SME

Pri stanici praží kávu z Etiópie

Slovenský Kanaďan ide pre kávu priamo ku zdroju. V sklade má vyše tony africkej kávy

Kanaďan James Bussard.Kanaďan James Bussard. (Zdroj: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)

Do kaviarní a obchodov prichádza káva z Bratislavy. Od decembra funguje prvá bratislavská pražiareň kávy.

STARÉ MESTO. Na Dobšinského ulici pod Hlavnou stanicou stojí dom, ktorý od prízemia až po povalu rozvoniava kávou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kanaďan James Bussard tu otvoril pražiareň kávy Samay Coffee.

Malý stroj plný vône

Zmestí sa do malej miestnosti na prízemí: plátené vrecia so zelenou kávou, medený stroj na praženie kávy, kávový mlynček a James, ktorý všetku kávu vlastnoručne praží, melie a balí .

„Najprv treba zo zŕn dostať vlhkosť a až potom nasleduje praženie," vysvetľuje slušnou slovenčinou. Prvý krok je preto predhriatie stroja približne na 170 stupňov. „Káva sa pri pražení točí v bubne ako
v miešačke, aby nestála na mieste a nespálila sa."

SkryťVypnúť reklamu

Jednu dávku upražia približne za 15 minút.

Zrná počas praženia menia farbu z bledozelenej na tmavohnedú. Pražiar neustále zrnká kontroluje – vždy ich pár vyberie a pozerá, akú majú farbu a tvar. Tomu prispôsobí teplotu v bubne. Stroj na praženie nahrieva plameň podobne ako sporák.

Pri jednom pražení vyrobia najviac osem kíl exkluzívnej kávy.

Boli sme v pražiarni - pozri si fotogalériu

Ako pukance

Zrná sa zväčšujú a nakoniec je z bubna počuť pukanie ako pri príprave pukancov. Vtedy sa na nich tvoria stredové čiarky.

„Niektoré druhy kávy majú v strede sladkú chuť zo skaramelizovaného cukru, ktorý zrno prirodzene obsahuje," vysvetľuje Bussard. Po upražení horúce zrná vysype z bubna do chladiča, tam sa chladia fénom pri otvorenom okne, pretože rýchle ochladenie je dôležité pre zachovanie chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Zrná kupujú priamo od pestovateľov v Etiópii. „Jednotlivé farmy môžu mať len niekoľko desiatok štvorcových metrov a stará sa o ne jeden človek. Preto sa farmy združujú do únií a vzájomne si pomáhajú," hovorí pomocník z pražiarne.

Na strome káva rastie v červených bobuliach podobných čerešniam, ktoré majú vo vnútri dve kávové zrná. Pri niektorých druhoch kávy v pražiarni presne vedia, z ktorých konkrétnych stromov zrná pochádzajú.

Bez praženia nie je káva

„Zelená káva až pražením získava svoju kávovú chuť" objasňuje pražiar. Každý druh pražia iným spôsobom, teploty v priebehu praženia menia. „Niekedy minieme 60­kilové vrece kávy, kým určíme, aká má byť teplota v ktorej minúte praženia."

„Naša káva je gurmánska," hovorí Bussard. Zaškolenie pražiara trvá asi tri roky, je ich preto málo. „Nie je to len o pražení, ale aj o degustácii kávy a vyhodnocovaní jej kvality," hovorí pražiarov pomocník.

SkryťVypnúť reklamu

vrecia_res.jpgVrecia s kávou.

FOTO SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

zelena_res.jpg

zrnka_res.jpg

Stroj na praženie kávy nie je veľký. Surové zelené zrná, ktoré nemajú kávovú chuť zmení na voňavé tmavohnedé, ako ich poznáme. Počas praženia vyberá pražiar pravidelne z bubna niekoľko zŕn, aby ich skontroloval.

FOTO SME – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Kam smerujú peniaze bohatých?
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 130
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 726
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 5 123
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 830
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 296
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 578
  7. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 2 386
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 232
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 258
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 334
  3. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 8 000
  4. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 928
  5. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 7 216
  6. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 166
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 055
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 661
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu