SME
Piatok, 12. august, 2022 | Meniny má Darina

Malokarpatské víno chutilo aj Dánom

Viac ako dve desiatky zastávok mohli navštíviť priaznivci vína na tohtoročných Pezinských vínnych pivniciach. My sme začali v Mestskej vinotéke, ktorá bola v Sprievodcovi degustátora označená ako jednotka.

Pred Mestskou vinotékou čakal mladý pár už pred oficiálnym začiatkom Pezinských vínnych pivníc 2011.Pred Mestskou vinotékou čakal mladý pár už pred oficiálnym začiatkom Pezinských vínnych pivníc 2011. (Zdroj: PETER MIKULÍK)

PEZINOK. Pod tehlovými klenbami Mestskej vinotéky, našej prvej zastávky na Pezinských vínnych pivniciach, rozvoniavajú vína štyroch predajcov. Prvé poludnie uplynulo pred chvíľou a my tu stretávame prvú dvojicu. Mladý pár tu čakal už pred dvanástou, kedy sa podujatie oficiálne začínalo.

Začali na dôchodku

Gustáv Everling a Walter Švetska sa na podujatí zúčastňujú po tretíkrát. Obaja Pezinčania sa začali vinohradníctvu a vinárstvu venovať až na dôchodku.

Ako Gustáv prezradil, víno pestuje najmä pre seba, rodinu a priateľov. „Moji starí rodičia boli vinohradníci," poukazuje na svoje vinohradnícke korene. Vinárčeniu sa začal venovať v roku 89.

SkryťVypnúť reklamu

webb.jpg

Gustáv Everling a Walter Švestka z Pezinka začali vinárčiť až na dôchodku. FOTO: (PM)

„Zmenil sa režim a nám vrátili vinohrady," prezrádza Gustáv. Ochutnať možno z jeho produkcie šesť vín. Tento rok sú podľa jeho slov kyslejšie. Minuloročná nepriazeň počasia je na vínach poznať.

„Z roku 2010 tu mám len Rízling." Nepríjemné prekvapenie pripravili Gustávovi aj ľudia. „Jedného dňa som prišiel do vinohradov na oberačku a zistil som, že ma už niekto predbehol. Obrali mi dva vinohrady," spomína si na príhodu.

Táto téma nenecháva chladným ani jeho suseda Waltera. Na stole má pripravené vína Műller a Ruland, ktoré si pestuje na 36-tich ároch. K svojmu koníčku sa dostal prostredníctvom manželky, ktorá vlastnila vinohrady.

„Začínal som od nuly, no mal som dobrého učiteľa," hovorí Walter s úsmevom. Hneď však dodáva, že stále sa má čo učiť. Chuť vína nerozoznával ani po jednom, ani po dvoch ba ani po troch rokoch. „Prichádza to s praxou, s ochutnávaním vín."

SkryťVypnúť reklamu

Múzeum praskalo

Kým sme sa zhovárali, pivnica sa zaplnila. Za dreveným stolom oddychuje štvorčlenná rodina zo Svätého Jura. Ako mi jej členovia prezradili na Pezinských vínnych pivniciach sú po prvý raz. Zúčastnili sa však Malokarpatskej vínnej cesty, a tak môžu porovnávať.

Juraj (32), ktorý si vychutnáva Modrý Portugal, sa o víno zaujíma trochu hlbšie. Navštívil už dva kurzy s vinárskou tematikou. „Určite mi to niečo dalo, no človek sa k tomu musí doslova prepiť."

U Jozefa Šestáka, ktorý zastupuje ďalšieho vystavovateľa, sa ako laici dozvedáme, ako najlepšie ochutnávať. „Odporúča sa začať ľahšími vínami a skončiť ťažšími. Tak ako to tu mám usporiadané."

web1.jpg

Rada od odborníka: Najlepšie je začať s ľahšími vínami. FOTO: (PM)

Takisto nás vyvedie z omylu, že neskorý zber znamená sladšie víno. „Závisí to predovšetkým od technologického postupu, ktorý konkrétny výrobca zvolí."

SkryťVypnúť reklamu

Z Mestskej vinotéky mierime do pivníc Malokarpatského múzea. Vinárskych turistov, križujúcich centrum mesta, poznáme už z diaľky podľa modrej taštičky s pohárom, ktorá sa im hompáľa na krku.

Pred múzeom stojí v kruhu väčšia skupinka s hlavami sklonenými nad mapkou degustátora. Rozhodujú sa, kam sa poberú ďalej. Úzke nádvorie nás privádza do zadnej pivnice. Ja tu tak plno, že k vínu sa treba predierať. Dav sa mrví, vrava šumí. Okrem vína tu rozvoniava oškvarková pomazánka a kravský zrejúci syr na spôsob parmezánu.

web3.jpg

Popri víne mohli návštevníci Malokarpatského múzea v Pezinku ochutnať kravský zrejúci syr na pôsob parmezánu. FOTO: (PM)

Z druhej miestnosti počuť husle, basu a harmoniku. Trio Šenkvickej muziky veselí spoločnosť ľudovými piesňami. O chvíľu nástroje utíchnu. Hudobníci sa pomaly poberajú domov. „Večer ideme hrať na ples," prezrádza Jozef (65). Musia sa šetriť.

web4.jpg

Šenkvická muzika. FOTO: (PM)

Až kým budú sily stačiť

V Pezinskom zámku nás víta komornejšia atmosféra. V historickej sále je zatiaľ najväčší výber vín. Vinársky závod Pezinok ponúka 25 vzoriek na ochutnávku.

Ako hovorí hlavný enológ Richard Polkoráb, ľudí pri výbere vína ovplyvní aj to, keď vidia, že víno získalo medailu. „Väčšinou to však záleží od individuálnej chuti," potvrdzuje slová predchádzajúcich vystavovateľov.

web5.jpg

V Pezinskom zámku ponúkal vystavovateľ 25 vzoriek na ochutnávku. FOTO: (PM)

S kamarátmi tu ochutnáva víno aj Miroslava (24) z Bratislavy. Vínnej turistiky sa zúčastnila po prvýkrát. „Doteraz som uprednostňovala červené víno, ale tu zisťujem, že mi viac chutí biele," smeje sa.

Zatiaľ ju najviac oslovila skalická Pálava. „Ak nič lepšie nenájdem, zastavím sa po ňu," povedala, keď sme sa jej spýtali, či si plánuje nejaké víno zakúpiť. Angličtina prezradila v jej skupine aj dvoch Dánov, ktorým chutil Modrý Portugal. Z Pezinka si odnesú netradičný zážitok. „Toto je naša druhá zastávka. Uvidíme, koľko ich nakoniec zvládneme," uvažuje Miroslava.

web6.jpg

FOTO: (PM)

Vinum Galeria Bozen je našou štvrtou a zároveň poslednou zastávkou. Tu sa bavíme na „srandovnej vínnej karte", ktorá neunikne pozornosti ďalších návštevníkov. Bonusom tejto zastávky je nealkoholický vínny mušt. Nápoj zaujme aj tých, ktorí holdujú vínu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  5. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  6. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 14 280
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 10 564
  3. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 9 325
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 597
  5. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 7 086
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 4 871
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 3 456
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 058
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  2. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  3. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  4. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  5. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  6. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  7. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  8. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 129 527
  2. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 14 221
  3. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 9 993
  4. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 9 950
  5. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 792
  6. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 8 667
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 629
  8. Ján Valchár: Toto už je asi tretia svetová 3 087
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu