SME
Piatok, 12. august, 2022 | Meniny má Darina

Zmrzlina sa kazí, našli v nej aj baktérie

Kontroly ukázali, že štvrtina bratislavských zmrzlín je nevyhovujúca.

(Zdroj: SME - ARCHÍV)

Kontroly ukázali, že štvrtina vzoriek bratislavských zmrzlín nevyhovuje predpisom.

BRATISLAVA. Letným kontrolám nevyhoveli viaceré zmrzlinárne. Hygienici však tvrdia, že zistené nedostatky nemôžu spôsobiť ochorenia. Problémy podľa nich vznikajú zlou hygienou.

Kde našli problémy, povedať nechceli. Zmrzlinári vraj už prijali potrebné opatrenia a tak by to nebolo korektné.

Kúpiť či vyrobiť? Aj taká je dilema bratislavských zmrzlinárov. Ak si zmrzlinu vyrábajú sami, riskujú, že sa do nej môžu dostať mikroorganizmy. Zákazníci však vyhľadávajú špeciality, nechcú si v stánku kupovať rovnakú zmrzlinu ako v obchode. Dôvod na paniku však nie je.

Problémom je hygiena

Výsledky kontrol
Bratislava
  • testovaných vzoriek - 96
  • nevyhovujúcich - 26 (27 percent)
zmrzka-120x90.JPG
Celé Slovensko
  • testovaných vzoriek - 1120
  • nevyhovujúcich - 131
(11,7 percent)

„V nevyhovujúcich vzorkách neboli zistené patogénne mikroorganizmy, ktoré by priamo spôsobili ochorenie u konzumentov,“ konštatovala hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová.

„Vzorky vyhoveli kritériám bezpečnosti,“ podotkla. „Nevyhoveli kritériám hygieny pri procese výroby, z dôvodu nadlimitného množstva určitých mikroorganizmov,“ dodala. Podobné chyby zistili hygienici aj v minulých rokoch.

No kým v roku 2009 ich kritériám nevyhovelo 27 percent testovaných vzoriek, vlani to bolo až 38 percent.

Chyby podľa nej mohli vzniknúť nedostatočnou prevádzkovou alebo osobnou hygienou, napríklad pri manipulácii s nedostatočne umytým riadom, alebo ak boli oriešky či ovocie slabo tepelne opracované.

Zmrzlinárom tiež radia, aby dodržiavali teplotu a čas pasterizácie pri príprave zmrzlinovej zmesi a nepridávali do zmrzliny priveľa farbiva.

ba-zmrzlina_res.jpg

Nové príchute lákajú, vláda čokoládovej, jahodovej a vanilkovej sa už dávno skončila

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Nové trendy

Zmrzlinári radšej volia vlastnú výrobu, ako keby si mali kupovať mrazené krémy od veľkovýrobcov. „Ľudí to viac láka,“ hovorí zmrzlinár Majo z centra mesta, ktorý predáva bezvaječnú zmrzlinu aj pre nižšie riziko nákazy.

„Viete, čo tam dávate,“ dodáva zmrzlinárka Soňa z ďalšieho stánku. „Keď robíte všetko poctivo a dodržujete čistotu, tak nie je problém a naozaj sa to oplatí,“ tvrdí.

Zákazníci sú pritom zvedaví na nové chute. Nadvláda vanilkovej, jahodovej a čokoládovej zmrzliny sa skončila už dávno. Letia druhy, ktoré sa podobajú na známe kokosové alebo orieškové bonbóny či zákusky ako tiramisu
a creme brulée.

Bežný Slovák si ročne dopraje 200 kopčekov zmrzliny, čo je asi šesť litrov. Tajomstvom popularity krému, ktorého dejiny siahajú do starovekého Grécka, je, že účinkuje na isté oblasti mozgu a zvyšuje hladinu hormónov šťastia. Pomáha bojovať proti stresu a depresii.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 14 286
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 10 580
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 9 427
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 600
  5. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 7 052
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 4 868
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 3 454
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 060
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  2. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  3. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  4. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  5. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  7. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  8. Daniel Bíro: V Bratislave malo byť metro. Aké sú história a súčasnosť tohto projektu?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 129 530
  2. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 14 236
  3. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 9 993
  4. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 9 968
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 793
  6. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 8 667
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 632
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 362
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  7. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu