SME

Husacinári v sobotu otvoria jesennú sezónu

Tradícia pečenia husí v Slovenskom Grobe má už 100 rokov.

SLOVENSKÝ GROB. Husacinu budú návštevníkom počas nadchádzajúcej soboty ponúkať v Slovenskom Grobe, kde 10. ročník Dňa otvorených dverí Cechu podnikateľov s husacími špecialitami tradične štartuje jesennú husacinovú sezónu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cech, ktorý združuje 14 reštauračných prevádzok, sa pripravuje, aby účastníci prežili príjemný deň nielen vďaka známej gurmánskej pochúťke, ale aj si posedeli v príjemných vidiecky zariadených priestoroch a zabavili sa pri živej ľudovej hudbe. "Tradícia grobskej pečenej husaciny je stará už 100 rokov. Z pôvodného vidieckeho chovateľského zázemia sa sformoval cech podnikateľov, ktorí ponúkajú vyhľadávané služby nielen pre slovenských, ale aj zahraničných návštevníkov. Kvalitu našich služieb ocenila aj Európska komisia, ktorá v roku 2006 spomedzi 422 projektov z Európskej únie vyhodnotila náš projekt Tradícia husaciny ako najlepší v rámci malého a stredného podnikania," povedala prezidentka cechu Dana Kieslingová.

SkryťVypnúť reklamu

Hostia v Slovenskom Grobe si budú môcť v sobotu, po kúpení vstupenky v cene dve eurá, objednať štandardné husacinové menu za jednotnú uvádzaciu cenu päť eur. Pôjde o 200 gramov pečenej husaciny, dve lokše a kyslú prílohu. Pri návštevách jednotlivých prevádzok budú môcť využiť rozvoz na historickom kočiari so záprahom.

Tajomstvo receptu mäkkej a pritom chrumkavej husaciny je úplne jednoduché. "Vykŕmená hus by po zabití nemala vážiť menej ako sedem kilogramov. To je záruka kvalitného mäsa. Deň pred pečením sa musí dobre a správne nasoliť. Pri pečení v hlinenom pekáči sa oblieva mliekom," povedala jedna zo zakladateliek husacinárskeho cechu Anna Jajcayová.

Sme v obrazoch

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 907
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 553
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 697
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 544
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 277
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 130
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 815
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 074
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 176
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 14 978
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 675
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 268
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 842
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 563
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 001
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 508
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu