Centrum zaplavili biele čiapky

Svojho patróna oslávili kuchári varením. Jedlo predávali za Vavrince.

Centrum mesta patrilo včera kuchárom a cukrárom.(Zdroj: SME - LUCIA TKÁČIKOVÁ)

BRATISLAVA. „Sme na Slovensku a vy tu núkate české pivo, ako keby sme nemali vlastné,“ frflala dôchodkyňa pri stánku, kde čapovali pivo a nealko.

„No a v Prahe na Václaváku nepredávajú zas to naše?“ odpovedal jej pokojne pán za pultom.

Pri stánku s nápojmi sa napriek tomu, že sa v centre Bratislavy oslavoval v sobotu sviatok kuchárov, tvorili najdlhšie rady. Pri stánkoch s jedlom sa ľudia len trúsili.

Len za Vavrince

Druhý rad bol na Hlavnom námestí na takzvané Vavrince. Práve tak sa po patrónovi všetkých kuchárov a cukrárov volali peniaze, za ktoré ste mohli na námestí ochutnať – strapačky, kotlíkový guláš, dusenú zeleninu s rôznymi omáčkami či kuracie prsia so zeleninou.

Systém „mimoriadnych peňazí nechápali najmä zahraniční, skupinka dôchodcov z Nemecka chcela koštovať, no predavačke vysvetľujúcej systém Vavrincov asi nerozumeli, keďže odchádzali sklamane.

Jeden Vavrinec stál jedno euro. Za neho ste dostali tri deci nápoja či dezert, za jedlo pýtali kuchári v bielych čiapkach dve eurá.

Logo v melóne

Okrem jedla ľudí zaujal najmä mladík vyrezávajúci kyticu do melóna. Tomáš Vida tu tak propagoval kurzy takzvaného carvingfruitu, dekoračného vyrezávania do ovocia a zeleniny.

Na svete sa gastronomická oslava sv. Vavrinca, patróna kuchárov a cukrárov, koná už desiatky rokov. Na Slovensku šlo o piaty ročník.

Akciu včera otvoril sprievod kuchárov a cukrárov centrom mesta.

dsc_2271_res.jpg

Včera prebehol piaty ročník osláv sv. Vavrinca, patróna kuchárov a cukrárov.

FOTO SME - LUCIA TKÁČIKOVÁ

dsc_2256_res.jpg

dsc_2253_res.jpg

dsc_2255_res.jpg

Tomáš Vida propagoval vyrezávanie zo ovocia a zeleniny, vraví, že dokáže vyrezať aj logo firmy.

FOTO SME - LUCIA TKÁČIKOVÁ

dsc_2261_res.jpg

Dezert stál jeden Vavrinec.

dsc_2262_res.jpg

Dôchodkyni sa nepáčila ponuka piva, na Slovensku chcela piť slovenské.

FOTO SME - LUCIA TKÁČIKOVÁ

dsc_2267_res.jpg

dsc_2268_res.jpg

Kuchári pri strapačkách ponúkali jedlo aj dobrú náladu.

FOTO SME - LUCIA TKÁČIKOVÁ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Equadiff 2017 – svetová konferencia o diferenciálnych rovniciach
  2. Priemerné ceny bytov v júni boli vyššie ako pred rokom
  3. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  4. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  5. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  6. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  7. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  8. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  9. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  10. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 356
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 682
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 262
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 182
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 912
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 3 023
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 714
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 298
  9. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 090
  10. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného 1 770