SME
Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Gurmáni idú do Medickej

Trojdňový festival jedla má na programe pikniky, ochutnávky i pečenie vola.

Šéfkuchári varia pred očami návštevníkov.Šéfkuchári varia pred očami návštevníkov. (Zdroj: ARCHÍV BFF)

Na druhom bratislavskom food feste sa budú v prvom rade degustovať jedlá spod varešky známych šéfkuchárov.

BRATISLAVA. Čo tak ochutnať kačaciu terinu s mozaikou z husacej pečene, pečený chrbát z prasiatka so šošovicou a gratinovanými zemiakmi alebo kačaciu roládu s gaštanovou penou a pomarančovou omáčkou?

Jedlo_res.jpg

Indicka_res.jpg

FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ

Tieto a mnohé ďalšie jedlá sa budú dať ochutnať už od piatkového popoludnia v Medickej záhrade, kde až do nedele bude prebiehať festival jedla.

V hodinových intervaloch sa tu budú na pódiu Chefs live cooking od 13.00 do 19.30 striedať šéfkuchári 28 reštaurácií a variť svoje špeciality. „Všetko sú to aktívni šéfkuchári variaci dennodenne vo svojich reštauráciách, žiadni takzvaní televízni kuchári,“ zdôraznil riaditeľ Bratislavského food festu Radoslav Nackin.

Varenie_res.jpg

Kubanska_res.jpg

FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ

Variť budú hviezdy

Z 15-členného rebríčka sprievodcu Gurmán na Slovensku ich bude na festivale jedla variť 12. Príde aj jediný československý nositeľ kuchárskeho Oscara – hviezdy Michelin Pavel Pospíšil, prezident zväzu kuchárov František Janata, kuchári roka na Slovensku Igor Čehy a Jardo Žídek, účastník prestížnej svetovej súťaže Bocus D'or Martin Korbelič, ale aj prvý slovenský šéfkuchár päťhviezdičkového hotela na Slovensku Jaroslav Hladík.

110620102921_res.jpg

Ajurvedska_res.jpg

FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ

Zriadia aj piknikovú lúku

Prvý ročník Bratislavského food festu sa konal vlani na Tyršovom nábreží. Dnes sa podujatie presunulo do Medickej záhrady. „Podobné akcie sa konajú práve v takýchto priestoroch, či je to Taste of London v Regents parku, alebo Pražský food festival vo Václavských záhradách na Hrade,“ vysvetlil Nackin.

Záhrada ponúka okrem iného možnosť urobiť si piknik, čo je aj novinkou tohoto ročníka, deky si návštevníci môžu požičať na mieste. Festivalovým platidlom budú takzvané gurmány. Vstupný gurmán šek za 14 eur obsahuje 10 gurmánov a platí celé tri dni. Gurmány si potom možno podľa záujmu dokupovať.

Ganesh_res.jpg

FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ

„Počas festivalu budú mať bežní návštevníci do tejto historickej záhrady vstup voľný,“ informovala hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová. Rodiny s deťmi a starší Bratislavčania, pre ktorých je záhrada obľúbeným miestom odpočinku, musia rátať s tým, že počas gurmánskeho podujatia tu bude rušnejšie. „Festival má kapacitu štyritisíc účastníkov denne,“ upresnil Nackin.

Medická záhrada bude pre verejnosť zatvorená v pondelok dopoludnia. Budú tam odstraňovať festivalové zariadenia.

Bratislava food fest, Medická záhrada, pia – so 12.00 – 21.30, ne 11.00 – 20.30.

110620102922_res.jpg

Bratislava food fest – program


Každý deň

  • Aréna šéfkuchárov 13. – 19.30
  • Barmanská šou, namiešajte si drink 15.30
  • Majstrovstvá sveta v odpaľovaní zátok 17.30
  • Detská škola varenia
  • Pikniková lúka, deky k dispozícii

Piatok

  • Koncert Martiny Javorovej & bandu 20.00

Sobota

  • Koncert skupiny Karpatské horké 20.00

Nedeľa

  • Slávnostné pečenie vola 14.00
  • Najdlhší rezanec 16.00

(Zdroj: BFF)

Po Medickej záhrade sa chodí s vidličkou

V piatok otvorili trojdňový festival jedla v centre mesta, šéfkuchári známych reštaurácií predvádzajú svoje umenie, ľudia popri relaxe ochutnávajú špeciality.

