SME
Pondelok, 12. apríl, 2021 | Meniny má EsteraKrížovkyKrížovky

Pri stanici praží kávu z Etiópie

Slovenský Kanaďan ide pre kávu priamo ku zdroju. V sklade má vyše tony africkej kávy

Kanaďan James Bussard.Kanaďan James Bussard. (Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Do kaviarní a obchodov prichádza káva z Bratislavy. Od decembra funguje prvá bratislavská pražiareň kávy.

STARÉ MESTO. Na Dobšinského ulici pod Hlavnou stanicou stojí dom, ktorý od prízemia až po povalu rozvoniava kávou.

Kanaďan James Bussard tu otvoril pražiareň kávy Samay Coffee.

Malý stroj plný vône

Zmestí sa do malej miestnosti na prízemí: plátené vrecia so zelenou kávou, medený stroj na praženie kávy, kávový mlynček a James, ktorý všetku kávu vlastnoručne praží, melie a balí .

„Najprv treba zo zŕn dostať vlhkosť a až potom nasleduje praženie," vysvetľuje slušnou slovenčinou. Prvý krok je preto predhriatie stroja približne na 170 stupňov. „Káva sa pri pražení točí v bubne ako
v miešačke, aby nestála na mieste a nespálila sa."

Jednu dávku upražia približne za 15 minút.

Zrná počas praženia menia farbu z bledozelenej na tmavohnedú. Pražiar neustále zrnká kontroluje – vždy ich pár vyberie a pozerá, akú majú farbu a tvar. Tomu prispôsobí teplotu v bubne. Stroj na praženie nahrieva plameň podobne ako sporák.

Pri jednom pražení vyrobia najviac osem kíl exkluzívnej kávy.

Ako pukance

Zrná sa zväčšujú a nakoniec je z bubna počuť pukanie ako pri príprave pukancov. Vtedy sa na nich tvoria stredové čiarky.

„Niektoré druhy kávy majú v strede sladkú chuť zo skaramelizovaného cukru, ktorý zrno prirodzene obsahuje," vysvetľuje Bussard. Po upražení horúce zrná vysype z bubna do chladiča, tam sa chladia fénom pri otvorenom okne, pretože rýchle ochladenie je dôležité pre zachovanie chuti.

Zrná kupujú priamo od pestovateľov v Etiópii. „Jednotlivé farmy môžu mať len niekoľko desiatok štvorcových metrov a stará sa o ne jeden človek. Preto sa farmy združujú do únií a vzájomne si pomáhajú," hovorí pomocník z pražiarne.

Na strome káva rastie v červených bobuliach podobných čerešniam, ktoré majú vo vnútri dve kávové zrná. Pri niektorých druhoch kávy v pražiarni presne vedia, z ktorých konkrétnych stromov zrná pochádzajú.

Bez praženia nie je káva

„Zelená káva až pražením získava svoju kávovú chuť" objasňuje pražiar. Každý druh pražia iným spôsobom, teploty v priebehu praženia menia. „Niekedy minieme 60­kilové vrece kávy, kým určíme, aká má byť teplota v ktorej minúte praženia."

„Naša káva je gurmánska," hovorí Bussard. Zaškolenie pražiara trvá asi tri roky, je ich preto málo. „Nie je to len o pražení, ale aj o degustácii kávy a vyhodnocovaní jej kvality," hovorí pražiarov pomocník.

vrecia_res.jpgVrecia s kávou.

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

zelena_res.jpg

zrnka_res.jpg

Stroj na praženie kávy nie je veľký. Surové zelené zrná, ktoré nemajú kávovú chuť zmení na voňavé tmavohnedé, ako ich poznáme. Počas praženia vyberá pražiar pravidelne z bubna niekoľko zŕn, aby ich skontroloval.

FOTO SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  4. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  6. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  7. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  8. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  9. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  10. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  1. Kia prechádza transformáciou, vo vrecku má aj Guinnessov rekord
  2. SodaStream predstavuje príchute ikonických nápojov od PepsiCo
  3. V blízkosti Prezidentského paláca je na predaj 37 apartmánov
  4. Bratia Žampovci majú za sebou veľmi úspešnú lyžiarsku sezónu
  5. Biobavlnu nahradila viskóza
  6. Kedysi rádio, dnes mozog auta. Poznáte históriu infotainmentu?
  7. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  8. Helping people with apps and social networks in Kosice
  9. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  10. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 52 105
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 483
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 24 255
  4. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 23 342
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 17 479
  6. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 12 121
  7. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 10 807
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 9 621
  9. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 9 109
  10. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 227
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu