
Na fotografií sú najlepšie vína: zľava španielske Pedro Ximenez ročník 1975, vedľa rakúsky Vollendung , potom slovenský Müller-Thurgau, ktorý získal ocenenie za najkrajšiu etiketu, český ľadový Cabernet Sauvignon a nakoniec najlepšie slvoenské víno Frankovka modrá.
FOTO SME – PAVOL MAJER
e uspel práve Pezinok. Okrem najlepšieho slovenského vína dorobili Vinárske závody aj zlatý Cabernet sauvignon 2000. Samostatní pestovatelia z Pezinka z Vinohradníctva Pavelka – Sobolič získali bronz za vína Müller-Thurgau 2001, za Pálavu NZ 2001, za Cabernet sauvignon barrique 2000 a striebro za Alibernet 2001. Za svoj Sauvignon 2001 a Ryzling rýnsky brut 1999 získal bronz aj Pezinčan Ján Hacaj.
Z bratislavských vinárov prihlásilo do súťaže svoje vína len Poľnohospodárske podielnické družstvo Rača. Jeho česť, ako už tradične, zachránila Frankovka modrá 2000. Úspešná bola aj Karpatská perla Šenkvice. Ich Müller-Thurgau 2000 ocenili ako víno s najkrajšou etiketou. Okrem toho majú striebornú frankovku modrú, bronzový tramín červený a strieborné Aliberne. Minuloročné Neuburské a Ryzling rýnsky vyhrali bronz aj Vínnym pivniciam Svätý Jur.
Spomedzi 250 vín ako najlepšie biele vína porota ocenila rakúske vína Vollendung – slamené víno a Klöch, najlepšie ružové víno je ľadový Cabernet sauvignon z Pouzdřan, najlepšie červené je čílske Carmenére Reserva a najlepším šumivým je Hubert polosladký. Majstrovský titul medzi červenými vínami len o bod ušiel vínu Dunaj Vinohradníckej spločnosti Modra.
Je zaujímavé, že víťazmi sa stali sladké a nie suché vína. Ide však o vína s prírodným hroznovým cukrom, napríklad slamené víno sa vyrába tak, že sa hrozno nechá vysušiť na slame, čím sa zachová jeho prirodzená sladkosť. Pri ľadovom víne sa zase hrozno nechá na viniči až do januára a voda sa oddelí tak, že zamrzne.
„U nás niečo podobné zatiaľ ani nie je možné, viete si predstaviť, že vinohradník pod Malými Karpatmi neoberie dva riadky a nechá ich do januára vo vinohrade? Ľadového vína sa nedočká, pretože mu hrozno niekto ukradne,“ vysvetlil neúspech slovenského vína čestný predseda poroty Fedor Málik. Všetky vína máte možnosť ochutnať aj sami. Dnes je v Hoteli Devín verejná ochutnávka od 10.00 do 20.00, vstupné je 200 korún.
ANDREA HAJDÚCHOVÁ