PRÍBEH NA STREDU

Zo strekov ide milovníka vína rozhodiť

Boris Karageorgiev (na snímke) patrí ku skupine ľudí, ktorí „sobášia víno s jedlom“. Presne tak označujú svoju profesiu someliéri. „Mojou srdcovou záležitosťou je cabernet sauvignon. Vonia po čiernych ríbezliach, tabaku a čiernom korení.“ Rovnako Boris ..


FOTO SME – PAVOL MAJER

Boris Karageorgiev (na snímke) patrí ku skupine ľudí, ktorí „sobášia víno s jedlom“. Presne tak označujú svoju profesiu someliéri. „Mojou srdcovou záležitosťou je cabernet sauvignon. Vonia po čiernych ríbezliach, tabaku a čiernom korení.“ Rovnako Boris rozpráva aj o ďalších vínach: „Vo frankovke cítiť škoricu, v rizlingu rýnskom zase lipový kvet. A v bielom sauvignone, keď zatočíte pohár, cítite žihľavu alebo jablká.“ Ako hovorí, slovenské vína sú čím ďalej lepšie, chváli najmä tie z Trnavy od Stana Mrvu, pezinské od Matyšáka a tokajské od Ostrožoviča. Vína znalejší sú aj hostia. „Niektorí už vedia povedať, aké víno chcú. Dokonca príde fajnšmeker, vytiahne tabuľku a povie, ročník, ktorý mi odporúčate, nebol taký dobrý ako tento. A ja som rád. Mám dobrý pocit, že aj hosť sa o víno zaujíma.“

Stále sa však nájdu ľudia, ktorí o víne veľa nevedia. S čím sa Boris Karageorgiev stretáva najčastejšie a čo ho rozčuľuje? Keď ľudia vínko vypijú na ex, pretože „s vínom sa treba pohrať ako so ženou, nechať ho rozbaliť, ukázať, čo všetko ponúka“. A ešte keď ľudia kupujú vína „čičbáky“, ako hovorí polosladkým a sladkým zmeskám. Mnohí víno nalievajú stále do brúsených pohárov či do krištáľu. „Víno najlepšie vynikne v čistom priehľadnom pohári.“ Najviac však Borisa z jeho pózy distingvovaného džentlmena vytrhne ďalšia predstava: „Keď si ľudia urobia z kvalitného vína strek. To by som od jedu plakal, ide ma rozhodiť. Je to vražda vína.“

Boris sa narodil v Bratislave, pracuje ako čašník v Café Paris, k profesii čašníčky už pritiahol aj manželku. „Preniesol som na ňu aj lásku k vínu. Večer prídeme domov, otvoríme fľaštičku a pri nej sa dokážeme dlhé hodiny rozprávať.“ Veľmi rád sa však o lásku k vínu podelí s kýmkoľvek a poradí mu. „K bifteku a divine patrí silnejšie víno – cabernet sauvignon alebo merlot. K rybacine, kuraciemu alebo morčaciemu sa hodia zase ľahké vína rýnsky rizling a chardonnay.“ K hovädziemu je vraj najlepšia elegantná frankovka či červené svätovavrinecké. K vegetariánskym ľahko stráviteľným jedlám patrí rovnaké víno – rulandské biele. „Ako aperitív ľudia často pijú long drinky alebo cinzano. Odporúčam skôr sekt alebo ľahké vína, ktoré podporia chuť do jedla. K múčniku sa zase hodí sladké ľadové víno, nie vždy si treba na záver dať koňak.“

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 135
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 11 947
  3. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 9 815
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 283
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 112
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 853
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 316
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 881
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 479
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 563