SME
Pondelok, 2. október, 2023 | Meniny má Levoslav

Pri stanici praží kávu z Etiópie

Slovenský Kanaďan ide pre kávu priamo ku zdroju. V sklade má vyše tony africkej kávy

Kanaďan James Bussard.Kanaďan James Bussard. (Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Do kaviarní a obchodov prichádza káva z Bratislavy. Od decembra funguje prvá bratislavská pražiareň kávy.

STARÉ MESTO. Na Dobšinského ulici pod Hlavnou stanicou stojí dom, ktorý od prízemia až po povalu rozvoniava kávou.

Kanaďan James Bussard tu otvoril pražiareň kávy Samay Coffee.

Malý stroj plný vône

Zmestí sa do malej miestnosti na prízemí: plátené vrecia so zelenou kávou, medený stroj na praženie kávy, kávový mlynček a James, ktorý všetku kávu vlastnoručne praží, melie a balí .

„Najprv treba zo zŕn dostať vlhkosť a až potom nasleduje praženie," vysvetľuje slušnou slovenčinou. Prvý krok je preto predhriatie stroja približne na 170 stupňov. „Káva sa pri pražení točí v bubne ako
v miešačke, aby nestála na mieste a nespálila sa."

Jednu dávku upražia približne za 15 minút.

Zrná počas praženia menia farbu z bledozelenej na tmavohnedú. Pražiar neustále zrnká kontroluje – vždy ich pár vyberie a pozerá, akú majú farbu a tvar. Tomu prispôsobí teplotu v bubne. Stroj na praženie nahrieva plameň podobne ako sporák.

Pri jednom pražení vyrobia najviac osem kíl exkluzívnej kávy.

Ako pukance

Zrná sa zväčšujú a nakoniec je z bubna počuť pukanie ako pri príprave pukancov. Vtedy sa na nich tvoria stredové čiarky.

„Niektoré druhy kávy majú v strede sladkú chuť zo skaramelizovaného cukru, ktorý zrno prirodzene obsahuje," vysvetľuje Bussard. Po upražení horúce zrná vysype z bubna do chladiča, tam sa chladia fénom pri otvorenom okne, pretože rýchle ochladenie je dôležité pre zachovanie chuti.

Zrná kupujú priamo od pestovateľov v Etiópii. „Jednotlivé farmy môžu mať len niekoľko desiatok štvorcových metrov a stará sa o ne jeden človek. Preto sa farmy združujú do únií a vzájomne si pomáhajú," hovorí pomocník z pražiarne.

Na strome káva rastie v červených bobuliach podobných čerešniam, ktoré majú vo vnútri dve kávové zrná. Pri niektorých druhoch kávy v pražiarni presne vedia, z ktorých konkrétnych stromov zrná pochádzajú.

Bez praženia nie je káva

„Zelená káva až pražením získava svoju kávovú chuť" objasňuje pražiar. Každý druh pražia iným spôsobom, teploty v priebehu praženia menia. „Niekedy minieme 60­kilové vrece kávy, kým určíme, aká má byť teplota v ktorej minúte praženia."

„Naša káva je gurmánska," hovorí Bussard. Zaškolenie pražiara trvá asi tri roky, je ich preto málo. „Nie je to len o pražení, ale aj o degustácii kávy a vyhodnocovaní jej kvality," hovorí pražiarov pomocník.

vrecia_res.jpgVrecia s kávou.

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

zelena_res.jpg

zrnka_res.jpg

Stroj na praženie kávy nie je veľký. Surové zelené zrná, ktoré nemajú kávovú chuť zmení na voňavé tmavohnedé, ako ich poznáme. Počas praženia vyberá pražiar pravidelne z bubna niekoľko zŕn, aby ich skontroloval.

FOTO SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Na nechránenom školskom dvore namerali v lete až 60 stupňov
  2. Ako zvládnuť prechod?
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí
  4. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy
  5. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne
  6. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku!
  7. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa?
  8. Slováci hlásili v lete až o 35 % viac škôd než minulý rok
  1. Ako zvládnuť prechod?
  2. MSV v Brne predstaví inovatívne priemyselné technológie
  3. Zubár rovná sa neznesiteľné utrpenie? Nemusí to tak byť
  4. Svetový deň srdca v Nemocnici AGEL Košice-Šaca
  5. List moruše bielej pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
  6. Zlato z malého futbalu aj plážového volejbalu
  7. Vďaka Blue Berry™ si užívam život naplno!
  8. V sobotu môžete urobiť dobrú voľbu! Union víta nových poistencov
  1. Umelá inteligencia už zajtra ovládne 5 miest na Slovensku! 23 580
  2. Všetkým lepí pred voľbami 13 513
  3. Ako si sporiť na dôchodok? Odpoveď vás možno prekvapí 9 615
  4. Až dve tretiny Slovenska majú mäkkú vodu. Čo na to naše cievy? 5 697
  5. Aké tajomstvá skrýva kancelária šéfveliteľa? 5 112
  6. Mexiko, Keňa či Maurícius. Cestujte za top exotikou z Viedne 4 776
  7. Unikátny kamión Hladinka smeruje na Bielu noc do Bratislavy 4 514
  8. Kaufland postavený z dreva? Áno, Bratislava má európsky unikát 3 730
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  2. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  3. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  4. Metropolitný inštitút Bratislavy: Umenie vo verejnom priestore by nemali nahrádzať vyprázdnené atrakcie
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  6. Oskar Kaman: Ako magistrát (ne)získal 1,6 milióna eur do rozpočtu
  7. Michal Feik: Zmena klímy v mestách. Výsledky prieskumu obyvateľov
  8. Martin Gajdoš: Prečo sa o trhovisko na Žilinskej oplatí bojovať?
  1. Martin Greguš: Voličom Progresívneho Slovenska a SAS v Bratislave. Keď 1.10. už nebude mať kde zaparkovať spomeňte si, kto si opäť neurobil domácu úlohu... 84 394
  2. Soňa Bulbeck: Umieráčik za Slovensko 41 167
  3. Jana Plichtová: "Dobrák" Boris Kollár a jeho pomáhanie (si k majetku) 35 215
  4. Michal Feik: Možno veriť predvolebným prieskumom? 27 592
  5. Ján Šeďo: Generálmajor Ivan Pach dokonale a inteligentne zotrel Fica. 22 241
  6. Miroslav Lukáč: V predvolebných debatách sme počuli Génia. Bohužiaľ Zla. Netreba ho predstavovať. Všetci ho poznáte. V hazarde platí kontra, re, vabank. 19 584
  7. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď 14 367
  8. Ján Valchár: Načo je Rusku Sevastopol? 7 805
  1. Jiří Ščobák: V parlamentě jsou mimochodem také dva poslanci Za ľudí
  2. Monika Nagyova: Zo života vo firme snov: Po dvadsiatich dvoch rokoch som dostala výpoveď
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  6. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  7. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
SkryťZatvoriť reklamu