SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Prečo už Bystrica nesvieti ako UFO

Na 40. výročie osláv SNP v roku 1984 bola prvýkrát osvetlená kaviareň Bystrica. Slávnostnej iluminácie sa dočkala s príchodom miléniového roka. Na Silvestra dostala podobu ufa a vytvárala atmosféru k silvestrovským oslavám celebrít v Inchebe. Na nasvieten


Foto archiv

ie sa použili scénické svetlá, podobné divadelným. Efekt síce vytvárajú, len životnosť majú menšiu. V máji prišiel prvý výpadok, po oprave prestala iluminácia opäť fungovať v júni 2001 a nefunguje dodnes. Na opravu 30 zdrojov, ktoré sú nefunkčné, treba viac ako 300-tisíc korún, a tie mesto nemá. Okrem toho ročné náklady na elektrickú energiu, keby Bystrica svietila len v štátne sviatky a cez víkendy, by boli 51-tisíc korún. „Pri tvorbe rozpočtu mesta na tento rok sme žiadali o viac ako 350-tisíc korún na chod iluminácie, ale mesto našu požiadavku nezohľadnilo,“ povedala vedúca oddelenia cestného hospodárstva magistrátu Eva Uhliariková.

Koľko stál miléniový projekt, ktorý vydržal asi rok, sa presne zistiť nepodarilo. Mestská časť Petržalka do neho vložila milión korún, mesto rovnako. Zvyšok peňazí prišiel od súkromných sponzorov, ktorých zmanažovalo občianske združenie Milenium 2000, stojí za ním predseda Bratislavského samosprávneho kraja Ľubo Roman.

Mesto spolu s mestskou časťou vstúpilo pre miléniový efekt do projektu, ktorý je drahý a ktorý si už nemôžu dovoliť financovať. Poslanci Petržalky sa listom pýtali mesta, čo treba urobiť, aby Bystrica znovu svietila. Odpoveďou bolo opäť sa finančne podieľať na sprevádzkovaní, čo si Petržalka nemôže dovoliť. Ľubo Roman však ubezpečuje, že projekt sa neskončil a že ho postaví na nohy. „V spolupráci s mestskou organizáciou Paming pripravujeme ilumináciu nielen kaviarne, ale aj častí Nového mosta,“ dodáva.

INGRID DROZDÍKOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 245
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 144
  3. Od Česka až po Jadran 3 990
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 439
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 263
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 172
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 098
  8. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 015
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 700
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu