PRÍBEH NA STREDU

Zo strekov ide milovníka vína rozhodiť

Boris Karageorgiev (na snímke) patrí ku skupine ľudí, ktorí „sobášia víno s jedlom“. Presne tak označujú svoju profesiu someliéri. „Mojou srdcovou záležitosťou je cabernet sauvignon. Vonia po čiernych ríbezliach, tabaku a čiernom korení.“ Rovnako Boris ..


FOTO SME – PAVOL MAJER

Boris Karageorgiev (na snímke) patrí ku skupine ľudí, ktorí „sobášia víno s jedlom“. Presne tak označujú svoju profesiu someliéri. „Mojou srdcovou záležitosťou je cabernet sauvignon. Vonia po čiernych ríbezliach, tabaku a čiernom korení.“ Rovnako Boris rozpráva aj o ďalších vínach: „Vo frankovke cítiť škoricu, v rizlingu rýnskom zase lipový kvet. A v bielom sauvignone, keď zatočíte pohár, cítite žihľavu alebo jablká.“ Ako hovorí, slovenské vína sú čím ďalej lepšie, chváli najmä tie z Trnavy od Stana Mrvu, pezinské od Matyšáka a tokajské od Ostrožoviča. Vína znalejší sú aj hostia. „Niektorí už vedia povedať, aké víno chcú. Dokonca príde fajnšmeker, vytiahne tabuľku a povie, ročník, ktorý mi odporúčate, nebol taký dobrý ako tento. A ja som rád. Mám dobrý pocit, že aj hosť sa o víno zaujíma.“

Stále sa však nájdu ľudia, ktorí o víne veľa nevedia. S čím sa Boris Karageorgiev stretáva najčastejšie a čo ho rozčuľuje? Keď ľudia vínko vypijú na ex, pretože „s vínom sa treba pohrať ako so ženou, nechať ho rozbaliť, ukázať, čo všetko ponúka“. A ešte keď ľudia kupujú vína „čičbáky“, ako hovorí polosladkým a sladkým zmeskám. Mnohí víno nalievajú stále do brúsených pohárov či do krištáľu. „Víno najlepšie vynikne v čistom priehľadnom pohári.“ Najviac však Borisa z jeho pózy distingvovaného džentlmena vytrhne ďalšia predstava: „Keď si ľudia urobia z kvalitného vína strek. To by som od jedu plakal, ide ma rozhodiť. Je to vražda vína.“

Boris sa narodil v Bratislave, pracuje ako čašník v Café Paris, k profesii čašníčky už pritiahol aj manželku. „Preniesol som na ňu aj lásku k vínu. Večer prídeme domov, otvoríme fľaštičku a pri nej sa dokážeme dlhé hodiny rozprávať.“ Veľmi rád sa však o lásku k vínu podelí s kýmkoľvek a poradí mu. „K bifteku a divine patrí silnejšie víno – cabernet sauvignon alebo merlot. K rybacine, kuraciemu alebo morčaciemu sa hodia zase ľahké vína rýnsky rizling a chardonnay.“ K hovädziemu je vraj najlepšia elegantná frankovka či červené svätovavrinecké. K vegetariánskym ľahko stráviteľným jedlám patrí rovnaké víno – rulandské biele. „Ako aperitív ľudia často pijú long drinky alebo cinzano. Odporúčam skôr sekt alebo ľahké vína, ktoré podporia chuť do jedla. K múčniku sa zase hodí sladké ľadové víno, nie vždy si treba na záver dať koňak.“

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. Od septembra opäť po starom
  3. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  4. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  5. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  7. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  8. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  1. Naučme sa správne dochucovať ryby
  2. 10 vecí, ktoré môžete dostať od zdravotnej poisťovne zadarmo
  3. Úspech na Majstrovstvách sveta v Quadrathlone
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom?
  5. Od septembra opäť po starom
  6. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš?
  7. ENERGOFÓRUM® 2017 spojí elektrinu a plyn pod jednu strechu
  8. 100 %-nú hypotéku môžete dostať aj na mestský apartmán
  9. Business Smartphones Connected to Public Wi-Fi Can Be in Danger
  10. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 795
  2. Od septembra opäť po starom 6 299
  3. Získajte prístup k zamknutým článkom už o niekoľko sekúnd 4 883
  4. Mama taxi: Koľko najazdí rodič mesačne kvôli svojim deťom? 3 631
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 680
  6. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte 1 664
  7. Naučme sa správne dochucovať ryby 1 502
  8. Máte doma retro kúsky spojené s pivom Šariš? 1 264
  9. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 170
  10. Leto nekončí! 1 086