SME
Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Malokarpatské víno chutilo aj Dánom

Viac ako dve desiatky zastávok mohli navštíviť priaznivci vína na tohtoročných Pezinských vínnych pivniciach. My sme začali v Mestskej vinotéke, ktorá bola v Sprievodcovi degustátora označená ako jednotka.

Pred Mestskou vinotékou čakal mladý pár už pred oficiálnym začiatkom Pezinských vínnych pivníc 2011.Pred Mestskou vinotékou čakal mladý pár už pred oficiálnym začiatkom Pezinských vínnych pivníc 2011. (Zdroj: PETER MIKULÍK)

PEZINOK. Pod tehlovými klenbami Mestskej vinotéky, našej prvej zastávky na Pezinských vínnych pivniciach, rozvoniavajú vína štyroch predajcov. Prvé poludnie uplynulo pred chvíľou a my tu stretávame prvú dvojicu. Mladý pár tu čakal už pred dvanástou, kedy sa podujatie oficiálne začínalo.

Začali na dôchodku

Gustáv Everling a Walter Švetska sa na podujatí zúčastňujú po tretíkrát. Obaja Pezinčania sa začali vinohradníctvu a vinárstvu venovať až na dôchodku.

Ako Gustáv prezradil, víno pestuje najmä pre seba, rodinu a priateľov. „Moji starí rodičia boli vinohradníci," poukazuje na svoje vinohradnícke korene. Vinárčeniu sa začal venovať v roku 89.

Skryť Vypnúť reklamu

webb.jpg

Gustáv Everling a Walter Švestka z Pezinka začali vinárčiť až na dôchodku. FOTO: (PM)

„Zmenil sa režim a nám vrátili vinohrady," prezrádza Gustáv. Ochutnať možno z jeho produkcie šesť vín. Tento rok sú podľa jeho slov kyslejšie. Minuloročná nepriazeň počasia je na vínach poznať.

„Z roku 2010 tu mám len Rízling." Nepríjemné prekvapenie pripravili Gustávovi aj ľudia. „Jedného dňa som prišiel do vinohradov na oberačku a zistil som, že ma už niekto predbehol. Obrali mi dva vinohrady," spomína si na príhodu.

Táto téma nenecháva chladným ani jeho suseda Waltera. Na stole má pripravené vína Műller a Ruland, ktoré si pestuje na 36-tich ároch. K svojmu koníčku sa dostal prostredníctvom manželky, ktorá vlastnila vinohrady.

„Začínal som od nuly, no mal som dobrého učiteľa," hovorí Walter s úsmevom. Hneď však dodáva, že stále sa má čo učiť. Chuť vína nerozoznával ani po jednom, ani po dvoch ba ani po troch rokoch. „Prichádza to s praxou, s ochutnávaním vín."

Skryť Vypnúť reklamu

Múzeum praskalo

Kým sme sa zhovárali, pivnica sa zaplnila. Za dreveným stolom oddychuje štvorčlenná rodina zo Svätého Jura. Ako mi jej členovia prezradili na Pezinských vínnych pivniciach sú po prvý raz. Zúčastnili sa však Malokarpatskej vínnej cesty, a tak môžu porovnávať.

Juraj (32), ktorý si vychutnáva Modrý Portugal, sa o víno zaujíma trochu hlbšie. Navštívil už dva kurzy s vinárskou tematikou. „Určite mi to niečo dalo, no človek sa k tomu musí doslova prepiť."

U Jozefa Šestáka, ktorý zastupuje ďalšieho vystavovateľa, sa ako laici dozvedáme, ako najlepšie ochutnávať. „Odporúča sa začať ľahšími vínami a skončiť ťažšími. Tak ako to tu mám usporiadané."

web1.jpg

Rada od odborníka: Najlepšie je začať s ľahšími vínami. FOTO: (PM)

Takisto nás vyvedie z omylu, že neskorý zber znamená sladšie víno. „Závisí to predovšetkým od technologického postupu, ktorý konkrétny výrobca zvolí."

Skryť Vypnúť reklamu

Z Mestskej vinotéky mierime do pivníc Malokarpatského múzea. Vinárskych turistov, križujúcich centrum mesta, poznáme už z diaľky podľa modrej taštičky s pohárom, ktorá sa im hompáľa na krku.

Pred múzeom stojí v kruhu väčšia skupinka s hlavami sklonenými nad mapkou degustátora. Rozhodujú sa, kam sa poberú ďalej. Úzke nádvorie nás privádza do zadnej pivnice. Ja tu tak plno, že k vínu sa treba predierať. Dav sa mrví, vrava šumí. Okrem vína tu rozvoniava oškvarková pomazánka a kravský zrejúci syr na spôsob parmezánu.

web3.jpg

Popri víne mohli návštevníci Malokarpatského múzea v Pezinku ochutnať kravský zrejúci syr na pôsob parmezánu. FOTO: (PM)

Z druhej miestnosti počuť husle, basu a harmoniku. Trio Šenkvickej muziky veselí spoločnosť ľudovými piesňami. O chvíľu nástroje utíchnu. Hudobníci sa pomaly poberajú domov. „Večer ideme hrať na ples," prezrádza Jozef (65). Musia sa šetriť.

web4.jpg

Šenkvická muzika. FOTO: (PM)

Až kým budú sily stačiť

V Pezinskom zámku nás víta komornejšia atmosféra. V historickej sále je zatiaľ najväčší výber vín. Vinársky závod Pezinok ponúka 25 vzoriek na ochutnávku.

Ako hovorí hlavný enológ Richard Polkoráb, ľudí pri výbere vína ovplyvní aj to, keď vidia, že víno získalo medailu. „Väčšinou to však záleží od individuálnej chuti," potvrdzuje slová predchádzajúcich vystavovateľov.

web5.jpg

V Pezinskom zámku ponúkal vystavovateľ 25 vzoriek na ochutnávku. FOTO: (PM)

S kamarátmi tu ochutnáva víno aj Miroslava (24) z Bratislavy. Vínnej turistiky sa zúčastnila po prvýkrát. „Doteraz som uprednostňovala červené víno, ale tu zisťujem, že mi viac chutí biele," smeje sa.

Zatiaľ ju najviac oslovila skalická Pálava. „Ak nič lepšie nenájdem, zastavím sa po ňu," povedala, keď sme sa jej spýtali, či si plánuje nejaké víno zakúpiť. Angličtina prezradila v jej skupine aj dvoch Dánov, ktorým chutil Modrý Portugal. Z Pezinka si odnesú netradičný zážitok. „Toto je naša druhá zastávka. Uvidíme, koľko ich nakoniec zvládneme," uvažuje Miroslava.

web6.jpg

FOTO: (PM)

Vinum Galeria Bozen je našou štvrtou a zároveň poslednou zastávkou. Tu sa bavíme na „srandovnej vínnej karte", ktorá neunikne pozornosti ďalších návštevníkov. Bonusom tejto zastávky je nealkoholický vínny mušt. Nápoj zaujme aj tých, ktorí holdujú vínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Aplikácia na likvidáciu škody. Bez obhliadky a bez faktúry.
  1. Magazín SME Ženy už v predaji
  2. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  3. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  4. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  5. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  6. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  7. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  8. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  9. Pandémia urýchlila štart online duálneho vzdelávania
  10. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 35 519
  2. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 23 805
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 19 676
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 289
  5. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 16 344
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 13 369
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 291
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 306
  9. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 296
  10. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 482
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu