Po vojne sa pre nás začalo najťažšie obdobie, hovoria dnes veteráni

Prezident Rudolf Schuster prijal pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom tridsiatku veteránov druhej svetovej vojny. Boli medzi nimi vojaci, letci a partizáni, ale aj ilegálni pracovníci. „Nemci o nás, vojakoch z Česka a Slovenska, hovorili, že sme ..


Slavín si zažil svoje dva dni slávy. U utorok oficiálne vence a hudba, včera množstvo ľudí s osobnými kytičkami a spomienkami na udalosti spred 57 rokov. Uličky okolo pamätníka víťazstva nad fašizmom boli zrazu plné áut s rôznofarebnými značkami i autobusov s organizovanými zájazdmi. Dnes sa život na kopci nad mestom znovu vráti do svojho bežného kolobehu. FOTO SME – PAVOL MAJER



Prezident Rudolf Schuster prijal pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom tridsiatku veteránov druhej svetovej vojny. Boli medzi nimi vojaci, letci a partizáni, ale aj ilegálni pracovníci. „Nemci o nás, vojakoch z Česka a Slovenska, hovorili, že sme červení diabli, bojovali sme za svoju vlasť, slobodu a sociálnu spravodlivosť. Vybojovali sme slobodu, ale v roku 1948 nám ju politici vzali,“ pripomenul predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Karol Schwarz. Aj on sám bol v čase komunistického režimu prenasledovaný. „Bolo to pre nás najťažšie obdobie, začali nás prenasledovať a trápili nás 42 rokov. Prakticky až do roku 1989 som nemal pokoj, vyhodili ma z armády, ale nebol som sám, vyhodili asi 4500 ľudí. Tých, ktorí im nepoklonkovali. Začal som ako malý úradník, hoci som bol oficier, keď som sa prepacoval vyššie, hneď ma skopli dole,“ spomína generálmajor Schwarz.

Prezident Schuster sa tomuto obdobiu komunistických perzekúcií vo svojom prejave veľmi nevenoval. Spomenul, že s pojmami fašizmus a nacionalizmus sa stretávame aj dnes. „Preto kým vás máme, mali by sme o vás viac hovoriť, najmä na školách, vychovávať mládež, aby nepodceňovala, čo sa stalo počas druhej svetovej vojny,“ adresoval Schuster veteránom.

Okrem tridsiatky slovenských veteránov prijal prezident aj päticu ruských, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní Slovenska. „Na Slovensko sme prišli v roku 1945, dostali sme sa k Bratislave a stali sme sa osloboditeľmi slovenskej zeme,“ povedal plukovník Lev Kopin. „Keď som prišiel po rokoch, videl som, ako dobre si ľudia u vás žijú po tom veľkom víťazstve, po oslobodení, ktorému sme aj my pomohli.“ (haj)

Najčítanejšie na SME Bratislava


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. Už aj seniori presadajú do SUV
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  7. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  8. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  9. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 24 581
  2. Ako sme jazdili v socializme 2 620
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 525
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 490
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 088
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 992
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 868
  8. Zo stredomorskej stravy sa nepriberá 851
  9. Túžite po práci z pláže? 7 rád, ako sa stať digitálnym nomádom 686
  10. Prísne kontroly a veľa tepla. Takto sa vyrába mlieko 676