Vedci približujú verejnosti a študentom nové poznatky každý mesiac.Projekt vedeckej kaviarne Veda v centre a vedeckej cukrárne expanduje z Bratislavy do ďalších miest.
BRATISLAVA. Jedna z bratislavských kaviarní je otvorená len raz do mesiaca, a predsa do nej chodievajú desiatky návštevníkov.
Útulnosť interiéru či dobre našľahané mlieko v kapučíne v nej nie sú pritom vôbec to podstatné. Návštevníci do nej totiž chodievajú najmä na porciu poznania a noviniek z vedy.
Tie im servírujú vedecké kapacity osobne.
Veda pri kávičke
V poslednej tohtoročnej bratislavskej vedeckej kaviarni sa hovorilo o produktoch kozmického žiarenia na Zemi a vo vesmíre. Jej hosťom bol profesor Jozef Masiarik.
Veda v centre, ako sa bratislavská vedecká kaviareň nazýva, je stretnutím verejnosti - odbornej, ale i laickej s osobnosťami slovenskej vedy a techniky. Vstup na podujatie je voľný a atmosféra neformálna.
Na úvod predstavia hosťa, jeho vedeckú činnosť a výsledky a potom dostane slovo. Prednáška obvykle trvá 45 minút. A potom je priestor na debatu.
„Najnavštevovanejšie sú témy z oblasti medicíny, astronómie či biológie. Témy sa snažíme aj aktualizovať, napríklad keď sa spúšťali po dlhšej technickej prestávke experimenty na LHC v CERN-e, mali sme 120 návštevníkov," hovorí Zuzana Hajdu z Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti (NCPVaT).
„V priemere k nám chodí tak 60 - 70 návštevníkov, viacerí pravidelne," dodáva.
Encépévétéčko približuje vedecký svet verejnosti zrozumiteľne aj s občerstvením - s minerálkou, kávou, čajom a slaným pečivom.
Ako na nádory
Vo vedeckej kaviarni sa už hovorilo o všeličom - ako je to so ženami na vedeckom poli, o tom, ako útočí Alzheimerova choroba na pamäť, či musia potraviny obsahovať karcinogénne látky, ale aj o superpočítačovom modelovaní nanosveta, o kvantovej fyzike a nových perspektívach spracovania informácií, o tom, či nás ohrozuje Slnko a o budúcnosti liečby nádorových ochorení.
Veda v centre funguje aj v Nitre a od minulého mesiaca i v Prešove a v Banskej Bystrici. Fungujú v spolupráci s tamojšími univerzitami.
Kaviareň sa koná pravidelne vždy posledný štvrtok v mesiaci. „Pravidelný termín v decembri je nereálny vzhľadom na vianočné sviatky. Pokračujeme v januári 2011.
Momentálne pracujeme na pláne do júna 2011, oslovujeme postupne hostí," vysvetlila Hajdu.
Vedecká cukráreň
Pre tých, ktorí kávu ešte nepijú, ale veda ich zaujíma, sa pravidelne v predposledný utorok v mesiaci koná vedecká cukráreň. Pre stredoškolákov a gymnazistov ju pripravujú spolu s národným centrom popularizácie vedy a techniky občianske združenie Mladí vedci Slovenska.
„Témy sa snažíme postaviť tak, aby dopĺňali a rozširovali rozsah učebných osnov," hovorí Hajdu.
„Témy, samozrejme, reagujú aj na aktuálne vedecké dianie. Pozývame vedcov, ktorí sa danej téme venujú - najčastejšie z Akadémie vied a z vysokých škôl," dodáva.
Hosťom cukrárne bol v stredu profesor Dušan Plašienka a hovoril o geologickej stavbe a tektonickom vývoji Malých Karpát.
V tohtoročných vedeckých cukrárňach sa hovorilo aj o postavení imunológie v modernej medicíne, po extrémnom lete o tom, čo sa deje so Slnkom alebo o seizmickom ohrození vo svete a na Slovensku.
Školy majú podľa Hajduovej o neformálne stretnutia s vedcami veľký záujem. „Máme obmedzené priestorové kapacity, môžeme zakaždým pozvať najviac 160 žiakov," upresnila Hajdu.
Školy a triedy sa na podujatie hlásia už tri týždne dopredu.
Letný špeciál z cudziny
Veda v centre a vedecká cukráreň nie sú jedinými aktivitami centra. „Toto leto v júli sme po prvýkrát zorganizovali letný špeciál Vedy v centre.
Pozvali sme mladého astrofyzika Norberta Wernera, ktorý sa svojimi výsledkami v oblasti astronómie presadil v zahraničí a pracuje v USA v NASA," pripomenula Hajdu. Na jeho prednášku nazvanú Temná stránka vesmíru prišlo vyše 130 návštevníkov.
„V letných špeciáloch by sme chceli pokračovať a zakaždým predstaviť vedca - Slováka, ktorý pracuje v zahraničí," uzavrela.
Centrum vedecko-technických informácií SR v Bratislave sídli na Lamačskej ceste 8/A neďaleko zastávky Patrónka.