SME
Pondelok, 12. apríl, 2021 | Meniny má EsteraKrížovkyKrížovky

Zmrzlina sa kazí, našli v nej aj baktérie

Kontroly ukázali, že štvrtina bratislavských zmrzlín je nevyhovujúca.

(Zdroj: SME - ARCHÍV)

Kontroly ukázali, že štvrtina vzoriek bratislavských zmrzlín nevyhovuje predpisom.

BRATISLAVA. Letným kontrolám nevyhoveli viaceré zmrzlinárne. Hygienici však tvrdia, že zistené nedostatky nemôžu spôsobiť ochorenia. Problémy podľa nich vznikajú zlou hygienou.

Kde našli problémy, povedať nechceli. Zmrzlinári vraj už prijali potrebné opatrenia a tak by to nebolo korektné.

Kúpiť či vyrobiť? Aj taká je dilema bratislavských zmrzlinárov. Ak si zmrzlinu vyrábajú sami, riskujú, že sa do nej môžu dostať mikroorganizmy. Zákazníci však vyhľadávajú špeciality, nechcú si v stánku kupovať rovnakú zmrzlinu ako v obchode. Dôvod na paniku však nie je.

Problémom je hygiena

Výsledky kontrol
Bratislava
  • testovaných vzoriek - 96
  • nevyhovujúcich - 26 (27 percent)
zmrzka-120x90.JPG
Celé Slovensko
  • testovaných vzoriek - 1120
  • nevyhovujúcich - 131
(11,7 percent)

„V nevyhovujúcich vzorkách neboli zistené patogénne mikroorganizmy, ktoré by priamo spôsobili ochorenie u konzumentov,“ konštatovala hovorkyňa bratislavských hygienikov Katarína Nosálová.

„Vzorky vyhoveli kritériám bezpečnosti,“ podotkla. „Nevyhoveli kritériám hygieny pri procese výroby, z dôvodu nadlimitného množstva určitých mikroorganizmov,“ dodala. Podobné chyby zistili hygienici aj v minulých rokoch.

No kým v roku 2009 ich kritériám nevyhovelo 27 percent testovaných vzoriek, vlani to bolo až 38 percent.

Chyby podľa nej mohli vzniknúť nedostatočnou prevádzkovou alebo osobnou hygienou, napríklad pri manipulácii s nedostatočne umytým riadom, alebo ak boli oriešky či ovocie slabo tepelne opracované.

Zmrzlinárom tiež radia, aby dodržiavali teplotu a čas pasterizácie pri príprave zmrzlinovej zmesi a nepridávali do zmrzliny priveľa farbiva.

ba-zmrzlina_res.jpg

Nové príchute lákajú, vláda čokoládovej, jahodovej a vanilkovej sa už dávno skončila

FOTO SME - GABRIEL KUCHTA

Nové trendy

Zmrzlinári radšej volia vlastnú výrobu, ako keby si mali kupovať mrazené krémy od veľkovýrobcov. „Ľudí to viac láka,“ hovorí zmrzlinár Majo z centra mesta, ktorý predáva bezvaječnú zmrzlinu aj pre nižšie riziko nákazy.

„Viete, čo tam dávate,“ dodáva zmrzlinárka Soňa z ďalšieho stánku. „Keď robíte všetko poctivo a dodržujete čistotu, tak nie je problém a naozaj sa to oplatí,“ tvrdí.

Zákazníci sú pritom zvedaví na nové chute. Nadvláda vanilkovej, jahodovej a čokoládovej zmrzliny sa skončila už dávno. Letia druhy, ktoré sa podobajú na známe kokosové alebo orieškové bonbóny či zákusky ako tiramisu
a creme brulée.

Bežný Slovák si ročne dopraje 200 kopčekov zmrzliny, čo je asi šesť litrov. Tajomstvom popularity krému, ktorého dejiny siahajú do starovekého Grécka, je, že účinkuje na isté oblasti mozgu a zvyšuje hladinu hormónov šťastia. Pomáha bojovať proti stresu a depresii.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  5. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  6. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  7. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  9. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  10. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  1. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  2. Helping people with apps and social networks in Kosice
  3. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  4. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  5. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  6. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  7. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  9. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  10. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 29 074
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 635
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 656
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 22 439
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 15 248
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 15 032
  7. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 10 646
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 10 391
  9. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 401
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 458
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Ospravedlňujeme sa za dočasnú nedostupnosť archívnych diskusií. Náš diskusný systém vylepšujeme do novej podoby a všetky diskusné vlákna budú dostupné v priebehu nasledujúcich dní.