SME
Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Pri stanici praží kávu z Etiópie

Slovenský Kanaďan ide pre kávu priamo ku zdroju. V sklade má vyše tony africkej kávy

Kanaďan James Bussard.Kanaďan James Bussard.(Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Do kaviarní a obchodov prichádza káva z Bratislavy. Od decembra funguje prvá bratislavská pražiareň kávy.

STARÉ MESTO. Na Dobšinského ulici pod Hlavnou stanicou stojí dom, ktorý od prízemia až po povalu rozvoniava kávou.

Kanaďan James Bussard tu otvoril pražiareň kávy Samay Coffee.

Malý stroj plný vône

Zmestí sa do malej miestnosti na prízemí: plátené vrecia so zelenou kávou, medený stroj na praženie kávy, kávový mlynček a James, ktorý všetku kávu vlastnoručne praží, melie a balí .

„Najprv treba zo zŕn dostať vlhkosť a až potom nasleduje praženie," vysvetľuje slušnou slovenčinou. Prvý krok je preto predhriatie stroja približne na 170 stupňov. „Káva sa pri pražení točí v bubne ako
v miešačke, aby nestála na mieste a nespálila sa."

Jednu dávku upražia približne za 15 minút.

Zrná počas praženia menia farbu z bledozelenej na tmavohnedú. Pražiar neustále zrnká kontroluje – vždy ich pár vyberie a pozerá, akú majú farbu a tvar. Tomu prispôsobí teplotu v bubne. Stroj na praženie nahrieva plameň podobne ako sporák.

Pri jednom pražení vyrobia najviac osem kíl exkluzívnej kávy.

Ako pukance

Zrná sa zväčšujú a nakoniec je z bubna počuť pukanie ako pri príprave pukancov. Vtedy sa na nich tvoria stredové čiarky.

„Niektoré druhy kávy majú v strede sladkú chuť zo skaramelizovaného cukru, ktorý zrno prirodzene obsahuje," vysvetľuje Bussard. Po upražení horúce zrná vysype z bubna do chladiča, tam sa chladia fénom pri otvorenom okne, pretože rýchle ochladenie je dôležité pre zachovanie chuti.

Zrná kupujú priamo od pestovateľov v Etiópii. „Jednotlivé farmy môžu mať len niekoľko desiatok štvorcových metrov a stará sa o ne jeden človek. Preto sa farmy združujú do únií a vzájomne si pomáhajú," hovorí pomocník z pražiarne.

Na strome káva rastie v červených bobuliach podobných čerešniam, ktoré majú vo vnútri dve kávové zrná. Pri niektorých druhoch kávy v pražiarni presne vedia, z ktorých konkrétnych stromov zrná pochádzajú.

Bez praženia nie je káva

„Zelená káva až pražením získava svoju kávovú chuť" objasňuje pražiar. Každý druh pražia iným spôsobom, teploty v priebehu praženia menia. „Niekedy minieme 60­kilové vrece kávy, kým určíme, aká má byť teplota v ktorej minúte praženia."

„Naša káva je gurmánska," hovorí Bussard. Zaškolenie pražiara trvá asi tri roky, je ich preto málo. „Nie je to len o pražení, ale aj o degustácii kávy a vyhodnocovaní jej kvality," hovorí pražiarov pomocník.

vrecia_res.jpgVrecia s kávou.

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

zelena_res.jpg

zrnka_res.jpg

Stroj na praženie kávy nie je veľký. Surové zelené zrná, ktoré nemajú kávovú chuť zmení na voňavé tmavohnedé, ako ich poznáme. Počas praženia vyberá pražiar pravidelne z bubna niekoľko zŕn, aby ich skontroloval.

FOTO SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  4. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave
  1. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  2. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  3. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  4. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  5. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  6. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  7. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  8. Na Považí budete môcť surfovať po internete 2-krát rýchlejšie
  9. Novodobá optická sieť zavíta aj do obcí v okolí Banskej Bystrice
  10. Slováci jedia vajcia pomerne často, najradšej v praženici
  1. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 22 158
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 21 452
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 195
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 986
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 225
  6. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 417
  7. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 396
  8. Kedy patrí dieťaťu do rúk mobil? Základom je, aby mu neublížil 7 255
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 075
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 6 911