MODRA. Dominantný masívny strom obkolesujú slamené baly. Návštevníci si na nich vychutnávajú čerstvo zakúpené jablkové dobroty. Prisadá si sem aj muž, ktorý si s chuťou zahryzne do jablka, ktoré si vzal z prúteného koša pri strome.
Z tohto koša si jablko mohol vziať ktokoľvek, kto mal chuť. FOTO: AUTORKA
Viac ľudí sa však vyhrieva na baloch okolo fontány. Deti sa tešia zo striekajúcej vody a dospelí upriamujú pohľad na malé pódium v rohu, odkiaľ vyhráva živá hudba. Okolo celého nádvoria sú stánky s jablkovými maškrtami od výmyslu sveta. Návštevníci si navzájom nakúkajú ponad plecia, aby na ne videli.
Jablková štrúdľa nesmela chýbať. FOTO: AUTORKA
Pri maškrtení sa dobre rozprávalo s priateľmi. FOTO: AUTORKA Tí, ktorí sladké veľmi nemusia, chlípu z plastového tanierika guláš či chutnú jablkovú polievku. Niektorí si jablkovú nádielku spokojne nesú v krásnych kartónových krabičkách jablkového hodovania. Na takéto balenie vsadili dámy z Budmerickej izbičky (múzeum).
Ich maškrty oslovujú najmä kreatívnym prevedením, na ktorom si dali naozaj záležať. Rozhodovanie, čo z ich výrobkov ochutnať, je preto veľmi ťažké. Nakoniec si vyberieme pečené jablko v karameli.
Pečené jablká poliate karamelom. FOTO: AUTORKA
Inšpirácia na výzdobu Návštevníci sa tlačia aj pri stánku, v ktorom predáva svoje výrobky spolu ďalšími pomocníkmi Melánia. Na Jablkové hodovanie prišla z Pezinka. Hoci toto podujatie prebiehalo aj tam, prišla do Modry.
„Jablkového hodovania sa tu zúčastňujem pravidelne od nultého ročníka. Vtedy ma sem zavolala kamarátka, ktorá pochádza odtiaľto." Odvtedy je mestečku verná. Melánia prezradila, že doma majú špeciálny šanón, do ktorého zakladajú nápady na jablkové recepty. Každý rok sa snažia priniesť niečo nové.
„Teraz ponúkame košíčky a tieto poháriky," ukazuje na podnos. „Je to taký môj improvizačný výmysel," smeje sa. V pohárikoch sú dva druhy jablkových maškŕt. V polovici z nich sú kúsky jablka zaliate jablkovým želé. Táto sladkosť je podľa jej slov vhodná aj pre diabetikov. V druhej zas tvarohový krém prikrýva jablkový puding.
FOTO: AUTORKA
„Najviac však ľudia kupujú jablkové pité. Úspech má aj „pražský" koláč." Recept naň získala počas výletu v Prahe. Recepty si tu Melánia nevymieňa. „Všetko sa to opakuje. Chodím sem však po inšpiráciu na výzdobu."
Pracovníčky Budmerickej izbičky (múzeum) si na výzdobe dali záležať. FOTO: AUTORKA
Chutná jablková polievka Zastavujeme sa aj pri trojici žien, ktorým sa parí z misiek s jablkovou polievkou. Zaujíma nás, ako chutí. Jedna zo žien sa ponúkne, že sa spýta babky Sašky (88), ktorá sem prišla z bulharského mestečka Svoge, kde Alexandru ani inak nevolajú.
„Nie je ani sladká ani slaná. Taká akurát. Chcela by som recept," prekladá slová babky Sašky. Nedá nám nespýtať sa, ako sa sem dostala. Vzápätí sa z prekladateľky vykľuje Darina Mladenovová, organizátorka podujatia a z babky Sašky jej svokra. Babka Saška však pôvodne mierila na Dni zelá do Stupavy.
Tu sa predávala chutná jablková polievka, ktorá mala veľký úspech. FOTO: AUTORKA FOTO: AUTORKA
„Vystupovala tam ich miestna spevácka skupina starších žien a babku Sašku vzali so sebou ako čestnú obyvateľku mesta Svoge," vysvetľuje organizátorka. Čestné občianstvo jej udelili ako zakladateľke rádia po drôte.
Mladenovová sa priznala, že toho veľa ochutnať nestihla. „Zatiaľ som mala len moje obľúbené pité." Jablkové hodovanie sa rozhodli pracovníčky Malokarpatského osvetového strediska v Modre usporiadať ako alternatívu k vinobraniu.
„Na začiatku to vyzeralo tak, že každá z nás niečo napiekla a potom sme to predávali. Dnes máme záujemcov toľko, že všetkým nemôžeme vyhovieť. Na nás zostala hlavne organizácia.
Návštevníkov potešili svojim vystúpením aj deti. FOTO: AUTORKA Neplánovanou atrakciou bol aj tento pes. FOTO: AUTORKA