SME
Piatok, 27. november, 2020 | Meniny má MilanKrížovkyKrížovky

Zmrzlina sa kazí, našli v nej aj baktérie

Kontroly ukázali, že štvrtina bratislavských zmrzlín je nevyhovujúca.

(Zdroj: SME - ARCHÍV)

Kontroly ukázali, že štvrtina vzoriek bratislavských zmrzlín nevyhovuje predpisom.

BRATISLAVA. Letným kontrolám nevyhoveli viaceré zmrzlinárne. Hygienici však tvrdia, že zistené nedostatky nemôžu spôsobiť ochorenia. Problémy podľa nich vznikajú zlou hygienou.

Kde našli problémy, povedať nechceli. Zmrzlinári vraj už prijali potrebné opatrenia a tak by to nebolo korektné.

Kúpiť či vyrobiť? Aj taká je dilema bratislavských zmrzlinárov. Ak si zmrzlinu vyrábajú sami, riskujú, že sa do nej môžu dostať mikroorganizmy. Zákazníci však vyhľadávajú špeciality, nechcú si v stánku kupovať rovnakú zmrzlinu ako v obchode. Dôvod na paniku však nie je.

Problémom je hygiena

Výsledky kontrol
Bratislava
  • testovaných vzoriek - 96
  • nevyhovujúcich - 26 (27 percent)
zmrzka-120x90.JPG
Celé Slovensko
  • testovaných vzoriek - 1120
  • nevyhovujúcich - 131
(11,7 percent)

„V nevyhovujúcich vzorkách neboli zistené patogénne mikroorganizmy, ktoré by priamo spôsobili ochorenie u konzumentov,“ konštatovala hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová.

„Vzorky vyhoveli kritériám bezpečnosti,“ podotkla. „Nevyhoveli kritériám hygieny pri procese výroby, z dôvodu nadlimitného množstva určitých mikroorganizmov,“ dodala. Podobné chyby zistili hygienici aj v minulých rokoch.

No kým v roku 2009 ich kritériám nevyhovelo 27 percent testovaných vzoriek, vlani to bolo až 38 percent.

Chyby podľa nej mohli vzniknúť nedostatočnou prevádzkovou alebo osobnou hygienou, napríklad pri manipulácii s nedostatočne umytým riadom, alebo ak boli oriešky či ovocie slabo tepelne opracované.

Zmrzlinárom tiež radia, aby dodržiavali teplotu a čas pasterizácie pri príprave zmrzlinovej zmesi a nepridávali do zmrzliny priveľa farbiva.

ba-zmrzlina_res.jpg

Nové príchute lákajú, vláda čokoládovej, jahodovej a vanilkovej sa už dávno skončila

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Nové trendy

Zmrzlinári radšej volia vlastnú výrobu, ako keby si mali kupovať mrazené krémy od veľkovýrobcov. „Ľudí to viac láka,“ hovorí zmrzlinár Majo z centra mesta, ktorý predáva bezvaječnú zmrzlinu aj pre nižšie riziko nákazy.

„Viete, čo tam dávate,“ dodáva zmrzlinárka Soňa z ďalšieho stánku. „Keď robíte všetko poctivo a dodržujete čistotu, tak nie je problém a naozaj sa to oplatí,“ tvrdí.

Zákazníci sú pritom zvedaví na nové chute. Nadvláda vanilkovej, jahodovej a čokoládovej zmrzliny sa skončila už dávno. Letia druhy, ktoré sa podobajú na známe kokosové alebo orieškové bonbóny či zákusky ako tiramisu
a creme brulée.

Bežný Slovák si ročne dopraje 200 kopčekov zmrzliny, čo je asi šesť litrov. Tajomstvom popularity krému, ktorého dejiny siahajú do starovekého Grécka, je, že účinkuje na isté oblasti mozgu a zvyšuje hladinu hormónov šťastia. Pomáha bojovať proti stresu a depresii.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako vybrať AKU reťazovú pílu
  2. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  3. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  9. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  10. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  2. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  3. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  4. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  5. Tipy na cenovo výhodné vianočné darčeky, ktoré aj potešia
  6. Bývanie v meste predlžuje život
  7. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  8. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  9. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  10. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 28 051
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 21 338
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 702
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 12 606
  5. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 328
  6. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 088
  7. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 7 997
  8. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 931
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 658
  10. Nástrahy online vyučovania, o ktorých sa nehovorí 7 456
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu