SME
Pondelok, 12. apríl, 2021 | Meniny má EsteraKrížovkyKrížovky

Malokarpatské víno chutilo aj Dánom

Viac ako dve desiatky zastávok mohli navštíviť priaznivci vína na tohtoročných Pezinských vínnych pivniciach. My sme začali v Mestskej vinotéke, ktorá bola v Sprievodcovi degustátora označená ako jednotka.

Pred Mestskou vinotékou čakal mladý pár už pred oficiálnym začiatkom Pezinských vínnych pivníc 2011.Pred Mestskou vinotékou čakal mladý pár už pred oficiálnym začiatkom Pezinských vínnych pivníc 2011. (Zdroj: PETER MIKULÍK)

PEZINOK. Pod tehlovými klenbami Mestskej vinotéky, našej prvej zastávky na Pezinských vínnych pivniciach, rozvoniavajú vína štyroch predajcov. Prvé poludnie uplynulo pred chvíľou a my tu stretávame prvú dvojicu. Mladý pár tu čakal už pred dvanástou, kedy sa podujatie oficiálne začínalo.

Začali na dôchodku

Gustáv Everling a Walter Švetska sa na podujatí zúčastňujú po tretíkrát. Obaja Pezinčania sa začali vinohradníctvu a vinárstvu venovať až na dôchodku.

Ako Gustáv prezradil, víno pestuje najmä pre seba, rodinu a priateľov. „Moji starí rodičia boli vinohradníci," poukazuje na svoje vinohradnícke korene. Vinárčeniu sa začal venovať v roku 89.

Skryť Vypnúť reklamu

webb.jpg

Gustáv Everling a Walter Švestka z Pezinka začali vinárčiť až na dôchodku. FOTO: (PM)

„Zmenil sa režim a nám vrátili vinohrady," prezrádza Gustáv. Ochutnať možno z jeho produkcie šesť vín. Tento rok sú podľa jeho slov kyslejšie. Minuloročná nepriazeň počasia je na vínach poznať.

„Z roku 2010 tu mám len Rízling." Nepríjemné prekvapenie pripravili Gustávovi aj ľudia. „Jedného dňa som prišiel do vinohradov na oberačku a zistil som, že ma už niekto predbehol. Obrali mi dva vinohrady," spomína si na príhodu.

Táto téma nenecháva chladným ani jeho suseda Waltera. Na stole má pripravené vína Műller a Ruland, ktoré si pestuje na 36-tich ároch. K svojmu koníčku sa dostal prostredníctvom manželky, ktorá vlastnila vinohrady.

„Začínal som od nuly, no mal som dobrého učiteľa," hovorí Walter s úsmevom. Hneď však dodáva, že stále sa má čo učiť. Chuť vína nerozoznával ani po jednom, ani po dvoch ba ani po troch rokoch. „Prichádza to s praxou, s ochutnávaním vín."

Skryť Vypnúť reklamu

Múzeum praskalo

Kým sme sa zhovárali, pivnica sa zaplnila. Za dreveným stolom oddychuje štvorčlenná rodina zo Svätého Jura. Ako mi jej členovia prezradili na Pezinských vínnych pivniciach sú po prvý raz. Zúčastnili sa však Malokarpatskej vínnej cesty, a tak môžu porovnávať.

Juraj (32), ktorý si vychutnáva Modrý Portugal, sa o víno zaujíma trochu hlbšie. Navštívil už dva kurzy s vinárskou tematikou. „Určite mi to niečo dalo, no človek sa k tomu musí doslova prepiť."

U Jozefa Šestáka, ktorý zastupuje ďalšieho vystavovateľa, sa ako laici dozvedáme, ako najlepšie ochutnávať. „Odporúča sa začať ľahšími vínami a skončiť ťažšími. Tak ako to tu mám usporiadané."

web1.jpg

Rada od odborníka: Najlepšie je začať s ľahšími vínami. FOTO: (PM)

Takisto nás vyvedie z omylu, že neskorý zber znamená sladšie víno. „Závisí to predovšetkým od technologického postupu, ktorý konkrétny výrobca zvolí."

Skryť Vypnúť reklamu

Z Mestskej vinotéky mierime do pivníc Malokarpatského múzea. Vinárskych turistov, križujúcich centrum mesta, poznáme už z diaľky podľa modrej taštičky s pohárom, ktorá sa im hompáľa na krku.

