SME

Zmrzlina sa kazí, našli v nej aj baktérie

Kontroly ukázali, že štvrtina bratislavských zmrzlín je nevyhovujúca.

(Zdroj: SME - ARCHÍV)

Kontroly ukázali, že štvrtina vzoriek bratislavských zmrzlín nevyhovuje predpisom.

BRATISLAVA. Letným kontrolám nevyhoveli viaceré zmrzlinárne. Hygienici však tvrdia, že zistené nedostatky nemôžu spôsobiť ochorenia. Problémy podľa nich vznikajú zlou hygienou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kde našli problémy, povedať nechceli. Zmrzlinári vraj už prijali potrebné opatrenia a tak by to nebolo korektné.

Kúpiť či vyrobiť? Aj taká je dilema bratislavských zmrzlinárov. Ak si zmrzlinu vyrábajú sami, riskujú, že sa do nej môžu dostať mikroorganizmy. Zákazníci však vyhľadávajú špeciality, nechcú si v stánku kupovať rovnakú zmrzlinu ako v obchode. Dôvod na paniku však nie je.

SkryťVypnúť reklamu

Problémom je hygiena Výsledky kontrol Bratislava

testovaných vzoriek - 96 nevyhovujúcich - 26 (27 percent)

Celé Slovensko

testovaných vzoriek - 1120 nevyhovujúcich - 131 (11,7 percent)

„V nevyhovujúcich vzorkách neboli zistené patogénne mikroorganizmy, ktoré by priamo spôsobili ochorenie u konzumentov,“ konštatovala hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová.

„Vzorky vyhoveli kritériám bezpečnosti,“ podotkla. „Nevyhoveli kritériám hygieny pri procese výroby, z dôvodu nadlimitného množstva určitých mikroorganizmov,“ dodala. Podobné chyby zistili hygienici aj v minulých rokoch.

No kým v roku 2009 ich kritériám nevyhovelo 27 percent testovaných vzoriek, vlani to bolo až 38 percent.

SkryťVypnúť reklamu

Chyby podľa nej mohli vzniknúť nedostatočnou prevádzkovou alebo osobnou hygienou, napríklad pri manipulácii s nedostatočne umytým riadom, alebo ak boli oriešky či ovocie slabo tepelne opracované.

Zmrzlinárom tiež radia, aby dodržiavali teplotu a čas pasterizácie pri príprave zmrzlinovej zmesi a nepridávali do zmrzliny priveľa farbiva.

Nové príchute lákajú, vláda čokoládovej, jahodovej a vanilkovej sa už dávno skončila

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Nové trendy Zmrzlinári radšej volia vlastnú výrobu, ako keby si mali kupovať mrazené krémy od veľkovýrobcov. „Ľudí to viac láka,“ hovorí zmrzlinár Majo z centra mesta, ktorý predáva bezvaječnú zmrzlinu aj pre nižšie riziko nákazy.

„Viete, čo tam dávate,“ dodáva zmrzlinárka Soňa z ďalšieho stánku. „Keď robíte všetko poctivo a dodržujete čistotu, tak nie je problém a naozaj sa to oplatí,“ tvrdí.

SkryťVypnúť reklamu

Zákazníci sú pritom zvedaví na nové chute. Nadvláda vanilkovej, jahodovej a čokoládovej zmrzliny sa skončila už dávno. Letia druhy, ktoré sa podobajú na známe kokosové alebo orieškové bonbóny či zákusky ako tiramisu

a creme brulée.

Bežný Slovák si ročne dopraje 200 kopčekov zmrzliny, čo je asi šesť litrov. Tajomstvom popularity krému, ktorého dejiny siahajú do starovekého Grécka, je, že účinkuje na isté oblasti mozgu a zvyšuje hladinu hormónov šťastia. Pomáha bojovať proti stresu a depresii.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 122
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 719
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 092
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 818
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 295
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 589
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 371
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 224
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 255
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 333
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 982
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 926
  5. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 285
  6. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 254
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 054
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 648
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu