SME
Piatok, 12. august, 2022 | Meniny má Darina

Slováci už pijú aj kvalitnú kávu

Víťazom súťaže o kaviareň roka je Talian. Otvoriť ekopodnik na Slovensku je jednoduché, hovorí

Vittorio Ventura (1975) pochádza z Milána. Na Slovensku žije od roku 2009. Vyštudoval právo,  je konateľom siete eko­kaviarní Green Tree Café. V Bratislave má sieť štyri kaviarne. V spolupráci s Medzinárodným inštitútom degustátorov kávy organizuje kurzyVittorio Ventura (1975) pochádza z Milána. Na Slovensku žije od roku 2009. Vyštudoval právo, je konateľom siete eko­kaviarní Green Tree Café. V Bratislave má sieť štyri kaviarne. V spolupráci s Medzinárodným inštitútom degustátorov kávy organizuje kurzy (Zdroj: PRE SME – GABRIEL KUCHTA)

VITTORIO VENTURA sa sám s vtipom označuje za makaróna, nerád mieša kávu a cigarety a zájde aj do krčmy.

Prečo ste prišli na Slovensko?
„Páči sa mi tu. Páči sa mi východná Európa. Dlho som pracoval v Poľsku a veľakrát som ako turista cestoval na Slovensko. Verím v potenciál rastúcej ekonomiky tejto krajiny a je veľmi jednoduché založiť si tu firmu. Oveľa jednoduchšie ako v Taliansku.“

Nemali ste teda žiadne problémy s administratívou?
„Nie, ani s byrokraciou, a ani s mafiánmi, ktorí by prišli pýtať výpalné. Po taliansky ich nazývame pizzo.“

SkryťVypnúť reklamu

Ako sa žije na Slovensku, keď nehovoríte po slovensky?
„Po slovensky hovorím trošku a rozumiem zhruba 80 percent. Problém je, keď mám pocit, že som pochopil všetko. Vtedy väčšinou zistím, že som nepochopil nič.“

Založenie Green Tree bol váš nápad?
„Áno, bol. Ešte pred dvoma rokmi som pôsobil v predstavenstve veľkej spoločnosti, ktorá je kótovaná na Burze v Miláne. Úplne som však zmenil názor na to, čo chcem robiť a pustil som sa do dobrodružstva s kaviarňou.“

Máte prevádzky aj v Taliansku?
„Naša značka je registrovaná aj v Taliansku, ale prevádzky tam zatiaľ nemáme. Onedlho otvoríme prvú v Miláne. V Taliansku budeme mať prevádzky na základe licencií, zatiaľ čo tu chceme naše kaviarne aj vlastniť.“

Prečo je vaša kaviareň ekologická?
„Pracoval som predtým v oblasti životného prostredia. V Taliansku som mal na starosti green holding, v Poľsku som sa staral o ekofarmu, v Anglicku som tiež manažoval zelenú firmu.“

SkryťVypnúť reklamu

Takže byť eko je aj váš životný štýl? Nie je to len módny trend?
„Ja tým žijem. Viem, že je to teraz v móde, ale pre nás to nie je len o marketingu. Časť nášho zisku ide pre organizáciu World Land Trust, ktorá zachraňuje dažďové pralesy a spolupracujeme aj s Greenpeace, u ktorých veľmi oceňujem ich odvahu.“

Čo na to hostia? Slováci sú mierne eko-skeptickí.
„Ekológia tu nie je tak silná ako v iných krajinách, napríklad v Rakúsku, ale mladí ľudia tu tomu už začínajú veriť a rozumieť. Tí starší však ešte veľmi nie.“

Vaša kaviareň je predovšetkým o káve. Pijú Taliani kávu inak ako Slováci?
„Sme odlišné kultúry. My Taliani pijeme veľa malých šálok kávy nazývanej espresso piccolo a pijeme ich rýchlo a postojačky. Tu ľudia preferujú pitie kávy posediačky s priateľmi a z veľkého pohára. Takže je tu rozdiel aj
v množstve. Slováci majú radšej veľký objem šálky. Slováci si mylne myslia, že piccolo je zabijak obsahujúci veľmi veľa kofeínu. Nie je to tak. Môžem však povedať, že od minulého roka sa počet ľudí pijúcich piccolo na Slovensku veľmi zvýšil.“

SkryťVypnúť reklamu

Chodí si aj k vám niekto vypiť kávu narýchlo a postojačky?
„To tu robím iba ja. Slovenské kaviarne majú aj inak uspôsobený interiér. V Taliansku vo vnútri nebýva veľa stoličiek, zato mávajú väčší barový pult, ktorý na Slovensku slúži iba na pokladňu.“

Nie je tak aj preto, že Slováci si varia kávu doma alebo v práci a keď sa rozhodnú ísť do kaviarne, tak je to spojené so spoločnosťou?
„Určite, Slováci sa do kaviarní chodia stretávať s priateľmi. Taliani si doma varia mokka kávu (na Slovensku známa ako malý varič kávy koťogo, poz. red.), zatiaľ čo väčšina Slovákov pije veľmi zlú instantnú kávu. Aj to sa už u vás zlepšuje, veľa ľudí si k nám chodí kupovať balenú kávu na prípravu doma.“

