SME
Sobota, 28. november, 2020 | Meniny má HenrietaKrížovkyKrížovky

Diétne jedlá v školách sú skôr výnimka

Materská škola na Pifflovej má stále plno, varí sa tam pre deti s poruchami výživy. Inak majú obmedzené možnosti. Často ostávajú na suchej strave.

V obnovenej jedálni pri internátoch v Mlynskej doline chú ponúkať viac zeleninových a bezmäsitých jedál.V obnovenej jedálni pri internátoch v Mlynskej doline chú ponúkať viac zeleninových a bezmäsitých jedál. (Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIČ)

BRATISLAVA. V Petržalke otvorili prvý obchod s bezlepkovými potravinami na Slovensku. Ľudia s celiakiou - ochorením, pri ktorom sa musia vyhýbať lepku v potravinách, tak už nie sú odkázaní len na lekárne alebo obmedzenú ponuku bežných obchodov. Problém však ďalej majú školáci a škôlkari, ktorí sa väčšinou musia zmieriť so suchou stravou.

Špeciálne jedlo sa varí asi len v jedinej materskej škole, na Pifflovej. Začali s tým v roku 2004. Pripravujú jedlá pre celiatikov aj pre deti s diabetom, fenylketonúriou či potravinovými alergiami.

Skryť Vypnúť reklamu

Riaditeľka materskej školy Emília Šimková povedala, že majú deti aj z iných častí mesta a mimobratislavské. Stále sú plne obsadení.

Z jedálne škôlkarov si berie jedlo Základná škola na Černyševského. „Funguje to takto už tretí rok," povedala riaditeľka školy Magdaléna Benková. „Sme s týmto riešením spokojní, lebo nemáme až toľko stravníkov, aby sme mohli mať vlastnú zamestnankyňu." Rodičia podľa nej nemusia každý deň pripravovať jedlo a deti nepotrebujú odchádzať zo školy skôr.

Možnosti sú obmedzené

Takáto možnosť je inde skôr výnimkou. „Len v niektorých školských jedálňach majú technické a hygienické podmienky na to, aby deťom s celiakiou vyšli v ústrety a hotovú stravu, ktorú si prinesú, aspoň uskladnili, prípadne ohriali," hovorí Mikuláš Hajtáš z Občianskeho združenia celiatikov. Povedal, že v skutočnosti to môže využiť len zanedbateľné percento. „Je to skôr o ľudskom prístupe vedenia školy a jedálne." Jedlo prinesené z domu sa totiž nesmie dostať do styku s tým, ktoré sa pripravuje v jedálni, teda nesmie sa kontaminovať lepkovým jedlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Celiatici sa hlavne musia spoliehať na základné dietetické potraviny a suroviny z lekární. Hajtáš hovorí, že na lekársky predpis s doplatkom môžu získať určité množstvo hlavne bezlepkovej múky, chleba či cestovín. Zoznam dietetických potravín na recept sa zverejňuje v časopise Celiakia a na stránke ministerstva zdravotníctva.

Celiatici môžu nakupovať aj cez internet. Prednedávnom na Záporožskej 6 otvorili už aj prvý kamenný obchod s bezlepkovými potravinami. „Na Slovensku majú iba nepatrné miesto v špecializovaných obchodoch na zdravú stravu," povedala vedúca obchodu Celia Tereza Krchová. „V súčasnosti sa celiakia lieči iba jedinou účinnou terapiou, prísnou bezlepkovou diétou."

Ponúknu viac zeleniny

Vo vysokoškolskom mestečku v Mlynskej doline otvorili novú jedáleň, onedlho sa má začať bežná prevádzka. „Sledovali sme, ako sa študenti správajú a čo potrebujú," povedal Jozef Horák, zodpovedný za jedálne vo vysokoškolskom mestečku. Dodal, že v internátoch býva 6,5 tisíca študentov, v jedálni sa stravuje necelá tisícka. „To by sme chceli zmeniť. V ponuke bude veľa zeleniny, bezmäsité jedlá a postupne by sme chceli zaradiť aj biopotraviny."

Skryť Vypnúť reklamu

Na výber bude osem až 12 jedál. Priemerná cena sa má zachovať. „Študenti však budú mať možnosť medzi lacnejšou a drahšou voľbou," povedal Horák.
Výhodou má byť elektronická platba. Študenti už nebudú potrebovať stravné lístky. Zaplatia z kreditu na študentskej karte.

Zmena je aj v tom, že jedáleň bude otvorená bez prestávky od 9.30 do 20.00. „Študenti totiž často prichádzajú zo školy v čase, keď už nestihnú obed, ale ešte sa nepodáva večera." Takáto medzera vo výdaji je v jedálni, ktorá počas opráv novootvorenej bola v mestečku jedinou. Aj túto plánujú prerobiť.
Nepretržitý výdaj a varenie vo vynovenej jedálni umožní špeciálna technológia. Horák povedal, že jedlá budú stále dovárať. Musia ich vydať do troch hodín, aby dodržali hygienickú normu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bývanie v meste predlžuje život
  2. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  3. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  4. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  5. Aká je chémia vôní
  6. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  7. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. V mlieku už nie sme sebestační. Čo sa musí zmeniť?
  1. Darček? Špičková autonavigácie Mio Spirit 8670 Full EÚ Lifetime!
  2. Pomôžte ľuďom v núdzi v najväčšej potravinovej zbierke v Tescu
  3. Aké sú dopady pandémie na financie ľudí?
  4. METROPOLIS prináša mestské bývanie vo vysokom štandarde
  5. Účastníci charitatívneho behu No Finish Line nabehali 26 007 km
  6. Porsche Unseen: Tajné projekty dizajnérskej kuchyne, časť druhá
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári
  8. Počúvaním hluku chránime váš sluch
  9. Aká je chémia vôní
  10. Helske očarila nemeckých dôchodcov
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 30 246
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 16 799
  3. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 14 743
  4. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 9 755
  5. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 8 715
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 288
  7. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 8 138
  8. Predplatená telefónna karta s kreditom 10 € v denníku SME 8 084
  9. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 999
  10. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 750
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu