SME
Piatok, 3. december, 2021 | Meniny má OldrichKrížovkyKrížovky

Poliaci ponúkajú pápežský krémeš

Už druhý rok majú Bratislavčania možnosť ochutnať poľské špeciality. Včera sa v hoteli Dukla na Dulovom námestí začalo podujatie Dni poľskej kuchyne. Pochutia si aj tí, čo už dobroty ochutnali vlani – najvychytenejšie jedlá na jedálnom lístku zostali ...


Špeciality na Dni poľskej kuchyne pripravujú poľskí kuchári pod vedením šéfkuchára Macieja Zukiewicza z Krakova (vpredu). FOTO SME - PAVOL MAJER



Už druhý rok majú Bratislavčania možnosť ochutnať poľské špeciality. Včera sa v hoteli Dukla na Dulovom námestí začalo podujatie Dni poľskej kuchyne. Pochutia si aj tí, čo už dobroty ochutnali vlani – najvychytenejšie jedlá na jedálnom lístku zostali a pribudli nové.

Šéfkuchár Maciej Zukiewicz odporúča najmä slede na kašubský spôsob (69 korún) a bigos (189 korún): „Slede bez kostí a kože sa marinujú v oleji, kyslých uhorkách, cibuli a korení. Po týždni marinovania sa pridá čerstvá cibuľa, uhorky a lyžička horčice. Slede sa polejú olejom, v ktorom sa marinovali, podávajú sa ako predjedlo s pečivom.“ Bigos je mäso pripravené s kapustou, vínom a slivovicou, Poliaci ho jedia po polnoci na Silvestra. Na jedálnom lístku je aj tradičná cviklová polievka, vlani bola s kroketami, tento rok s fazuľou. Ďalšou polievkou je kyslá uhorková (35 korún) a boršč s bielou poľskou klobásou (49 korún). Ten bol vlani veľmi úspešný. „Najviac chutil biely boršč, cviklovú polievku len tak ochutnávali, je to predsa len dosť špecifické jedlo. Veľmi často si objednávali slede a meštiacku pochúťku so zemiakmi a pápežský krémeš,“ hovorí šéfkuchár. V Poľsku sa pápežský krémeš pokladá za najlepší zo všetkých krémešov, cesto naň pochádza priamo z rodiska pápeža, milovníka krémešov, z Wadowíc. Odtiaľ je aj cesto na krémeše ponúkané v hoteli Dukla.“ Cena krémeša je 30 korún.

Skryť Vypnúť reklamu

Jedlá počas Dní poľskej kuchyne organizovaných Poľským klubom pripravujú poľskí kuchári z hotela Wyspianski v centre Krakova. Šéfkuchár Maciej Zukiewicz nie je na Slovensku prvýkrát, varil už na Dňoch poľskej kuchyne v iných mestách. „Slovenskú kuchyňu už veľmi dobre poznám. Najviac mi chutilo mäso – guľáš v zemiakovej placke, ale máte aj veľmi dobré polievky – kapustovú, šošovicovú a cesnakovú v bosniaku,“ hovorí. „Keď tu večer skončíme, vždy sa snažíme ísť do mesta, aspoň na pivo, a ak je niečo ešte otvorené, ochutnať aj slovenské jedlá.“ Vraj ochutnal aj bryndzové halušky, chutili mu, no je to pre Poliakov ťažké jedlo.

Z hotela Wyspianski sú aj čašníci, ktorí na dňoch budú obsluhovať. Dni poľskej kuchyne trvajú do soboty, reštaurácia v hoteli Dukla je otvorená od 11.00 do 23.00 h. ANDREA HAJDÚCHOVÁ

Skryť Vypnúť reklamu

Tento týždeň je okrem Dní poľskej kuchyne na programe:

– dnes o 17.00 h v Poľskom inštitúte beseda s autorom hry Na skle maľované Ernestom Bryllom,

– streda posledné predstavenie Na skle maľované v DPOH,

– štvrtok o 18.00 h v Auparku jazzový koncert Petra Lipu a Poliaka Mareka Balata,

– 25. máj o 18.00 h v Auparku divadlo pantomímy z Vroclavi.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Máš rád výzvy? Zmeň svet a urob veci inak, teraz
  2. Tento rok turizmu neprial
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  7. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  8. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos
  9. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie
  10. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  1. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  2. Brazílska fintechová banka Nubank vstupuje na Wall Street
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami
  4. Ako sa vyrába nealkoholické pivo? Kvalitou nezaostáva za bežným
  5. Opäť sme na dobrej vlne
  6. Aj mikulášske balíčku môžu byť zdravé. Zistite ako na to.
  7. 365.bank sa stala bankou roka na Slovensku
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  10. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  1. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 17 008
  2. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 11 673
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 796
  4. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 7 204
  5. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 6 141
  6. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 811
  7. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 4 207
  8. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 3 936
  9. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 338
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 2 985
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Bratislava - Vysoká ulica včera a dnes
  2. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  3. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  4. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  5. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  6. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  7. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  8. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 14 800
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 4 926
  3. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 4 898
  4. Jozef Drahovský: Zákon o bočnom odstupe medzi vozidlom a cyklistom dopadol ako na Slovensku 4 837
  5. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 765
  6. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 608
  7. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 231
  8. Vanda Tuchyňová: Z POD ZADKU“ NÁM BERÚ VLASTNÉ POZEMKY, ROZOBERAJÚ MAJETOK ŽILINY A MESTO SA LEN PRIZERÁ ! 3 334
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  2. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
Skryť Zatvoriť reklamu