SME

Maxikapustnicu varili celú noc

Prvý ročník Gastrofestu, ktorý v sebe združil všetky súťaže vo varení v Pezinku, obohatil aj nový slovenský rekord. V množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.

Nové podujatie Gastrofest v sebe združuje všetky pezinské súťaže vo varení.Nové podujatie Gastrofest v sebe združuje všetky pezinské súťaže vo varení. (Zdroj: (MAM))

PEZINOK. Radničné námestie v Pezinku sa hemžilo farebnými slnečníkmi. Ich úlohou bolo chrániť tak súťažiace tímy Gastrofestu, ako aj majiteľov mlsných jazykov pred sobotnajšou páľavou.

p1260286a.jpg

Na Radničnom námestí v Pezinku sa zišli milovníci kapustnice, fazuľovice, guláša a halászlé. FOTO: (ŽAJA)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako nám prezradili Katka so Zuzkou, u ktorých sme si zakúpili keramickú misku, plastovú lyžicu, chlieb a kupóny, Gastrofest v spája do jedného podujatia všetky súťaže vo varení, ktoré sa v Pezinku konali. Preto sa tu v sobotu varil guláš, fazuľovica, kapustnica a halászlé.

SkryťVypnúť reklamu

Doťahovanie s konkurenciou

O chvíľu má začať súťaž vo váľaní suda. Ten už stojí pripravený pred pódiom za zelenou štartovacou čiarou, vyznačenou na zemi. „Nehanbite sa prihlásiť,“ vyzýva moderátor.

Zatiaľ spovedáme Tatianu (49) z Pezinka, ktorá tu spolu s ďalšími štyrmi kamarátkami pripravuje fazuľovicu. V tíme má funkciu šéfkuchára.

Fazuľovica vyhrala podľa Tatiany preto, že ju vie veľmi dobre urobiť. „Mám svoj vlastný rokmi preverený recept.“ Svoje kuchárske umenie už na pezinských gastrosúťažiach predvádzala. S varením veľkého množstva má teda skúsenosti.

p1260197.jpg

Príprava fazuľovice. FOTO: (MAM)

Dnes sa chystajú kamarátky navariť 50 litrov fazuľovej polievky, „Je tu dobrá atmosféra a aj doťahovanie medzi konkurenčnými tímami stojí za to.“ Na drevenom lopáriku sa dymí z uvarených údených kolien.

SkryťVypnúť reklamu

„Polovicu rozdáme a polovicu dáme do polievky.“ Rozdávanie kolien má veľký význam. „Každý myslí na to, čo tu bude variť, a nie na vlastný žalúdok,“ hovorí Tatiana. Ako so smiechom dodáva, ľudí treba napchať, aby nevládali chutnať u konkurencie.

Vyhral posledný

Medzitým sa do súťaže vo váľaní suda prihlásilo 10 súťažiacich. Prvým dvom súťažiacim sa nedarí udržať sud na hrane. Sud nemôže spadnúť na zem ani dnom ani bruchom. Znamená to diskvalifikáciu.

Ľudia, ktorí súťaž sledujú z chodníka pri radnici, musia občas ustúpiť. Cesta sa totiž zvažuje a chlapom v zásterách uteká sud zo stredu vozovky na kraj. Jeden zo záverečných tímov posilňuje svojho pretekára pohárom vína.

p1260209.jpg

p1260213.jpg

„Milí diváci, toto môžu, ide o povolený doping,“ vysvetľuje moderátor. Po ukončení súťaže vyzýva moderátor aj záujemcov zo strany divákov. Na poslednú chvíľu sa prihlasuje muž z súťažného tímu Tatkovci Pezinok. Precíznym prekladaním rúk dovedie sud do cieľa.

SkryťVypnúť reklamu

Diváci s napätím očakávajú vyhlásenie času. Moderátorov verdikt znie: „Dámy a páni, máme nového víťaza.“

Viac ako tisíc litrov

Po súťaži mierime k obrovskému kotlu, ktorý je umiestnený v rohu parkoviska. Z boku vedú k jeho vrcholu dve drevené schodiská.

Návštevníci po nich stúpajú s fotoaparátmi v rukách. Nahnú sa a fotia. Kto by si nezvečnil slovenský rekord v čo najväčšom množstve navarenej kapustnice v jednom kotle.

