Maxikapustnicu varili celú noc

Prvý ročník Gastrofestu, ktorý v sebe združil všetky súťaže vo varení v Pezinku, obohatil aj nový slovenský rekord. V množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.

Nové podujatie Gastrofest v sebe združuje všetky pezinské súťaže vo varení.(Zdroj: (MAM))

PEZINOK. Radničné námestie v Pezinku sa hemžilo farebnými slnečníkmi. Ich úlohou bolo chrániť tak súťažiace tímy Gastrofestu, ako aj majiteľov mlsných jazykov pred sobotnajšou páľavou.

p1260286a.jpg

Na Radničnom námestí v Pezinku sa zišli milovníci kapustnice, fazuľovice, guláša a halászlé. FOTO: (ŽAJA)

Ako nám prezradili Katka so Zuzkou, u ktorých sme si zakúpili keramickú misku, plastovú lyžicu, chlieb a kupóny, Gastrofest v spája do jedného podujatia všetky súťaže vo varení, ktoré sa v Pezinku konali. Preto sa tu v sobotu varil guláš, fazuľovica, kapustnica a halászlé.

Doťahovanie s konkurenciou

O chvíľu má začať súťaž vo váľaní suda. Ten už stojí pripravený pred pódiom za zelenou štartovacou čiarou, vyznačenou na zemi. „Nehanbite sa prihlásiť,“ vyzýva moderátor.

Zatiaľ spovedáme Tatianu (49) z Pezinka, ktorá tu spolu s ďalšími štyrmi kamarátkami pripravuje fazuľovicu. V tíme má funkciu šéfkuchára.

Fazuľovica vyhrala podľa Tatiany preto, že ju vie veľmi dobre urobiť. „Mám svoj vlastný rokmi preverený recept.“ Svoje kuchárske umenie už na pezinských gastrosúťažiach predvádzala. S varením veľkého množstva má teda skúsenosti.

p1260197.jpg

Príprava fazuľovice. FOTO: (MAM)

Dnes sa chystajú kamarátky navariť 50 litrov fazuľovej polievky, „Je tu dobrá atmosféra a aj doťahovanie medzi konkurenčnými tímami stojí za to.“ Na drevenom lopáriku sa dymí z uvarených údených kolien.

„Polovicu rozdáme a polovicu dáme do polievky.“ Rozdávanie kolien má veľký význam. „Každý myslí na to, čo tu bude variť, a nie na vlastný žalúdok,“ hovorí Tatiana. Ako so smiechom dodáva, ľudí treba napchať, aby nevládali chutnať u konkurencie.

Vyhral posledný

Medzitým sa do súťaže vo váľaní suda prihlásilo 10 súťažiacich. Prvým dvom súťažiacim sa nedarí udržať sud na hrane. Sud nemôže spadnúť na zem ani dnom ani bruchom. Znamená to diskvalifikáciu.

Ľudia, ktorí súťaž sledujú z chodníka pri radnici, musia občas ustúpiť. Cesta sa totiž zvažuje a chlapom v zásterách uteká sud zo stredu vozovky na kraj. Jeden zo záverečných tímov posilňuje svojho pretekára pohárom vína.

p1260209.jpg

p1260213.jpg

„Milí diváci, toto môžu, ide o povolený doping,“ vysvetľuje moderátor. Po ukončení súťaže vyzýva moderátor aj záujemcov zo strany divákov. Na poslednú chvíľu sa prihlasuje muž z súťažného tímu Tatkovci Pezinok. Precíznym prekladaním rúk dovedie sud do cieľa.

Diváci s napätím očakávajú vyhlásenie času. Moderátorov verdikt znie: „Dámy a páni, máme nového víťaza.“

Viac ako tisíc litrov

Po súťaži mierime k obrovskému kotlu, ktorý je umiestnený v rohu parkoviska. Z boku vedú k jeho vrcholu dve drevené schodiská.

Návštevníci po nich stúpajú s fotoaparátmi v rukách. Nahnú sa a fotia. Kto by si nezvečnil slovenský rekord v čo najväčšom množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.

„Varili sme ju celú noc. Včera o deviatej večer sme zakúrili. Hotové to bolo dnes o pol ôsmej ráno. Ešte hodinu sme potom nechali kapustnicu doznievať,“ prezrádza Juraj Karlík z Levíc, autor myšlienky rekordov v gastronómii. Kotol si nechal podľa svojej idey zostrojiť v Slovenských energetických závodoch. Jeho objem je 2500 litrov.

kap.jpg

V pozadí kotol s "rekordnou" kapustnicou. FOTO: (ŽAJA)

Podľa komisára Knihy slovenských rekordov Romana Farkaša uvaril štvorčlenný tím z Levíc a Tlmáč 1162 litrov kapustnice.

Ako Juraj prezradil, na budúci rok chystajú rekord s 50 metrovým ražňom. Ak by sa im to podarilo, išlo by o ich piaty gastrorekord.

Možno je historický

Pariace sa kotlíky sa spojili a teplotu na parkovisku vyhnali o niekoľko stupňov vyššie, ako bola mimo centra festivalu. Pristavujeme sa pri kotlíku, v ktorom buble ďalšia fazuľovica. Teda skôr fyzulnačka, kde sa zelenina najskôr udusí na masti.

Podľa slov jeho majiteľa by mohlo ísť o historický kúsok z konca 19. storočia. „Našiel som ho v roku 2004 v Ružovej doline , miestnej časti obce Suchá nad Parnou, keď som bol vonku so psom,“ začína rozprávať Eugen. (54).

ujo.jpg

Kotol, ktorý je možno historický, našiel jeho majiteľ na prechádzke so psom: FOTO: (MAM)

Mal vraj skončiť v šrote. „Bol rozbitý, musel som ho chemicky vyčistiť, vybrúsiť a pozvárať,“ ukazuje Eugen na zvarené časti. V rámci podujatia Fyzulnačka navarili v minulosti rekordných 80 litrov polievky.

„Vtedy bola o 20 minút fuč. Teraz varíme 40 litrov, no máme tu silnú konkurenciu v podobe kapustnice,“ vyjadruje Eugen mierne obavy.

Parkovisko sa už zahustilo. Pri kapustnici sa vytvoril dlhý rad. Rekordnou kapustnicou začal aj Vladimír (28) z Bratislavy. „Chcem si dať ešte halászlé. Ďalšie jedlo už asi nezvládnem. Miesto mi budú zaberať pivá,“ hovorí so smiechom.

Ľudia obiehajú kotlíky a pýtajú sa tímov, kedy budú servírovať. „Sú nedočkaví,“ komentuje jeden z kuchárov. Čaká sa aj pri dvoch stánkoch s lístkami. Nafukovacie hrady ešte stále odolávajú tlaku skákajúcich detí.

Pezinčanky Alžbeta (67) a Eva (62) zo špecialít Gastrofestu neochutnali. „Niežeby sme tie jedlá nemali rady, ale trochu sa bojíme, čo by to spravilo s našimi žalúdkami,“ hovorí Eva. Ako Alžbeta dodáva, vystačili si so zmrzlinou a pagáčom.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Za štadiónom Lokomotívy rastie zaujímavý projekt
  2. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  3. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  4. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  7. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  8. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  9. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  10. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 27 281
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 7 960
  3. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 529
  4. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 183
  5. Zábavný aj sebavedomý 4 008
  6. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 702
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 171
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 138
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 274
  10. Baktérie vyhrávajú nad antibiotikami a môžeme si za to sami 1 916

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop