SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Husacina pomáha zveľaďovať obec

Vďaka pochúťke je Slovenský Grob dynamicky sa rozvíjajúcou obcou. Začína sa sezóna husaciny, zajtra bude Deň otvorených dverí.

(Zdroj: TASR)

Vďaka pochúťke je Slovenský Grob dynamicky sa rozvíjajúcou obcou. Začína sa sezóna husaciny.

OKRES PEZINOK. Dňom otvorených dverí v reštauráciách, kde ponúkajú husacinu, začne v Slovenskom Grobe sezóna tejto pochúťky. Na zajtra pripravil miestny Cech podnikateľov s husacími špecialitami Deň otvorených dverí so zaujímavým kulinárskym i spoločenským programom, ktorým sa začína hlavná husacinová sezóna.

Slovenský Grob je dynamicky sa rozvíjajúcou obcou. Nositeľmi podnikateľského ducha sú tiež majitelia 27 prevádzok s husacími špecialitami. Aj vďaka ich agroturistickému úsiliu obec opeknela a stala sa navštevovanou početnou klientelou turistov z celej Európy. Ročne si na hucasine príde pochutiť až 80-tisíc návštevníkov.

Obec má 2080 obyvateľov. Ich počet bude pravdepodobne narastať, lebo miestna samospráva vytýčila tri lokality na novú zástavbu, o ktorú je veľký záujem. Bývať v novom by sa malo už o päť až sedem rokov. "Opravujeme cesty, zateplili sme kultúrny dom, budujeme parkovacie plochy, trávniky s umelým zavlažovaním, dostavali sme nový rekreačno-spoločenský areál, dokončujeme kanalizáciu a môžme sa pochváliť novým informačným systémom v obci," povedal starosta Slovenského Grobu Ján Juran.

Slovenský Grob

Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1214.

Tým, že sa nachádza v nížinnej oblasti a bola obkolesená potokmi, rôznymi rybníčkami, priviedla miestnych obyvateľov k hojnému chovu husí, ktoré tu mali ideálne prírodné prostredie. Ich komerčné využitie sa však traduje iba približne na 100 rokov, kedy gazdinky začali chodievať predávať pečené husi na mestské trhy.

V 60. rokoch minulého storočia začali chovatelia predávať pečenú husacinu už vo svojich príbytkoch. Najprv skromne, v prispôsobených verandách, či garážach, v súčasnosti v štýlových luxusných reštauráciách. Vznikla tak tradícia, ktorá ohlasom ďaleko prerástla hranice regiónu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Päť chýb pri zateplení strechy
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 514
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 332
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 150
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 621
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 896
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 946
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 929
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 524
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 442
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu