SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Maxikapustnicu varili celú noc

Prvý ročník Gastrofestu, ktorý v sebe združil všetky súťaže vo varení v Pezinku, obohatil aj nový slovenský rekord. V množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.

Nové podujatie Gastrofest v sebe združuje všetky pezinské súťaže vo varení.Nové podujatie Gastrofest v sebe združuje všetky pezinské súťaže vo varení. (Zdroj: (MAM))

PEZINOK. Radničné námestie v Pezinku sa hemžilo farebnými slnečníkmi. Ich úlohou bolo chrániť tak súťažiace tímy Gastrofestu, ako aj majiteľov mlsných jazykov pred sobotnajšou páľavou.

p1260286a.jpg

Na Radničnom námestí v Pezinku sa zišli milovníci kapustnice, fazuľovice, guláša a halászlé. FOTO: (ŽAJA)

Ako nám prezradili Katka so Zuzkou, u ktorých sme si zakúpili keramickú misku, plastovú lyžicu, chlieb a kupóny, Gastrofest v spája do jedného podujatia všetky súťaže vo varení, ktoré sa v Pezinku konali. Preto sa tu v sobotu varil guláš, fazuľovica, kapustnica a halászlé.

Skryť Vypnúť reklamu

Doťahovanie s konkurenciou

O chvíľu má začať súťaž vo váľaní suda. Ten už stojí pripravený pred pódiom za zelenou štartovacou čiarou, vyznačenou na zemi. „Nehanbite sa prihlásiť,“ vyzýva moderátor.

Zatiaľ spovedáme Tatianu (49) z Pezinka, ktorá tu spolu s ďalšími štyrmi kamarátkami pripravuje fazuľovicu. V tíme má funkciu šéfkuchára.

Fazuľovica vyhrala podľa Tatiany preto, že ju vie veľmi dobre urobiť. „Mám svoj vlastný rokmi preverený recept.“ Svoje kuchárske umenie už na pezinských gastrosúťažiach predvádzala. S varením veľkého množstva má teda skúsenosti.

p1260197.jpg

Príprava fazuľovice. FOTO: (MAM)

Dnes sa chystajú kamarátky navariť 50 litrov fazuľovej polievky, „Je tu dobrá atmosféra a aj doťahovanie medzi konkurenčnými tímami stojí za to.“ Na drevenom lopáriku sa dymí z uvarených údených kolien.

Skryť Vypnúť reklamu

„Polovicu rozdáme a polovicu dáme do polievky.“ Rozdávanie kolien má veľký význam. „Každý myslí na to, čo tu bude variť, a nie na vlastný žalúdok,“ hovorí Tatiana. Ako so smiechom dodáva, ľudí treba napchať, aby nevládali chutnať u konkurencie.

Vyhral posledný

Medzitým sa do súťaže vo váľaní suda prihlásilo 10 súťažiacich. Prvým dvom súťažiacim sa nedarí udržať sud na hrane. Sud nemôže spadnúť na zem ani dnom ani bruchom. Znamená to diskvalifikáciu.

Ľudia, ktorí súťaž sledujú z chodníka pri radnici, musia občas ustúpiť. Cesta sa totiž zvažuje a chlapom v zásterách uteká sud zo stredu vozovky na kraj. Jeden zo záverečných tímov posilňuje svojho pretekára pohárom vína.

p1260209.jpg

p1260213.jpg

„Milí diváci, toto môžu, ide o povolený doping,“ vysvetľuje moderátor. Po ukončení súťaže vyzýva moderátor aj záujemcov zo strany divákov. Na poslednú chvíľu sa prihlasuje muž z súťažného tímu Tatkovci Pezinok. Precíznym prekladaním rúk dovedie sud do cieľa.

