Bulharskému prezidentovi u primátora chutilo

Počas trojdňovej návštevy Slovenska sa nový bulharský prezident Georgi Parvanov stretol aj s primátorom Bratislavy Jozefom Moravčíkom. Čas návštevy bol naplánovaný na minúty. Prezident dorazil do Primaciálneho paláca presne o 13.45, podpísal sa do Zlatej


Bulharský prezident Parvanov (vľavo) sa stretol s primátorom Moravčíkom. FOTO SME – PAVOL MAJER

knihy Bratislavy, pozrel si gobelíny a v paláci sa naobedoval. Keby bol zostal čas, na programe bola nielen prehliadka gobelínov, ale aj kaplnky a galérie. To však delegácia nakoniec nestihla.

Výklad o gobelínoch zabezpečovala Bratislavská informačná služba. Ako povedala sprievodkyňa Táňa Vojtková, o prehliadku mesta či paláca v bulharčine býval pred nežnou revolúciou oveľa väčší záujem. „Kedysi sme mali veľmi veľa bulharských, ale i ruských skupín z bývalého Sovietskeho zväzu, bola to aspoň jedna skupina každý deň. Teraz sú tu len veľmi výnimočne,“ povedala rodená Bulharka, ktorá sa na Slovensko vydala.

Pri príchode do paláca si primátor s prezidentom povedali pár neoficiálnych slov. Hovorili napríklad o počasí. Prezidenta potešilo krásne počasie v Bratislave, v Buharsku vraj v posledných dňoch pršalo. Spomenul, že sa mu Bratislava páči, je to vraj pekné a pokojné mesto. Aj Moravčík spomenul, že už párkrát navštívil Sofiu a dobre sa pozná s tamojším primátorom.

Bulharská delegácia sa v Primaciálnom paláci aj naobedovala. Ako aperitív sa pila demänovka, potom nasledovalo predjedlo macesový koláč s brokolicou. Po predjedle sa pilo pivo. Hlavné jedlo bola špargľová krémová polievka so zeleninovou slamou a morčacie stehno plnené šťaveľom s ľahkou prílohou polentou, čo je najnovší letný hit. Je to kaša z tmavej alebo kukuričnej múky zapečená v rúre. K hlavnému jedlu sa pilo biele víno. Dezertom bola orechová štrúdľa so šodó – akousi pudingovou polevou. Podľa informácií z magistrátu hosťom veľmi chutilo. Jedlo pripravili a hostí obsluhovali zamestnanci reštaurácie Chez David. (haj)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  3. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Príďte diskutovať o budúcnosti Európy v slovenských mestách
  2. Peter Chudík: Chcem byť aj naďalej oporou nášho kraja
  3. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  5. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  7. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  8. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  10. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 15 789
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 3 665
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 719
  4. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 2 385
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 1 484
  6. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 947
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 927
  8. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 569
  9. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 537
  10. Splnený sen 453