Na druhom bratislavskom food feste sa budú v prvom rade degustovať jedlá spod varešky známych šéfkuchárov.
BRATISLAVA. Čo tak ochutnať kačaciu terinu s mozaikou z husacej pečene, pečený chrbát z prasiatka so šošovicou a gratinovanými zemiakmi alebo kačaciu roládu s gaštanovou penou a pomarančovou omáčkou?
FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ
Tieto a mnohé ďalšie jedlá sa budú dať ochutnať už od piatkového popoludnia v Medickej záhrade, kde až do nedele bude prebiehať festival jedla.
V hodinových intervaloch sa tu budú na pódiu Chefs live cooking od 13.00 do 19.30 striedať šéfkuchári 28 reštaurácií a variť svoje špeciality. „Všetko sú to aktívni šéfkuchári variaci dennodenne vo svojich reštauráciách, žiadni takzvaní televízni kuchári,“ zdôraznil riaditeľ Bratislavského food festu Radoslav Nackin.
FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ
Variť budú hviezdy
Z 15-členného rebríčka sprievodcu Gurmán na Slovensku ich bude na festivale jedla variť 12. Príde aj jediný československý nositeľ kuchárskeho Oscara – hviezdy Michelin Pavel Pospíšil, prezident zväzu kuchárov František Janata, kuchári roka na Slovensku Igor Čehy a Jardo Žídek, účastník prestížnej svetovej súťaže Bocus D'or Martin Korbelič, ale aj prvý slovenský šéfkuchár päťhviezdičkového hotela na Slovensku Jaroslav Hladík.
FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ
Zriadia aj piknikovú lúku
Prvý ročník Bratislavského food festu sa konal vlani na Tyršovom nábreží. Dnes sa podujatie presunulo do Medickej záhrady. „Podobné akcie sa konajú práve v takýchto priestoroch, či je to Taste of London v Regents parku, alebo Pražský food festival vo Václavských záhradách na Hrade,“ vysvetlil Nackin.
Záhrada ponúka okrem iného možnosť urobiť si piknik, čo je aj novinkou tohoto ročníka, deky si návštevníci môžu požičať na mieste. Festivalovým platidlom budú takzvané gurmány. Vstupný gurmán šek za 14 eur obsahuje 10 gurmánov a platí celé tri dni. Gurmány si potom možno podľa záujmu dokupovať.
FOTO SME - MICHAELA KADVANOVÁ
„Počas festivalu budú mať bežní návštevníci do tejto historickej záhrady vstup voľný,“ informovala hovorkyňa Starého Mesta Alena Kopřivová. Rodiny s deťmi a starší Bratislavčania, pre ktorých je záhrada obľúbeným miestom odpočinku, musia rátať s tým, že počas gurmánskeho podujatia tu bude rušnejšie. „Festival má kapacitu štyritisíc účastníkov denne,“ upresnil Nackin.
Medická záhrada bude pre verejnosť zatvorená v pondelok dopoludnia. Budú tam odstraňovať festivalové zariadenia.
Bratislava food fest, Medická záhrada, pia – so 12.00 – 21.30, ne 11.00 – 20.30.
Bratislava food fest – program
Každý deň
- Aréna šéfkuchárov 13. – 19.30
- Barmanská šou, namiešajte si drink 15.30
- Majstrovstvá sveta v odpaľovaní zátok 17.30
- Detská škola varenia
- Pikniková lúka, deky k dispozícii
Piatok
- Koncert Martiny Javorovej & bandu 20.00
Sobota
- Koncert skupiny Karpatské horké 20.00
Nedeľa
- Slávnostné pečenie vola 14.00
- Najdlhší rezanec 16.00
(Zdroj: BFF)
Po Medickej záhrade sa chodí s vidličkou
V piatok otvorili trojdňový festival jedla v centre mesta, šéfkuchári známych reštaurácií predvádzajú svoje umenie, ľudia popri relaxe ochutnávajú špeciality.
"Čo sa tam deje?" nakúkala pani na zastávke trolejbusu poza plot Medickej záhrady ukazujúc smerom na stany rozložené po tráve. "Sú tam nejaké gastronomické prezentácie, zaplatíte štrnásť eur, dostanete do ruky vidličku a môžete jesť," odpovedala jej druhá, a nastúpila do trolejbusu.
Do Medickej, kde v piatok o 15. hodine oficiálne otvorili 2. Bratislavský food fest sa už okolo poludnia začali trúsiť prví obzerači a ochutnávači. Odlišovali sa od seba tým, že tí druhí mali v ruke vidličku. Po preukázaní sa gurmánšekom im ju požičali organizátori za 1 euro a mohli sa pustiť do ochutnávania.
Počas pracovnej doby boli v záhrade najmä pracujúci - oproti ochutnávačom boli v početnejšej prevahe obsluhujúci personál, kuchári a novinári - odhadom 7:3. Postupne sa ale do parku v centre mesta začali trúsiť skutoční návštevníci. Spokojne sa prechádzali pomedzi stany so špecialitami jednotlivých reštaurácií, posedávali na lavičkách, polihovali na tráve tuli vakoch alebo sa opaľovali na dekách. Partia mladých sa bez rozpakov osviežovala tak, že naskákali do fontány.
Tí, ktorých zaujíma príprava jedál sa sústredili pred hlavným stanom, kde šéfkuchári zaradom predvádzali prípravu špecialít. Proti nim však bolo paradoxne krásne počasie, pretože umelecky naaranžované jedlá sa v horúčave rýchlo roztápali. Mušle sv. Jakuba, ktoré pripravil šéfkuchár spoločnosti Metro Vojtech Artz dlho na obdiv nezostali, rýchlo zmizli v žalúdkoch ochutnávačov.
V tieni lipy postávali traja šéfkuchári v bielych uniformách a s vysokými čiapkami a porovnávali. "Minulý rok to bol iný priestor, ale prvý deň v piatok tam bolo viac ľudí," povedal Róbert Kmeť, majiteľ Slovenskej reštaurácie v centre mesta. "Teraz je ale ešte skoro, ľudia sú v práci. Nápor očakávame po 16.00," dodal.
"Práve ochutnávam tortillu s kuracím mäsom a z lososa. Predtým som mala suši a kurací stejk s bylinkami. Toto je zatiaľ najlepšie, a je to aj najväčšia porcia " hovorí mamička s pätmesačným chlapčekom na deke.
Väčšina reštaurácií ponúka návštevníkom na degustáciu výber troch, štyroch jedál. "Porcie sú približne 70 gramov," upresňuje šéfkuchár Juraj Pápay. V stánku ponúka kapustové strapačky s oravskom slaninou či domáce šúľance s makom. Reštaurácia v druhej časti stanu ponúka suši.
Viera Juhászová