SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Pozrite si divadlo obrazov a vertikál

V Štúdiu L+S na Námestí 1. mája si môžete pozrieť maľby Štefana Roskoványiho a sochy Milana Lukáča.


Na snímke zľava Milan Lukáč a Štefan Roskoványi počas vernisáže. FOTO SME – PAVOL MAJER



Štefan Roskoványi (1946) pred vyštudovaním VŠVU v Bratislave vystriedal na budúceho umelca tie najneuveriteľnejšie zamestnania. Bol drevorubačom, fotografom, kulisárom, kresličom, modelárom, kvetinárom, pracovníkom patológie, mäsiarskym pomocníkom i chladiarenským technikom. Napokon je vynikajúcim maliarom komorných i monumentálnych figurálnych kompozícií, portrétistom (spoznávate na obraze v pozadí známeho herca?) i kresličom. Rád sa venuje maľbe výjavov z divadelného prostredia, práve takých, aké v Štúdiu L+S môžete vidieť. Takže teraz je pre zmenu dramaturgom, režisérom, scénografom, osvetľovačom a ako poznamenáva kurátor výstavy Bohumír Bachratý i šepkárom a inšpicientom všakovakých obrazových hier. Maľby sú naozaj divadelne farebné, ale harmonické a vyvážené, strhujúce, emocionálne výbušné.

Skryť Vypnúť reklamu

Sochy Milana Lukáča (1962), ktorý taktiež študoval na VŠVU v Bratislave sú komorné a monumentálne zároveň. Spočiatku si ich môžete aj „neuvedomiť“, ale potom doslova otočia vaše hlavy dohora. „Sú to vertikály – výkričníky, stĺpy, prsty a ruky, podopierajúce oblohu i klenbu ľudských túžob. Sú to vztýčené symboly živej vegetácie i živého človeka, sú úsporné architektúry, ktoré prenikajú do priestoru a premáhajú bremeno hmoty silou a vôľou nadýchnutého ducha. Ako krehké a zároveň aj mocné piliere držia spoľahlivo celú stavbu výtvarného diela Milana Lukáča“, k slovám kurátora ťažko čosi dodať. (mi)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  4. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  5. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 023
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 223
  3. Od Česka až po Jadran 3 978
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 845
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 451
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 226
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 164
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 2 521
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 467
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 205
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu