l minulý rok pod záštitou Rady Európy. Pretože bol veľmi úspešný, tento rok ponúkli svoje priestory Maďarskému inštitútu Briti a Federatívnu republiku Srbsko a Čierna hora dočasne „ubytoval“ Goetheho inštitút.
Francúzsky inštitút vyzdobili modrými balónmi, vo vnútri čakali jeho zamestanci, ktorí prevádzali ľudí priestormi a odpovedali na otázky. Návštevníci sa mohli dozvedieť viac o Viktorovi Hugovi, ktorému bola venovaná výstava. Večer Francúzi pripravili na Hlavnom námestí džezový koncert. Ako povedal riaditeľ kurzov Michel Imbert, Slováci dobre poznajú Francúzsko. Na inštitút chodia s konkrétnymi otázkami. Okrem toho, že jazykové kurzy sú stále obsadené, ľudia sa pýtajú na možnosti študovať vo Francúzsku ale aj na tipy, kam ísť na dovolenku. Najväčšiu pozornosť vraj púta Paríž a oceán.
O The British Council mali záujem vysokoškoláci, rodičia s deťmi, ale aj učiteľky anglického jazyka so svojimi žiakmi z celého Slovenska. Najväčší záujem bol o ukážky vyučovania a potom o žrebovanie zliav na kruzy. Návštevníkov prišiel pozdraviť aj britský veľvyslanec Tamian R. Todd, ktorý sa blysol skvelou slovenčinou a zmyslom pre humor. Počas dňa otvorených dverí navštívilo British Council asi 600 ľudí.
V Rakúskom inštitúte sa návštevníci taktiež zúčastňovali na ukážkových hodinách nemeckého jazyka, získavali informácie o kurzoch nemčiny pre deti, mládež a dospelých, informácie o Rakúsku, jazykových pobytoch v krajine a možnosti sa zúčastniť na konzultáciách k rôznym učebným technikám. Na poludnie sa piekla rakúska špecialita.
Kto včera navštívil všetky kultúrne centrá a získal o tom potvrdenie – pečiatky, mohol vyhrať hlavnú cenu dva týždne jazykového kurzu v zahraničí. (dro, haj, mi)
Kaiserschmarrn – Cisársky trhanec: 0,5 l mlieka, 8 vaječných žĺtkov, 1 balíček vanilínového cukru a 240 gr hladkej múky sa vymieša na cesto. Z bielkov sa s piatimi polievkovými lyžicami kryštálového cukru a štipkou soli vyšľahá tuhý sneh, ktorý sa primieša do cesta. Celá masa sa vyleje na zohriatu panvicu, v ktorej sme roztopili 100 gr masla. Keď masa nabehne, posype sa hrozienkami a zapeká 8 až 10 minút, potom sa dvomi vidličkami potrhá na kúsky. Cisársky trhanec sa konzumuje posypaný kryštálovým cukrom.