PEZINOK. Radničné námestie v Pezinku sa hemžilo farebnými slnečníkmi. Ich úlohou bolo chrániť tak súťažiace tímy Gastrofestu, ako aj majiteľov mlsných jazykov pred sobotnajšou páľavou.
Na Radničnom námestí v Pezinku sa zišli milovníci kapustnice, fazuľovice, guláša a halászlé. FOTO: (ŽAJA)
Ako nám prezradili Katka so Zuzkou, u ktorých sme si zakúpili keramickú misku, plastovú lyžicu, chlieb a kupóny, Gastrofest v spája do jedného podujatia všetky súťaže vo varení, ktoré sa v Pezinku konali. Preto sa tu v sobotu varil guláš, fazuľovica, kapustnica a halászlé.
Doťahovanie s konkurenciou
O chvíľu má začať súťaž vo váľaní suda. Ten už stojí pripravený pred pódiom za zelenou štartovacou čiarou, vyznačenou na zemi. „Nehanbite sa prihlásiť,“ vyzýva moderátor.
Zatiaľ spovedáme Tatianu (49) z Pezinka, ktorá tu spolu s ďalšími štyrmi kamarátkami pripravuje fazuľovicu. V tíme má funkciu šéfkuchára.
Fazuľovica vyhrala podľa Tatiany preto, že ju vie veľmi dobre urobiť. „Mám svoj vlastný rokmi preverený recept.“ Svoje kuchárske umenie už na pezinských gastrosúťažiach predvádzala. S varením veľkého množstva má teda skúsenosti.
Príprava fazuľovice. FOTO: (MAM)
Dnes sa chystajú kamarátky navariť 50 litrov fazuľovej polievky, „Je tu dobrá atmosféra a aj doťahovanie medzi konkurenčnými tímami stojí za to.“ Na drevenom lopáriku sa dymí z uvarených údených kolien.
„Polovicu rozdáme a polovicu dáme do polievky.“ Rozdávanie kolien má veľký význam. „Každý myslí na to, čo tu bude variť, a nie na vlastný žalúdok,“ hovorí Tatiana. Ako so smiechom dodáva, ľudí treba napchať, aby nevládali chutnať u konkurencie.
Vyhral posledný
Medzitým sa do súťaže vo váľaní suda prihlásilo 10 súťažiacich. Prvým dvom súťažiacim sa nedarí udržať sud na hrane. Sud nemôže spadnúť na zem ani dnom ani bruchom. Znamená to diskvalifikáciu.
Ľudia, ktorí súťaž sledujú z chodníka pri radnici, musia občas ustúpiť. Cesta sa totiž zvažuje a chlapom v zásterách uteká sud zo stredu vozovky na kraj. Jeden zo záverečných tímov posilňuje svojho pretekára pohárom vína.
„Milí diváci, toto môžu, ide o povolený doping,“ vysvetľuje moderátor. Po ukončení súťaže vyzýva moderátor aj záujemcov zo strany divákov. Na poslednú chvíľu sa prihlasuje muž z súťažného tímu Tatkovci Pezinok. Precíznym prekladaním rúk dovedie sud do cieľa.
Diváci s napätím očakávajú vyhlásenie času. Moderátorov verdikt znie: „Dámy a páni, máme nového víťaza.“
Viac ako tisíc litrov
Po súťaži mierime k obrovskému kotlu, ktorý je umiestnený v rohu parkoviska. Z boku vedú k jeho vrcholu dve drevené schodiská.
Návštevníci po nich stúpajú s fotoaparátmi v rukách. Nahnú sa a fotia. Kto by si nezvečnil slovenský rekord v čo najväčšom množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.
„Varili sme ju celú noc. Včera o deviatej večer sme zakúrili. Hotové to bolo dnes o pol ôsmej ráno. Ešte hodinu sme potom nechali kapustnicu doznievať,“ prezrádza Juraj Karlík z Levíc, autor myšlienky rekordov v gastronómii. Kotol si nechal podľa svojej idey zostrojiť v Slovenských energetických závodoch. Jeho objem je 2500 litrov.
V pozadí kotol s "rekordnou" kapustnicou. FOTO: (ŽAJA)
Podľa komisára Knihy slovenských rekordov Romana Farkaša uvaril štvorčlenný tím z Levíc a Tlmáč 1162 litrov kapustnice.
Ako Juraj prezradil, na budúci rok chystajú rekord s 50 metrovým ražňom. Ak by sa im to podarilo, išlo by o ich piaty gastrorekord.
Možno je historický
Pariace sa kotlíky sa spojili a teplotu na parkovisku vyhnali o niekoľko stupňov vyššie, ako bola mimo centra festivalu. Pristavujeme sa pri kotlíku, v ktorom buble ďalšia fazuľovica. Teda skôr fyzulnačka, kde sa zelenina najskôr udusí na masti.
Podľa slov jeho majiteľa by mohlo ísť o historický kúsok z konca 19. storočia. „Našiel som ho v roku 2004 v Ružovej doline , miestnej časti obce Suchá nad Parnou, keď som bol vonku so psom,“ začína rozprávať Eugen. (54).
Kotol, ktorý je možno historický, našiel jeho majiteľ na prechádzke so psom: FOTO: (MAM)
Mal vraj skončiť v šrote. „Bol rozbitý, musel som ho chemicky vyčistiť, vybrúsiť a pozvárať,“ ukazuje Eugen na zvarené časti. V rámci podujatia Fyzulnačka navarili v minulosti rekordných 80 litrov polievky.
„Vtedy bola o 20 minút fuč. Teraz varíme 40 litrov, no máme tu silnú konkurenciu v podobe kapustnice,“ vyjadruje Eugen mierne obavy.
Parkovisko sa už zahustilo. Pri kapustnici sa vytvoril dlhý rad. Rekordnou kapustnicou začal aj Vladimír (28) z Bratislavy. „Chcem si dať ešte halászlé. Ďalšie jedlo už asi nezvládnem. Miesto mi budú zaberať pivá,“ hovorí so smiechom.
Ľudia obiehajú kotlíky a pýtajú sa tímov, kedy budú servírovať. „Sú nedočkaví,“ komentuje jeden z kuchárov. Čaká sa aj pri dvoch stánkoch s lístkami. Nafukovacie hrady ešte stále odolávajú tlaku skákajúcich detí.
Pezinčanky Alžbeta (67) a Eva (62) zo špecialít Gastrofestu neochutnali. „Niežeby sme tie jedlá nemali rady, ale trochu sa bojíme, čo by to spravilo s našimi žalúdkami,“ hovorí Eva. Ako Alžbeta dodáva, vystačili si so zmrzlinou a pagáčom.