Bulharskému prezidentovi u primátora chutilo

Počas trojdňovej návštevy Slovenska sa nový bulharský prezident Georgi Parvanov stretol aj s primátorom Bratislavy Jozefom Moravčíkom. Čas návštevy bol naplánovaný na minúty. Prezident dorazil do Primaciálneho paláca presne o 13.45, podpísal sa do Zlatej


Bulharský prezident Parvanov (vľavo) sa stretol s primátorom Moravčíkom. FOTO SME – PAVOL MAJER

knihy Bratislavy, pozrel si gobelíny a v paláci sa naobedoval. Keby bol zostal čas, na programe bola nielen prehliadka gobelínov, ale aj kaplnky a galérie. To však delegácia nakoniec nestihla.

Výklad o gobelínoch zabezpečovala Bratislavská informačná služba. Ako povedala sprievodkyňa Táňa Vojtková, o prehliadku mesta či paláca v bulharčine býval pred nežnou revolúciou oveľa väčší záujem. „Kedysi sme mali veľmi veľa bulharských, ale i ruských skupín z bývalého Sovietskeho zväzu, bola to aspoň jedna skupina každý deň. Teraz sú tu len veľmi výnimočne,“ povedala rodená Bulharka, ktorá sa na Slovensko vydala.

Pri príchode do paláca si primátor s prezidentom povedali pár neoficiálnych slov. Hovorili napríklad o počasí. Prezidenta potešilo krásne počasie v Bratislave, v Buharsku vraj v posledných dňoch pršalo. Spomenul, že sa mu Bratislava páči, je to vraj pekné a pokojné mesto. Aj Moravčík spomenul, že už párkrát navštívil Sofiu a dobre sa pozná s tamojším primátorom.

Bulharská delegácia sa v Primaciálnom paláci aj naobedovala. Ako aperitív sa pila demänovka, potom nasledovalo predjedlo macesový koláč s brokolicou. Po predjedle sa pilo pivo. Hlavné jedlo bola špargľová krémová polievka so zeleninovou slamou a morčacie stehno plnené šťaveľom s ľahkou prílohou polentou, čo je najnovší letný hit. Je to kaša z tmavej alebo kukuričnej múky zapečená v rúre. K hlavnému jedlu sa pilo biele víno. Dezertom bola orechová štrúdľa so šodó – akousi pudingovou polevou. Podľa informácií z magistrátu hosťom veľmi chutilo. Jedlo pripravili a hostí obsluhovali zamestnanci reštaurácie Chez David. (haj)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Top First moment dovolenky na leto 2018
  1. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  2. Vianočný bázar chalaňov
  3. Vianočné mecheche 2017
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  6. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  7. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  8. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  9. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  10. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 7 276
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 6 076
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 835
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 305
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 197
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 015
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 924
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 798
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 667
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 332