SME
Piatok, 30. júl, 2021 | Meniny má LibušaKrížovkyKrížovky

Bulharskému prezidentovi u primátora chutilo

Počas trojdňovej návštevy Slovenska sa nový bulharský prezident Georgi Parvanov stretol aj s primátorom Bratislavy Jozefom Moravčíkom. Čas návštevy bol naplánovaný na minúty. Prezident dorazil do Primaciálneho paláca presne o 13.45, podpísal sa do Zlatej


Bulharský prezident Parvanov (vľavo) sa stretol s primátorom Moravčíkom. FOTO SME – PAVOL MAJER

knihy Bratislavy, pozrel si gobelíny a v paláci sa naobedoval. Keby bol zostal čas, na programe bola nielen prehliadka gobelínov, ale aj kaplnky a galérie. To však delegácia nakoniec nestihla.

Výklad o gobelínoch zabezpečovala Bratislavská informačná služba. Ako povedala sprievodkyňa Táňa Vojtková, o prehliadku mesta či paláca v bulharčine býval pred nežnou revolúciou oveľa väčší záujem. „Kedysi sme mali veľmi veľa bulharských, ale i ruských skupín z bývalého Sovietskeho zväzu, bola to aspoň jedna skupina každý deň. Teraz sú tu len veľmi výnimočne,“ povedala rodená Bulharka, ktorá sa na Slovensko vydala.

Pri príchode do paláca si primátor s prezidentom povedali pár neoficiálnych slov. Hovorili napríklad o počasí. Prezidenta potešilo krásne počasie v Bratislave, v Buharsku vraj v posledných dňoch pršalo. Spomenul, že sa mu Bratislava páči, je to vraj pekné a pokojné mesto. Aj Moravčík spomenul, že už párkrát navštívil Sofiu a dobre sa pozná s tamojším primátorom.

Bulharská delegácia sa v Primaciálnom paláci aj naobedovala. Ako aperitív sa pila demänovka, potom nasledovalo predjedlo macesový koláč s brokolicou. Po predjedle sa pilo pivo. Hlavné jedlo bola špargľová krémová polievka so zeleninovou slamou a morčacie stehno plnené šťaveľom s ľahkou prílohou polentou, čo je najnovší letný hit. Je to kaša z tmavej alebo kukuričnej múky zapečená v rúre. K hlavnému jedlu sa pilo biele víno. Dezertom bola orechová štrúdľa so šodó – akousi pudingovou polevou. Podľa informácií z magistrátu hosťom veľmi chutilo. Jedlo pripravili a hostí obsluhovali zamestnanci reštaurácie Chez David. (haj)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Jeden deň na Bratislavu nestačí
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  3. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  4. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  5. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  6. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Motorkárska výstroj v lete: ako jazdiť aj v horúčavách?
  2. Košická štvrť je súčasťou odpadového experimentu.
  3. Kúpa vozidla cez inzerát či od malého predajcu je rizikovejšia
  4. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021
  5. Vyberte sa na výlet s cyklobusom
  6. Nepodceňujte rozmiestnenie zásuviek a vypínačov
  7. Hrotka: Sporiteľne ťahajú za kratší koniec. Musíme reagovať
  8. Slováci čoraz viac nakupujú pivo vo vratných fľašiach
  9. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  10. Work-life balance: Technológie pre život v rovnováhe
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 8 075
  2. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 3 986
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 3 821
  4. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 3 438
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 409
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 326
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 213
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 593
  9. Jeden deň na Bratislavu nestačí 2 245
  10. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 2 002
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu