Poliaci ponúkajú pápežský krémeš

Už druhý rok majú Bratislavčania možnosť ochutnať poľské špeciality. Včera sa v hoteli Dukla na Dulovom námestí začalo podujatie Dni poľskej kuchyne. Pochutia si aj tí, čo už dobroty ochutnali vlani – najvychytenejšie jedlá na jedálnom lístku zostali ...


Špeciality na Dni poľskej kuchyne pripravujú poľskí kuchári pod vedením šéfkuchára Macieja Zukiewicza z Krakova (vpredu). FOTO SME - PAVOL MAJER



Už druhý rok majú Bratislavčania možnosť ochutnať poľské špeciality. Včera sa v hoteli Dukla na Dulovom námestí začalo podujatie Dni poľskej kuchyne. Pochutia si aj tí, čo už dobroty ochutnali vlani – najvychytenejšie jedlá na jedálnom lístku zostali a pribudli nové.

Šéfkuchár Maciej Zukiewicz odporúča najmä slede na kašubský spôsob (69 korún) a bigos (189 korún): „Slede bez kostí a kože sa marinujú v oleji, kyslých uhorkách, cibuli a korení. Po týždni marinovania sa pridá čerstvá cibuľa, uhorky a lyžička horčice. Slede sa polejú olejom, v ktorom sa marinovali, podávajú sa ako predjedlo s pečivom.“ Bigos je mäso pripravené s kapustou, vínom a slivovicou, Poliaci ho jedia po polnoci na Silvestra. Na jedálnom lístku je aj tradičná cviklová polievka, vlani bola s kroketami, tento rok s fazuľou. Ďalšou polievkou je kyslá uhorková (35 korún) a boršč s bielou poľskou klobásou (49 korún). Ten bol vlani veľmi úspešný. „Najviac chutil biely boršč, cviklovú polievku len tak ochutnávali, je to predsa len dosť špecifické jedlo. Veľmi často si objednávali slede a meštiacku pochúťku so zemiakmi a pápežský krémeš,“ hovorí šéfkuchár. V Poľsku sa pápežský krémeš pokladá za najlepší zo všetkých krémešov, cesto naň pochádza priamo z rodiska pápeža, milovníka krémešov, z Wadowíc. Odtiaľ je aj cesto na krémeše ponúkané v hoteli Dukla.“ Cena krémeša je 30 korún.

Jedlá počas Dní poľskej kuchyne organizovaných Poľským klubom pripravujú poľskí kuchári z hotela Wyspianski v centre Krakova. Šéfkuchár Maciej Zukiewicz nie je na Slovensku prvýkrát, varil už na Dňoch poľskej kuchyne v iných mestách. „Slovenskú kuchyňu už veľmi dobre poznám. Najviac mi chutilo mäso – guľáš v zemiakovej placke, ale máte aj veľmi dobré polievky – kapustovú, šošovicovú a cesnakovú v bosniaku,“ hovorí. „Keď tu večer skončíme, vždy sa snažíme ísť do mesta, aspoň na pivo, a ak je niečo ešte otvorené, ochutnať aj slovenské jedlá.“ Vraj ochutnal aj bryndzové halušky, chutili mu, no je to pre Poliakov ťažké jedlo.

Z hotela Wyspianski sú aj čašníci, ktorí na dňoch budú obsluhovať. Dni poľskej kuchyne trvajú do soboty, reštaurácia v hoteli Dukla je otvorená od 11.00 do 23.00 h. ANDREA HAJDÚCHOVÁ

Tento týždeň je okrem Dní poľskej kuchyne na programe:

– dnes o 17.00 h v Poľskom inštitúte beseda s autorom hry Na skle maľované Ernestom Bryllom,

– streda posledné predstavenie Na skle maľované v DPOH,

– štvrtok o 18.00 h v Auparku jazzový koncert Petra Lipu a Poliaka Mareka Balata,

– 25. máj o 18.00 h v Auparku divadlo pantomímy z Vroclavi.

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky 8 862
  2. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 8 732
  3. Moskva alebo Petrohrad? 4 018
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 3 648
  5. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 3 033
  6. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 2 651
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 319
  8. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 014
  9. Ako sa zbaviť chladnej podlahy 2 012
  10. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 636