Pred múzeom stojí v kruhu väčšia skupinka s hlavami sklonenými nad mapkou degustátora. Rozhodujú sa, kam sa poberú ďalej. Úzke nádvorie nás privádza do zadnej pivnice. Ja tu tak plno, že k vínu sa treba predierať. Dav sa mrví, vrava šumí. Okrem vína tu rozvoniava oškvarková pomazánka a kravský zrejúci syr na spôsob parmezánu.

web3.jpg

Popri víne mohli návštevníci Malokarpatského múzea v Pezinku ochutnať kravský zrejúci syr na pôsob parmezánu. FOTO: (PM)

Z druhej miestnosti počuť husle, basu a harmoniku. Trio Šenkvickej muziky veselí spoločnosť ľudovými piesňami. O chvíľu nástroje utíchnu. Hudobníci sa pomaly poberajú domov. „Večer ideme hrať na ples," prezrádza Jozef (65). Musia sa šetriť.

web4.jpg

Šenkvická muzika. FOTO: (PM)

Až kým budú sily stačiť

V Pezinskom zámku nás víta komornejšia atmosféra. V historickej sále je zatiaľ najväčší výber vín. Vinársky závod Pezinok ponúka 25 vzoriek na ochutnávku.

Ako hovorí hlavný enológ Richard Polkoráb, ľudí pri výbere vína ovplyvní aj to, keď vidia, že víno získalo medailu. „Väčšinou to však záleží od individuálnej chuti," potvrdzuje slová predchádzajúcich vystavovateľov.

web5.jpg

V Pezinskom zámku ponúkal vystavovateľ 25 vzoriek na ochutnávku. FOTO: (PM)

S kamarátmi tu ochutnáva víno aj Miroslava (24) z Bratislavy. Vínnej turistiky sa zúčastnila po prvýkrát. „Doteraz som uprednostňovala červené víno, ale tu zisťujem, že mi viac chutí biele," smeje sa.

Zatiaľ ju najviac oslovila skalická Pálava. „Ak nič lepšie nenájdem, zastavím sa po ňu," povedala, keď sme sa jej spýtali, či si plánuje nejaké víno zakúpiť. Angličtina prezradila v jej skupine aj dvoch Dánov, ktorým chutil Modrý Portugal. Z Pezinka si odnesú netradičný zážitok. „Toto je naša druhá zastávka. Uvidíme, koľko ich nakoniec zvládneme," uvažuje Miroslava.

web6.jpg

FOTO: (PM)

Vinum Galeria Bozen je našou štvrtou a zároveň poslednou zastávkou. Tu sa bavíme na „srandovnej vínnej karte", ktorá neunikne pozornosti ďalších návštevníkov. Bonusom tejto zastávky je nealkoholický vínny mušt. Nápoj zaujme aj tých, ktorí holdujú vínu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  2. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie
  3. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  4. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  5. Nové medzinárodné príležitosti vo vzdelávaní 2021 – 2027
  6. Pomoc z prírody pri infekcii covid-19
  7. Pán Králiček: Aj keď predávate „len“ kávu, musíte inovovať
  8. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko
  9. Novinka, ktorá sa neodmieta: Niké predstavuje Bonus bez limitu
  10. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov?
  1. Prešovská spoločnosť MAXECO sa presadila na medzinárodnom trhu
  2. Helping people with apps and social networks in Kosice
  3. Vlastný zlatý poklad môže byť dobrou ochranou pred infláciou
  4. Virtuálny Suptech workshop o Blockchain technológiách
  5. Ranný rituál plný zdravia pre celú rodinu
  6. Koľko ovocia by ste mali denne zjesť? Máme odpoveď
  7. Wüstenrot poisťovňa dosiahla čistý zisk 1,8 milióna eur
  8. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest
  9. Skúšanie a monitorovanie technických systémov na FVT
  10. Prekonalo Vaše dieťa COVID-19?
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 29 387
  2. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 27 514
  3. Ako zasiahnu zmeny vo svete pneumatík bežných vodičov? 23 671
  4. Úspech predali Američanom. Ako sa zrodil slovenský 3D sen? 22 496
  5. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 15 330
  6. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 14 844
  7. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 10 717
  8. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 10 272
  9. Aj sladkosti môžu byť zdravé. Viete, ako ich spoznáte? 8 286
  10. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 7 489
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Ospravedlňujeme sa za dočasnú nedostupnosť archívnych diskusií. Náš diskusný systém vylepšujeme do novej podoby a všetky diskusné vlákna budú dostupné v priebehu nasledujúcich dní.