Skryť Vypnúť reklamu

Diváci s napätím očakávajú vyhlásenie času. Moderátorov verdikt znie: „Dámy a páni, máme nového víťaza.“

Viac ako tisíc litrov

Po súťaži mierime k obrovskému kotlu, ktorý je umiestnený v rohu parkoviska. Z boku vedú k jeho vrcholu dve drevené schodiská.

Návštevníci po nich stúpajú s fotoaparátmi v rukách. Nahnú sa a fotia. Kto by si nezvečnil slovenský rekord v čo najväčšom množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.

„Varili sme ju celú noc. Včera o deviatej večer sme zakúrili. Hotové to bolo dnes o pol ôsmej ráno. Ešte hodinu sme potom nechali kapustnicu doznievať,“ prezrádza Juraj Karlík z Levíc, autor myšlienky rekordov v gastronómii. Kotol si nechal podľa svojej idey zostrojiť v Slovenských energetických závodoch. Jeho objem je 2500 litrov.

kap.jpg

V pozadí kotol s "rekordnou" kapustnicou. FOTO: (ŽAJA)

Podľa komisára Knihy slovenských rekordov Romana Farkaša uvaril štvorčlenný tím z Levíc a Tlmáč 1162 litrov kapustnice.

Ako Juraj prezradil, na budúci rok chystajú rekord s 50 metrovým ražňom. Ak by sa im to podarilo, išlo by o ich piaty gastrorekord.

Možno je historický

Pariace sa kotlíky sa spojili a teplotu na parkovisku vyhnali o niekoľko stupňov vyššie, ako bola mimo centra festivalu. Pristavujeme sa pri kotlíku, v ktorom buble ďalšia fazuľovica. Teda skôr fyzulnačka, kde sa zelenina najskôr udusí na masti.

Podľa slov jeho majiteľa by mohlo ísť o historický kúsok z konca 19. storočia. „Našiel som ho v roku 2004 v Ružovej doline , miestnej časti obce Suchá nad Parnou, keď som bol vonku so psom,“ začína rozprávať Eugen. (54).

ujo.jpg

Kotol, ktorý je možno historický, našiel jeho majiteľ na prechádzke so psom: FOTO: (MAM)

Mal vraj skončiť v šrote. „Bol rozbitý, musel som ho chemicky vyčistiť, vybrúsiť a pozvárať,“ ukazuje Eugen na zvarené časti. V rámci podujatia Fyzulnačka navarili v minulosti rekordných 80 litrov polievky.

„Vtedy bola o 20 minút fuč. Teraz varíme 40 litrov, no máme tu silnú konkurenciu v podobe kapustnice,“ vyjadruje Eugen mierne obavy.

Parkovisko sa už zahustilo. Pri kapustnici sa vytvoril dlhý rad. Rekordnou kapustnicou začal aj Vladimír (28) z Bratislavy. „Chcem si dať ešte halászlé. Ďalšie jedlo už asi nezvládnem. Miesto mi budú zaberať pivá,“ hovorí so smiechom.

Ľudia obiehajú kotlíky a pýtajú sa tímov, kedy budú servírovať. „Sú nedočkaví,“ komentuje jeden z kuchárov. Čaká sa aj pri dvoch stánkoch s lístkami. Nafukovacie hrady ešte stále odolávajú tlaku skákajúcich detí.

Pezinčanky Alžbeta (67) a Eva (62) zo špecialít Gastrofestu neochutnali. „Niežeby sme tie jedlá nemali rady, ale trochu sa bojíme, čo by to spravilo s našimi žalúdkami,“ hovorí Eva. Ako Alžbeta dodáva, vystačili si so zmrzlinou a pagáčom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. Päť chýb pri zateplení strechy
  6. Vitajte v postapokalyptickom svete
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. Úprava osobného motorového vozidla
  5. Important information for Brazilians living in Slovakia
  6. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  7. Vitajte v postapokalyptickom svete
  8. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. Päť chýb pri zateplení strechy
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 463
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 882
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 674
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 827
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 732
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 544
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 373
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 168
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 153
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu