V každej krajine, zvlášť v tej, kde sa pestuje víno, by nemal chýbať profesionálny servis. Odborníci na víno tvrdia, že na Slovensku úroveň kultúry pitia vína stúpa, ale ešte je čo zlepšovať. Vzorom pre nás môžu byť kolegovia z Česka, ktorí už dlhšie pracujú na vzdelávaní someliérov, špičkových čašníkov, ktorí k jedlu odporučia správny nápoj. Súťaž someliérov je preto vzdelávacím procesom a investíciou do mladých ľudí.
Druhý ročník národnej súťaže someliérov Vinanza Trophy 2002 sa konal v piatok v hoteli Devín. Do súťaže sa prihlásilo 21 súťažiacich zo Slovenska a z Česka. „Vlani sme mali osem súťažiacich, tento rok sme rozposlali pozvánky aj do Česka,“ povedal predseda Asociácie someliérov na Slovensku Štefan Valovič. Šesťčlenná porota, ktorej predsedal prof. Fedor Malík, priznala titul someliér roka 2002 Liborovi Nazarčukovi z Břeclavi. Druhé miesto získal Rastislav Svitana, ktorý pracuje v Rakúsku, a 2. vicemajstrom sa stal Matej Lacko – absolvent hotelovej akadémie z Bratislavy.
„Človek musí pridať ešte niečo navyše – urobiť z obsluhy zákazníka šou alebo herecký výkon,“ povedal víťaz, „treba byť aj trošku psychológom, ktorý vie vycítiť náladu hostí a ich očakávania.“ Libor Nazarčuk sa začal venovať someliérstvu ako novinár vo svojich 30 rokoch. „Najprv som robil reportáže, až neskôr som sa rozhodol, že to skúsim,“ povedal. Pochádza z južnej Moravy, kde sa pestuje veľa vína. Vraj ho mrzelo, že doma nevedia ponúknuť víno, preto sa začal snažiť pozdvihnúť úroveň servírovania vín.
Účasť hostí z Česka ukázala aj na niektoré črty, ktoré nám chýbajú. Podľa profesora Malíka by Slováci mali mať viac sebavedomia, širšie znalosti o vínach vo svete a lepšie ovládať cudzie jazyky. „Česi sú historicky vyzretejším národom, sú dravší. Okrem toho majú viac zahraničných investícií a peniaze dodávajú národu a jednotlivcom viac sebavedomia,“ povedal Malík.
MAŁGORZATA WOJCIESZYŃSKA