„Varili sme ju celú noc. Včera o deviatej večer sme zakúrili. Hotové to bolo dnes o pol ôsmej ráno. Ešte hodinu sme potom nechali kapustnicu doznievať,“ prezrádza Juraj Karlík z Levíc, autor myšlienky rekordov v gastronómii. Kotol si nechal podľa svojej idey zostrojiť v Slovenských energetických závodoch. Jeho objem je 2500 litrov.

kap.jpg

V pozadí kotol s "rekordnou" kapustnicou. FOTO: (ŽAJA)

Podľa komisára Knihy slovenských rekordov Romana Farkaša uvaril štvorčlenný tím z Levíc a Tlmáč 1162 litrov kapustnice.

Ako Juraj prezradil, na budúci rok chystajú rekord s 50 metrovým ražňom. Ak by sa im to podarilo, išlo by o ich piaty gastrorekord.

Možno je historický

Pariace sa kotlíky sa spojili a teplotu na parkovisku vyhnali o niekoľko stupňov vyššie, ako bola mimo centra festivalu. Pristavujeme sa pri kotlíku, v ktorom buble ďalšia fazuľovica. Teda skôr fyzulnačka, kde sa zelenina najskôr udusí na masti.

Podľa slov jeho majiteľa by mohlo ísť o historický kúsok z konca 19. storočia. „Našiel som ho v roku 2004 v Ružovej doline , miestnej časti obce Suchá nad Parnou, keď som bol vonku so psom,“ začína rozprávať Eugen. (54).

ujo.jpg

Kotol, ktorý je možno historický, našiel jeho majiteľ na prechádzke so psom: FOTO: (MAM)

Mal vraj skončiť v šrote. „Bol rozbitý, musel som ho chemicky vyčistiť, vybrúsiť a pozvárať,“ ukazuje Eugen na zvarené časti. V rámci podujatia Fyzulnačka navarili v minulosti rekordných 80 litrov polievky.

„Vtedy bola o 20 minút fuč. Teraz varíme 40 litrov, no máme tu silnú konkurenciu v podobe kapustnice,“ vyjadruje Eugen mierne obavy.

Parkovisko sa už zahustilo. Pri kapustnici sa vytvoril dlhý rad. Rekordnou kapustnicou začal aj Vladimír (28) z Bratislavy. „Chcem si dať ešte halászlé. Ďalšie jedlo už asi nezvládnem. Miesto mi budú zaberať pivá,“ hovorí so smiechom.

Ľudia obiehajú kotlíky a pýtajú sa tímov, kedy budú servírovať. „Sú nedočkaví,“ komentuje jeden z kuchárov. Čaká sa aj pri dvoch stánkoch s lístkami. Nafukovacie hrady ešte stále odolávajú tlaku skákajúcich detí.

Pezinčanky Alžbeta (67) a Eva (62) zo špecialít Gastrofestu neochutnali. „Niežeby sme tie jedlá nemali rady, ale trochu sa bojíme, čo by to spravilo s našimi žalúdkami,“ hovorí Eva. Ako Alžbeta dodáva, vystačili si so zmrzlinou a pagáčom.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Začínal s jednou Feliciou, dnes vozí manažérov z celého sveta
  5. V podzemí sa skrýva poklad nezmenený už 182 rokov
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  7. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis?
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu
  3. Na Marka oharka do jarka
  4. Najlepšie okamihy svojho života zachytené s HONOR 400 Lite
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  8. Kalamita v Markovej spracovaná v súlade so zákonom
  1. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 15 672
  2. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 11 619
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 9 524
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 342
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 3 139
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 2 951
  7. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 2 705
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 2 299
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Oslavy 80. výročia oslobodenia Bratislavy na Slavíne.

Čo je Slavín a kto všetko sa tam zišiel?


54
Akciové trhy prudko klesajú.

Pohľad na portfóliá investorov nepotešia.


122
Peter Tkačenko.

Fico môže Danka buď upratať, alebo ignorovať.


4
Trhy na Wall Street.

Príležitosťou môžu byť napríklad farmafirmy či biotechnologické tituly.


  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 105 640
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 265
  3. Rado Surovka: Raši dostal padáka 68 777
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 20 898
  5. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 20 618
  6. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 10 109
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 9 715
  8. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 8 792
  1. Radko Mačuha: Fico a Neveriaci Tomáš.
  2. Věra Tepličková: Spevy sobotné alebo Vybrala sa Martina na púť priamo do Ríma
  3. Jiří Ščobák: Investovanie vs. hazard: Aké hry hráme? Kedy hazardujeme, namiesto toho, aby sme investovali?
  4. Tupou Ceruzou: Transakčná daň
  5. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  6. Marcel Rebro: Slovenské drony na ukrajinskom nebi
  7. Věra Tepličková: Nie je nad to, mať na verejnosti dobrých priateľov
  8. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku.
SkryťZatvoriť reklamu