Ku káve pre mnohých patrí aj cigareta. Na Slovensku už vyše roka platí príkaz oddeľovať fajčiarov a nefajčiarov tam, kde podávajú jedlo. Ako je to so zákazmi fajčenia v Taliansku?
„Nie je tam dovolené fajčiť na žiadnom verejnom priestranstve. Fajčiť v podniku sa môže len vtedy, ak je miestnosť pre nefajčiarov poriadne oddelená. Na Slovensku parlament síce nedávno schválil zákon o ochrane nefajčiarov, ale ten je formulovaný nejasne a každý si teda naďalej robí, čo sa mu zachce. Naša kaviareň je nefajčiarska, pretože v zadymenom priestore sa podľa mňa nedá dobre vychutnať chuť kávy a nefajčiarom dym prekáža.“

Väčšina Slovákov namiesto kaviarní chodieva do krčiem. Máte rád krčmy?
„Sú to dva odlišné priestory. Krčma by mala slúžiť na večer a kaviareň počas dňa. Krčmy mám tiež rád, chodievam tam na pivo.“

Sú kaviarne len pre intelektuálov?
„Určite sú aj pre intelektuálov, do našej kaviarne chodia Milan Lasica, Tomáš Janovic, ale taktiež študenti a ľudia všetkých typov. Káva je potešenie a pôžitok pre všetkých.“

Je možné vás stretnúť vo vašej kaviarni? Zdravíte zákazníkov, ako to robievajú v Taliansku?
„Áno. Buď pracujem za kasou alebo chodím k stolom a rozprávam sa s klientmi.“

Ako na to reagujú?
„Vyzerajú milo prekvapení, usmievajú sa a asi si myslia, že tento makarón je milý. Po celom dni z toho bývam poriadne unavený. Ale stojí mi to za to, keď cítim od zákazníkov pozitívnu spätnú väzbu.“

Čo si podľa vás Slováci myslia o Talianoch?
„Majú radi našu temperamentnú povahu. Myslia si, že sme milí, ale úplne nám neveria.“

Ako by ste porovnali povahu Slovákov a Talianov?
„Slováci sú chladnejší ako Taliani. Myslím si, že oba národy spája snaha o jedinečnosť každého človeka. Čo sa týka práce, Slováci kedysi pracovali podľa času, nerobili viac, ako museli. Tento prístup sa začína meniť, mladí Slováci začínajú pracovať s väčším zápálom, zodpovednejšie.“

Ste na Slovensku šťastný?
„Úprimne povedané, nemám veľmi čas zamýšľať sa nad tým. Som každý deň
v práci už dva roky. Snažím sa však hovoriť po slovensky, spoznať vašu kultúru, kuchyňu, zvyky.“

Chutí vám slovenské jedlo?
„Chutí. Je síce ťažké nájsť dobré slovenské jedlo v reštaurácii, ale u slovenských kamarátov mi chutí.“

Vaša priateľka je Slovenka. Nebola aj ona dôvodom, prečo ste prišli na Slovensko?
„Nie. Založiť Greentree práve na Slovensku bol môj nápad. S priateľkou sme žili mnoho rokov v Taliansku, ale dnes pracujeme v našej kaviarni na Slovensku.“

kavovna_res.jpg

Kaviareň mesta si už piaty raz v hlasovaní vybrali návštevníci bratislavských kaviarní. Prvé miesto s rekordným počtom 2581 hlasov získala Green Tree Caffé na Obchodnej ulici.

FOTO PRE SME – GABRIEL KUCHTA

druha_res.jpg

Druhá skončila kaviareň Julius Meinl v obchodnom dome My na Kamennom námestí.

FOTO PRE SME – GABRIEL KUCHTA

diely_res.jpg

Treťou je Le Patio na Dlhých Dieloch.

FOTO PRE SME KRISTÍNA HUDEKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  3. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  4. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  5. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  6. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  7. Prehľad a automatizácia
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  2. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  3. Z vývoja paliva pre Formulu 1 ťažia aj bežní vodiči
  4. Trenčín potrebuje nový impulz!
  5. Shell: So znižovaním emisií to myslíme vážne
  6. Sezóna slovenského ovocia je v plnom prúde
  7. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 14 090
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 10 129
  3. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 8 111
  4. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 559
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 7 311
  6. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 5 003
  7. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 3 559
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 294
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave
  2. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
  3. Post Bellum SK: Kaviarne: dobrá adresa, politika aj štamgasti
  4. Robert Puk: Sú mestské časti pre Bratislavu nebezpečné?
  5. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Žijeme si tu ako v rozprávke
  6. Róbert Thomas: Zaparkovať auto priamo v parku ?! Pre niektorých ,,žiaden“ problém
  7. Martin Greguš: Team-building za cca 5 899 eur - je to možné? Pozrime sa na počet zamestnancov, ktorý sa opäť raz vymkol z podkontroly - Metropolitný inštitút
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Utečenci spali na lehátkach a platili za nich ako v luxusnom hoteli.
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 129 442
  2. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 13 835
  3. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 185
  4. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 9 792
  5. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 9 041
  6. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 8 771
  7. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 5 529
  8. Ingrid Tkáčiková: Poslanec Kuriak, ďakujem, že viem to, čo na Slovensku nechcem 3 360
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťZatvoriť reklamu