prípravu sviečkovej dodržal. „Akurát som zvýšil zeleninu do základu.“ Tej dal viac aj do slepačej polievky, ktorá bola prvým chodom obedového menu. „Veď zeleninou nikomu neublížime.“

SkryťVypnúť reklamu

Čo pridal na zelenine, ušetril na mlieku. „Do sviečkovej ja mlieko nedávam.“

Aby však mala jeho sviečková správnu chuť, priniesol si vlastný mixér, aký v kuchyni nemajú. Bez neho sa podľa šéfkuchára sviečková nedá riadne rozmixovať, a tak do nej musia kuchárky pridávať múku, čo ju kazí.

„Myslím, že ten nápad je fajn,“ chválila hosťovanie Žideka pani Daniela, ktorá prišla po obede po svoje dcéry.

Mama robí lepšiu

Nadšené boli aj deti, hoci trochu menej. „Mama robí lepšiu,“ ohodnotila školáčka Júlia Židekovu sviečkovú. Deviatačka Lucia tiež hovorila, že na jej mamu ani Židek nemá.

Mama tretiačky Dominiky vraj sviečkovú veľmi nevarí. „Je to lepšie ako od maminky.“

Školské jedálne varia zdravo, ale bez chuti

Kuchárky nik neučí nové postupy, na normy si už príliš zvykli.

SkryťVypnúť reklamu

BRATISLAVA. Zdravé, ale plané je jedlo v školských jedálňach. Zväzujú ho normy ministerstva školstva.

Školy môžu variť ešte zdravšie a kreatívnejšie, hovorí šéfkuchár Jaroslav Židek.

Napríklad polievky: norma hovorí, že sa varia z vody. Vývar zo sliepky či zeleniny by polievke podľa Žideka dodal chuť aj vôňu.

Silvia Tokárová z ministerstva školstva oponuje, že vývar namiesto vody by polievku predražil. Židek tvrdí, že o pár centov.

Všetko, čo deti potrebujú

Podnet ministerstvu na zmenu noriem by podľa neho mali dať kuchárky alebo vedúce jedální, ktoré detské jedlá najlepšie poznajú.

„Ale možno, keď ráno prídu do práce, majú veľa roboty a už sa nikomu do toho nechce vŕtať,“ opisuje realitu. Po Židekovej návšteve ministerstvo odkazuje, že sú na podnety pripravení.

Šéfkuchár Židek napriek polievkovým výhradám hodnotí školské jedálne vcelku pozitívne. „Je naozaj ošetrené, aby deti dostali to, čo potrebujú. Neviem, či je do toho potreba až tak veľmi rýpať.“

Súhlasí s ním aj lekárka a odborníčka na výživu Eva Čižmárová. „Nemusíme sa obávať, že by školské stravovanie spôsobovalo deťom obezitu,“ hovorí.

Kuchárky bez kurzov

Ministerstvo napriek tomu priznáva nedostatky. Za jeden z najväčších Tokárová považuje to, že nikto nevzdeláva kuchárky. Kurzy majú nanajvýš vedúce jedální.

Židek hovorí, že kuchárky netreba učiť variť, to vraj vedia. Mali by sa však stretávať a vymieňať si skúsenosti.

Aj Tokárová uznáva, že ich nikto neučí pracovať s novými prístrojmi. Židek musel kuchárky na Grősslingovej naučiť, ako pracovať so špeciálnou rúrou konvektomatom.

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Dievčatá nejedia polievku

Nezdravo sa stravujú najmä bratislavské deti. Môžu za to rodičia.

BRATISLAVA. Na raňajky nič, na desiatu tyčinka z bufetu a na obed len hlavné jedlo. Takto podľa lekárky a odborníčky na výživu Evy Čižmárovej jedávajú mnohí školáci, najmä dievčatá. „Považujú za nespoločenské, aby si dievča išlo dať polievku,“ hovorí lekárka. Reklama so štíhlymi modelkami podľa nej vytvára pre dievčatá tabu napríklad aj zo zemiakov.

K opačnému extrému, obezite, zasa často vedú rodičia. „Nejaký žiačik nebude jesť fašírku so zemiakovou kašou, pretože po obede ide na hamburger,“ kritizuje Jaroslav Židek. „Niekto má narodeniny a všetci idú do McDonald's,“ súhlasí Čižmárová.

Hamburgery a hranolčeky podľa Silvie Tokárovej z ministerstva školstva berú chuť na zdravé jedlo najmä deťom z Bratislavy. Na východnom Slovensku je podľa nej v jedálňach oveľa menej odpadu.

Británia sa zbavuje hranoliek

Naše školské jedálne varia zdravšie ako na Západe. Tam musí deti chrániť iný slávny šéfkuchár.

BRATISLAVA. Hranolčeky na obed v škole aj na večeru doma, každý deň a celý školský rok. Nezdravú hranolčekomániu a dominanciu vyprážaných jedál v britských školách sa pred tromi rokmi rozhodol zmeniť najslávnejší britský kuchár Jamie Oliver (na snímke).

Kampaň s názvom Lepšie ma nakŕm – za lepšie stravovanie na britských školách odštartoval pred tromi rokmi.

Slávny šéfkuchár prebral záštitu nad zhruba 20­tisíc školskými obedmi v Londýne. Chcel dokázať, že je schopný navariť lacnejšie

a zdravšie jedlá, než aké jedia deti v školách. Školákov tak napríklad naučil jesť zeleninu. Mnohé školy teraz varia zdravšie. Nárast detskej obezity však Oliver v Británii nezastavil. Už štvrtina malých Britov má nadváhu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Finančná gramotnosť? Väčšina netuší, čo by sa stalo, keby zomrel ich partner
  2. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  3. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  6. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  7. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  8. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská
  1. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  2. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  3. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  4. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  5. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá
  6. Riaditeľ Budvaru: Ľudia poznajú rozdiel. Poctivý ležiak chce čas
  7. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov
  8. Najlepšia odmena za vysvedčenie? Kniha
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 19 712
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 10 530
  3. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 9 044
  4. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 8 672
  5. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 7 640
  6. Nenápadná, ale výnimočná: Slovenská tyčinka s rodinným príbehom 6 238
  7. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 5 918
  8. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 5 155
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Elena Antalová: Smutný a radostný odkaz pánovi Františkovi Mikloškovi 20 399
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 11 409
  3. Ján Lopušek: List štyrom predsedom: Michal, Milan, Braňo a Jaro 9 795
  4. Peter Franek: Výzva pre poslancov a voličov KDH. 8 085
  5. Rado Surovka: Nie dôchodcovia, ale Ficovlády zruinovali Slovensko 7 372
  6. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 6 223
  7. Jozef Foltýn: Djokovič ešte stále nič nepochopil 5 110
  8. Ivan Čáni: Súdruh Blaha sa v Bruseli na rozdiel od Moskvy asi neskutočne zle cíti. Držia ho tam ale tie „smradľavé“ bruselské prachy. 3 965
  1. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  2. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  3. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
  4. Marcel Rebro: Ruské útoky na civilné ciele: Zámerné barbarstvo 21. storočia
  5. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské.
  6. Marcel Rebro: Ukrajinský sniper: zabiť nepriateľa je bonus
  7. Jiří Ščobák: Smrt, kterou způsobí měňavka (améba) je tak vzácná, že se téměř není jak bránit. Snad jen naučit se dobře plavat
  8. Marian Nanias: Kto postaví novú atómku?
SkryťZatvoriť reklamu