SME
Utorok, 22. september, 2020 | Meniny má MóricKrížovkyKrížovky

Husacinári v sobotu otvoria jesennú sezónu

Tradícia pečenia husí v Slovenskom Grobe má už 100 rokov.

SLOVENSKÝ GROB. Husacinu budú návštevníkom počas nadchádzajúcej soboty ponúkať v Slovenskom Grobe, kde 10. ročník Dňa otvorených dverí Cechu podnikateľov s husacími špecialitami tradične štartuje jesennú husacinovú sezónu.

Cech, ktorý združuje 14 reštauračných prevádzok, sa pripravuje, aby účastníci prežili príjemný deň nielen vďaka známej gurmánskej pochúťke, ale aj si posedeli v príjemných vidiecky zariadených priestoroch a zabavili sa pri živej ľudovej hudbe. "Tradícia grobskej pečenej husaciny je stará už 100 rokov. Z pôvodného vidieckeho chovateľského zázemia sa sformoval cech podnikateľov, ktorí ponúkajú vyhľadávané služby nielen pre slovenských, ale aj zahraničných návštevníkov. Kvalitu našich služieb ocenila aj Európska komisia, ktorá v roku 2006 spomedzi 422 projektov z Európskej únie vyhodnotila náš projekt Tradícia husaciny ako najlepší v rámci malého a stredného podnikania," povedala prezidentka cechu Dana Kieslingová.

Skryť Vypnúť reklamu

Hostia v Slovenskom Grobe si budú môcť v sobotu, po kúpení vstupenky v cene dve eurá, objednať štandardné husacinové menu za jednotnú uvádzaciu cenu päť eur. Pôjde o 200 gramov pečenej husaciny, dve lokše a kyslú prílohu. Pri návštevách jednotlivých prevádzok budú môcť využiť rozvoz na historickom kočiari so záprahom.

Tajomstvo receptu mäkkej a pritom chrumkavej husaciny je úplne jednoduché. "Vykŕmená hus by po zabití nemala vážiť menej ako sedem kilogramov. To je záruka kvalitného mäsa. Deň pred pečením sa musí dobre a správne nasoliť. Pri pečení v hlinenom pekáči sa oblieva mliekom," povedala jedna zo zakladateliek husacinárskeho cechu Anna Jajcayová.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  2. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  4. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % až do 8,25 %
  6. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií
  7. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte
  8. Home (ale aj) Office
  9. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu?
  10. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie
  1. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  2. Zvislé zdvíhacie zariadenia pre vozičkárov
  3. Nadácia COOP Jednota rozdá obciam a mestám 156 000 eur
  4. Využívajte nonstop služby právnika s poistením právnej ochrany
  5. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  6. Foreigners will be centre stage in Bratislava for the whole week
  7. Poznanie
  8. Lákajú vás benefity poisťovní? Pri zmene si všímajte podmienky
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Osud našich riek máme vo svojich rukách, nenechajme to plávať
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 36 072
  2. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 35 481
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 20 749
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 15 344
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 11 658
  6. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 10 762
  7. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 10 559
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 998
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 809
  10. Fantastická pomôcka pre deti – zábavný a náučný pracovný zošit 8 425
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu