Stávajú sa aj nevysvetliteľné veci

„Cestoval som raz do Košíc, viezol som zomrelého a odrazu som zreteľne počul búchanie v truhle. Zastal som a šiel som sa pozrieť, čo to má znamenať. Ale zosnulý ležal nehybne, a tak som pokračoval v jazde. Kým som však prišiel do Košíc, opakovalo sa ...

„Cestoval som raz do Košíc, viezol som zomrelého a odrazu som zreteľne počul búchanie v truhle. Zastal som a šiel som sa pozrieť, čo to má znamenať. Ale zosnulý ležal nehybne, a tak som pokračoval v jazde. Kým som však prišiel do Košíc, opakovalo sa to ešte dva alebo tri razy. Občas sa stávajú veci, ktoré nemožno vysvetliť,“ hovorí Erik, s ktorým sme sa rozprávali o jeho nezvyčajnom zamestnaní v pohrebnej službe.

Erik je neotrasiteľnej povahy a hovorí: „Od začiatku som nemal žiadne problémy a robím túto prácu už osem rokov.“ Zvyčajný pracovný deň je v pohrebnej službe čiastočne nepredvídateľný. „Úzko to súvisí s charakterom tejto práce. Niekedy nepochovávame celý týždeň, ale sú dni, keď sa na nás obráti aj päť stránok.“ Pravdepodobne najviac hrôzu vzbudzujúcou časťou príprav na pohreb, aspoň pre verejnosť, je úprava zosnulých. „Jedným z najdôležitejších faktorov je čas, ale aj požiadavky a podmienky pozostalých.“

„Obrad pri tradičnom pochovávaní do zeme trvá zvyčajne hodinu, pri kremácii pol hodiny. V niektorých prípadoch je telo vystavené na katafalku aj dlhšie – najmä na dedinách. Toto zohľadňujeme pri úprave i konzervácii tkanív,“ opisuje svoju prácu Erik. „Medzi neupraveným a upraveným telom zosnulých je veľký rozdiel.“ Konzervácia tiel sa deje vždy so súhlasom pozostalých, väčšinou sa aplikuje preparačný sprej, ktorý zaručí, že telo zostane aj bez chladiaceho zariadenia bez povrchových zmien tri až päť dní. Ako hovorí Erik, vo väčšine prípadov dokážu vyjsť zákazníkom v ústrety. „Ak si klient želá niečo špeciálne, ako natočiť, otrihať či vyfénovať vlasy, radi vyhovieme. Bez ohľadu na to, či telo zosnulého mienia pozostalí vystaviť, alebo nie, vždy sa postaráme o jeho kultivovaný zovňajšok. Upravujeme tváre po úrazoch, líčime tváre, najmä ženské, upravujeme nechty, ale aranžujeme aj kvety okolo zosnulého, ktoré zjemnia celkový pohľad,“ hovorí Erik.

Na svoju nezvyčajnú prácu si už úplne zvykol. A ako ju vníma okolie? „Ako každú inú profesiu – normálne,“ hovorí. Po práci si Erik rád oddýchne pri svojich akváriových rybičkách alebo sa venuje železničnému modelárstvu.

MIRO GRMAN

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 499
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 454
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 485
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 994
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 532
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 629
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 433
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 483
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 380
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 166