BRATISLAVA. Vôňa vareného vína, medoviny i pečených klobások sa od dnes opäť šíri bratislavským Hlavným námestím, kde sa začali Vianočné trhy. Väčšina zo 107 stánkov však neláka špecialitami slovenskej kuchyne, Bratislavčanom i turistom predavači ponúkali najmä drobné vianočné darčeky, ozdoby a suveníry.
Aj keď už v 13. storočí sa na Hlavnom námestí konali jarmoky, zhromaždenia, ale aj popravy, tradícia Vianočných trhov v hlavnom meste siaha len do roku 1993. Podujatie patrí u Bratislavčanov k najobľúbenejším. Aj dnes krátko po jeho oficiálnom otvorení, ktoré sa začalo ohňostrojom a hudobným programom, zaplnila námestie asi tisícka ľudí.
Kým niektorí obzerali stánky s vianočným tovarom, rôznymi umeleckými predmetmi, šálkami, sviečkami, čiapkami i blikajúcimi čertovými rohmi, ďalší sa postavili do dlhých radov na pohárik vareného vína či punču. Stánkov je rovnaký počet ako vlani, horúce nápoje, mastný chlieb s cibuľou, lokše, rôzne štrúdle či cigánsku pečienku ponúkajú v 41 z nich. Novinkou tento rok je, že ľudia nemusia piť sladké nápoje len z plastikových pohárikov, ale môžu si požičať aj keramické hrnčeky.
Aj tento rok je podľa návštevníkov rozdielna kvalita ponuky jednotlivých stánkarov a kým si niekto na vianočných špecialitách pochutnal, iní zostali sklamaní. "Stánky sú pekné, ale služby sú typicky slovenské," kritizoval Michal z Bratislavy. Kúpil si za 1,5 eura lokšu, ktorá mala byť plnená pečienkou, no tú v nej napokon nenašiel.
Trhy, ktorým zatiaľ chýba aj typická zimná atmosféra, sneh a mráz, potrvajú až do 23. decembra. Bratislavský magistrát, ktorý ich organizuje, na nich zarobí asi 315.000 eur (takmer 9,5 milióna Sk).
Vianočné trhy na Hlavnom námestí.
FOTO - TASR
Rozsvietený vianočný strom na Hviezdoslavovom námestí.
FOTO - TASR