Pri stanici praží kávu z Etiópie

Slovenský Kanaďan ide pre kávu priamo ku zdroju. V sklade má vyše tony africkej kávy

Kanaďan James Bussard.(Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Do kaviarní a obchodov prichádza káva z Bratislavy. Od decembra funguje prvá bratislavská pražiareň kávy.

STARÉ MESTO. Na Dobšinského ulici pod Hlavnou stanicou stojí dom, ktorý od prízemia až po povalu rozvoniava kávou.

Kanaďan James Bussard tu otvoril pražiareň kávy Samay Coffee.

Malý stroj plný vône

Zmestí sa do malej miestnosti na prízemí: plátené vrecia so zelenou kávou, medený stroj na praženie kávy, kávový mlynček a James, ktorý všetku kávu vlastnoručne praží, melie a balí .

„Najprv treba zo zŕn dostať vlhkosť a až potom nasleduje praženie," vysvetľuje slušnou slovenčinou. Prvý krok je preto predhriatie stroja približne na 170 stupňov. „Káva sa pri pražení točí v bubne ako
v miešačke, aby nestála na mieste a nespálila sa."

Jednu dávku upražia približne za 15 minút.

Zrná počas praženia menia farbu z bledozelenej na tmavohnedú. Pražiar neustále zrnká kontroluje – vždy ich pár vyberie a pozerá, akú majú farbu a tvar. Tomu prispôsobí teplotu v bubne. Stroj na praženie nahrieva plameň podobne ako sporák.

Pri jednom pražení vyrobia najviac osem kíl exkluzívnej kávy.

Ako pukance

Zrná sa zväčšujú a nakoniec je z bubna počuť pukanie ako pri príprave pukancov. Vtedy sa na nich tvoria stredové čiarky.

„Niektoré druhy kávy majú v strede sladkú chuť zo skaramelizovaného cukru, ktorý zrno prirodzene obsahuje," vysvetľuje Bussard. Po upražení horúce zrná vysype z bubna do chladiča, tam sa chladia fénom pri otvorenom okne, pretože rýchle ochladenie je dôležité pre zachovanie chuti.

Zrná kupujú priamo od pestovateľov v Etiópii. „Jednotlivé farmy môžu mať len niekoľko desiatok štvorcových metrov a stará sa o ne jeden človek. Preto sa farmy združujú do únií a vzájomne si pomáhajú," hovorí pomocník z pražiarne.

Na strome káva rastie v červených bobuliach podobných čerešniam, ktoré majú vo vnútri dve kávové zrná. Pri niektorých druhoch kávy v pražiarni presne vedia, z ktorých konkrétnych stromov zrná pochádzajú.

Bez praženia nie je káva

„Zelená káva až pražením získava svoju kávovú chuť" objasňuje pražiar. Každý druh pražia iným spôsobom, teploty v priebehu praženia menia. „Niekedy minieme 60­kilové vrece kávy, kým určíme, aká má byť teplota v ktorej minúte praženia."

„Naša káva je gurmánska," hovorí Bussard. Zaškolenie pražiara trvá asi tri roky, je ich preto málo. „Nie je to len o pražení, ale aj o degustácii kávy a vyhodnocovaní jej kvality," hovorí pražiarov pomocník.

vrecia_res.jpgVrecia s kávou.

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

zelena_res.jpg

zrnka_res.jpg

Stroj na praženie kávy nie je veľký. Surové zelené zrná, ktoré nemajú kávovú chuť zmení na voňavé tmavohnedé, ako ich poznáme. Počas praženia vyberá pražiar pravidelne z bubna niekoľko zŕn, aby ich skontroloval.

FOTO SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 223
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 105
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 092
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 12 097
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 031
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 952
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 418
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 141
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 407
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 179