Pri starom mlyne vyrástol ekologický kopček prírody

Hrubý Šúr sa v piatok oficiálne pochválil verejnosti unikátnou ekologickou stavbou - slamenou kupolou. Ide o jeden z experimentov, ktorý tu skúša nemecký architekt Gernot Minke.

Na workshope sa zúčastnilo 24 záujemcov z 12-tich krajín Európy a z Kanady. V pozadí stojí nedokončená slamená kupola.(Zdroj: MICHAL NAPIERZYNSKI)

HRUBÝ ŠÚR. Neďaleko starého mlyna vyrástol v obci Hrubý Šúr (okres Senec) architektonická rarita. Stavba zo zlisovaných slamených balov a hliny.

Po štyroch týždňoch práce bola minulý piatok po prvýkrát otvorená pre verejnosť.

Medzinárodná kupola

Kupola dostala konečnú podobu pod rukami 24 účastníkov v poradí druhého workshopu, ktorí sem prišli z 12-tich krajín Európy. Dokonca aj z Kanady.

Prvý dvojtýždňový workshop prebiehal ešte počas letných prázdnin. Počas neho vytvorili stavitelia hrubú stavbu. Druhý prebiehal minulý týždeň.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Pokračovali sme omietnutím stavby hlinou, oknami a fasádou," vymenováva Zuzana Kierulfová, majiteľka architektonického štúdia Createrra a zároveň predsedkyňa občianskeho združenia ArTUR (Agentúra pre trvalo udržateľný rozvoj).

Štúdio zabezpečilo projekt po finančnej a stavebnej stránke. „Združenie má na starosti organizáciu," dodáva.

Z tehál presedlal na slamu

Projekt kupoly stavajú podľa návrhu nemeckého architekta Gernota Minkeho, ktorý sa zaoberá zelenou architektúrou.

„Minke sa začal zaoberať slamenými stavbami v neskorom veku. Má už vyše 70 rokov. Dovtedy sa venoval stavbám z nepálených tehál. Slamená kupola je jeden z jeho experimentov," prezrádza Kierulfová.

Minke napísal na tému zelenej architektúry aj niekoľko kníh, v ktorých sa zameriava na stavbu z hliny a slamy, či na zelené strechy. Práve zelená strecha má byť jednou z konečných fáz stavby kupoly. Podľa Kierulfovej to bude taký „kopček prírody". Pred otvorením prejdú ešte povrchovými úpravami vnútorné hlinené omietky.

Nebude zívať prázdnotou

Kupola nezostane prázdna, ale bude mať aj praktické využitie.

„Sídliť tu bude naše štúdio, kde budeme mať vzorkovník hlinených omietok. Jedna miestnosť je vyhradená pre občianske združenie ArTUR. V ďalších priestoroch budú prebiehať vzdelávacie semináre," hovorí Kierulfová.

Stavba budovy je jednoduchá. Jej stred tvorí kupola. Okolo nej sa sústreďuje osem klenieb, ktoré majú osvetľovaciu funkciu. Vnútorná rozloha má 62 metrov štvorcových.

Hlavnými materiálmi, s ktorými stavitelia pracovali, boli slama, hlina a drevo. Dobre zlisované slamené baly slúžia ako izolácia a zároveň predstavujú nosnú konštrukciu stavby. Na ne sa potom omietla hlina.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 953
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 15 516
  3. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 9 850
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 615
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 483
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 908
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 155