"Čo sa tam deje?" nakúkala pani na zastávke trolejbusu poza plot Medickej záhrady ukazujúc smerom na stany rozložené po tráve. "Sú tam nejaké gastronomické prezentácie, zaplatíte štrnásť eur, dostanete do ruky vidličku a môžete jesť," odpovedala jej druhá, a nastúpila do trolejbusu.

Do Medickej, kde v piatok o 15. hodine oficiálne otvorili 2. Bratislavský food fest sa už okolo poludnia začali trúsiť prví obzerači a ochutnávači. Odlišovali sa od seba tým, že tí druhí mali v ruke vidličku. Po preukázaní sa gurmánšekom im ju požičali organizátori za 1 euro a mohli sa pustiť do ochutnávania.

Počas pracovnej doby boli v záhrade najmä pracujúci - oproti ochutnávačom boli v početnejšej prevahe obsluhujúci personál, kuchári a novinári - odhadom 7:3. Postupne sa ale do parku v centre mesta začali trúsiť skutoční návštevníci. Spokojne sa prechádzali pomedzi stany so špecialitami jednotlivých reštaurácií, posedávali na lavičkách, polihovali na tráve tuli vakoch alebo sa opaľovali na dekách. Partia mladých sa bez rozpakov osviežovala tak, že naskákali do fontány.

Tí, ktorých zaujíma príprava jedál sa sústredili pred hlavným stanom, kde šéfkuchári zaradom predvádzali prípravu špecialít. Proti nim však bolo paradoxne krásne počasie, pretože umelecky naaranžované jedlá sa v horúčave rýchlo roztápali. Mušle sv. Jakuba, ktoré pripravil šéfkuchár spoločnosti Metro Vojtech Artz dlho na obdiv nezostali, rýchlo zmizli v žalúdkoch ochutnávačov.

V tieni lipy postávali traja šéfkuchári v bielych uniformách a s vysokými čiapkami a porovnávali. "Minulý rok to bol iný priestor, ale prvý deň v piatok tam bolo viac ľudí," povedal Róbert Kmeť, majiteľ Slovenskej reštaurácie v centre mesta. "Teraz je ale ešte skoro, ľudia sú v práci. Nápor očakávame po 16.00," dodal.

"Práve ochutnávam tortillu s kuracím mäsom a z lososa. Predtým som mala suši a kurací stejk s bylinkami. Toto je zatiaľ najlepšie, a je to aj najväčšia porcia " hovorí mamička s pätmesačným chlapčekom na deke.

Väčšina reštaurácií ponúka návštevníkom na degustáciu výber troch, štyroch jedál. "Porcie sú približne 70 gramov," upresňuje šéfkuchár Juraj Pápay. V stánku ponúka kapustové strapačky s oravskom slaninou či domáce šúľance s makom. Reštaurácia v druhej časti stanu ponúka suši.

Viera Juhászová

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  4. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  5. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  6. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  7. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  8. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  9. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  10. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  1. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  2. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  5. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  6. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  9. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 400
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 647
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 375
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 034
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 136
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 674
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 410
  8. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 314
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 871
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Anton Sládek: Dunaj XIII. Most Apollo a okolo
  2. Matej Vagač: Ukradnutý verejný priestor. V Horskom parku sú porušené vlastnícke práva.
  3. Anton Sládek: Bratislava - Heydukova ulica
  4. Anton Sládek: Bratislava - budova bývalej sociálnej poisťovne na Bezručovej - interiér
  5. Anton Sládek: Bratislava - Klemensova ulica
  6. Anton Sládek: Príjemné detaily na Radlinského ulici
  7. Martin Pekár: Prečo limit 130 km/h život v Bratislave nezlepší
  8. Anton Sládek: Spomienka na továreň Gumon
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 430
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 328
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 531
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 467
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 956
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 160
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 657
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 034
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  5. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Katarína Pázmányová: Zabúdate? Možno by ste mali navštíviť odborníka
Skryť Zatvoriť reklamu