SME

Zo strekov ide milovníka vína rozhodiť

Boris Karageorgiev (na snímke) patrí ku skupine ľudí, ktorí „sobášia víno s jedlom“. Presne tak označujú svoju profesiu someliéri. „Mojou srdcovou záležitosťou je cabernet sauvignon. Vonia po čiernych ríbezliach, tabaku a čiernom korení.“ Rovnako Boris ..


FOTO SME – PAVOL MAJER

Boris Karageorgiev (na snímke) patrí ku skupine ľudí, ktorí „sobášia víno s jedlom“. Presne tak označujú svoju profesiu someliéri. „Mojou srdcovou záležitosťou je cabernet sauvignon. Vonia po čiernych ríbezliach, tabaku a čiernom korení.“ Rovnako Boris rozpráva aj o ďalších vínach: „Vo frankovke cítiť škoricu, v rizlingu rýnskom zase lipový kvet. A v bielom sauvignone, keď zatočíte pohár, cítite žihľavu alebo jablká.“ Ako hovorí, slovenské vína sú čím ďalej lepšie, chváli najmä tie z Trnavy od Stana Mrvu, pezinské od Matyšáka a tokajské od Ostrožoviča. Vína znalejší sú aj hostia. „Niektorí už vedia povedať, aké víno chcú. Dokonca príde fajnšmeker, vytiahne tabuľku a povie, ročník, ktorý mi odporúčate, nebol taký dobrý ako tento. A ja som rád. Mám dobrý pocit, že aj hosť sa o víno zaujíma.“

Stále sa však nájdu ľudia, ktorí o víne veľa nevedia. S čím sa Boris Karageorgiev stretáva najčastejšie a čo ho rozčuľuje? Keď ľudia vínko vypijú na ex, pretože „s vínom sa treba pohrať ako so ženou, nechať ho rozbaliť, ukázať, čo všetko ponúka“. A ešte keď ľudia kupujú vína „čičbáky“, ako hovorí polosladkým a sladkým zmeskám. Mnohí víno nalievajú stále do brúsených pohárov či do krištáľu. „Víno najlepšie vynikne v čistom priehľadnom pohári.“ Najviac však Borisa z jeho pózy distingvovaného džentlmena vytrhne ďalšia predstava: „Keď si ľudia urobia z kvalitného vína strek. To by som od jedu plakal, ide ma rozhodiť. Je to vražda vína.“

Boris sa narodil v Bratislave, pracuje ako čašník v Café Paris, k profesii čašníčky už pritiahol aj manželku. „Preniesol som na ňu aj lásku k vínu. Večer prídeme domov, otvoríme fľaštičku a pri nej sa dokážeme dlhé hodiny rozprávať.“ Veľmi rád sa však o lásku k vínu podelí s kýmkoľvek a poradí mu. „K bifteku a divine patrí silnejšie víno – cabernet sauvignon alebo merlot. K rybacine, kuraciemu alebo morčaciemu sa hodia zase ľahké vína rýnsky rizling a chardonnay.“ K hovädziemu je vraj najlepšia elegantná frankovka či červené svätovavrinecké. K vegetariánskym ľahko stráviteľným jedlám patrí rovnaké víno – rulandské biele. „Ako aperitív ľudia často pijú long drinky alebo cinzano. Odporúčam skôr sekt alebo ľahké vína, ktoré podporia chuť do jedla. K múčniku sa zase hodí sladké ľadové víno, nie vždy si treba na záver dať koňak.“

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  2. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  3. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  4. V púpave je všetko, čo potrebujete
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou
  6. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny
  7. Barbora Andrešičová: Som majsterka protikladov
  8. Slovenskí maloobchodníci hľadajú cesty k zdravému rastu
  1. Každým dňom krajší! Nový Kynek je miestom, kde chcete bývať
  2. Predajte starý byt bez provízie realitke a bývajte v novostavbe
  3. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  4. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím
  5. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike
  6. V púpave je všetko, čo potrebujete
  7. Virtuálne sídlo má svoju volebnú miestnosť. Ako je to možné?
  8. dm podporila sumou 6 317 eur realizáciu projektu
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 229
  2. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 11 565
  3. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 7 720
  4. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 5 945
  5. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 5 475
  6. Posledné byty v jedinečnej novostavbe v historickom jadre Košíc 4 567
  7. V púpave je všetko, čo potrebujete 3 343
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 2 628
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 106 847
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 38 533
  3. Pavol Burda: Podržtaška naveky 35 197
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 34 373
  5. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 34 112
  6. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 30 676
  7. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 411
  8. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 18 337
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  5. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
  8. Yevhen Hessen: Rusko žiada, aby Ukrajina zatkla šéfa SBU
SkryťZatvoriť reklamu