SME

Punč na trhoch je skúpy na alkohol

Vianočné trhy na Hlavnom námestí fungujú už vyše týždňa, rozhodli sme sa vyskúšať punč a varené víno spolu s degustátorkou alko-, nealkoholických nápojov Ingrid Vajczikovou.

Pre vianočné trhy sú typické zahrievacie nápoje. Oproti trhom vo Viedni však punče v Bratislave majú menej ovocia a chuti.Pre vianočné trhy sú typické zahrievacie nápoje. Oproti trhom vo Viedni však punče v Bratislave majú menej ovocia a chuti. (Zdroj: SME – OLIVER FILAN)

STARÉ MESTO. Varené víno a punč na vianočných trhoch ponúka asi polovica stánkov, vyskúšali sme najmä ponuku stánkov na Františkánskom námestí.

„Jednou zo zásad pri varenom víne, ale aj grogu a punči by malo byť, že víno alebo rum sa má liať do nápojov za čerstva a nemá sa variť, aby sa neodparil alkohol,“ hovorí Vajcziková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V ochutnaných nápojoch bola zväčša chuť alkoholu takmer nebadateľná, boli najmä sladké a chuť by sa dala charakterizovať ako prázdna a fádna. Niektoré nápoje boli vlažné a nie horúce. „Keď by sme ochutnané punče mali porovnať s tými, ktoré ponúkajú na trhoch vo Viedni, naše sú omnoho skúpejšie na ovocie aj chuť,“ hovorí. „Čo by sa naozaj nemalo stávať, sú nakrájané šupy, ktoré majú nahrádzať pomaranče. Kultúre pitia tiež nepridávajú plastové poháre. Myslím, že punč alebo varené víno zo šálok chutí lepšie.“

SkryťVypnúť reklamu

Málo chuti či veľa škorice

Na Františkánskom námestí už tradične ponúka vianočný punč Lions klub. „Alkohol v punči takmer necítiť, možno trochu vína. Sladké, dobré na zahriatie, ale chýba chuť,“ hodnotí degustátorka.

Keď sme sa na recept punču spýtali predavačky, povedala, že ho tvorí čierny čaj, víno, rum, klinčeky, cukor a pomarančový džús. Pridávajú doň ešte nasekané pomarančové kúsky. Dva deci stojí 30 korún. Degustátorka mala dojem, že nápoj v termoske „už hodnú chvíľu pobudol“.

V stánku Rača sme ochutnali biele varené víno. „Alkohol vyvarený, vo víne príliš preráža škorica, asi miesto celej používajú práškové korenie,“ hovorí degustátorka. Stojí 24 korún.

Len jeden stánok

Punč nám z vyskúšaných chutil iba v stánku Grill&bar XXL. Na pulte stoja nachystané poháriky, v ktorých sa v rume maceruje kompótové ovocie - jahody a ananás. Doň potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň v ňom zostane zachovaný alkohol.

SkryťVypnúť reklamu

Varené víno v XXL bolo lepšie aj keď chutilo skôr ako jablkové. Predavačka však tvrdila, že je hroznové. „Neprekáža, ak varené víno nie je z hrozna, ale z iného ovocia. Dôležité je, aby bolo kvalitné. Varením sa vylepšiť nedá.“ Chutné bolo varené víno Matyšák v stánku reštaurácie Štadión. „Červené je výborné, ja som sa naň už dvakrát vrátila,“ referovala pani v rade. “ Nie je príliš sladké a je v ňom cítiť chuť frankovky.“

V stánku Oxa grill a bar sme vyskúšali bavorský punč za 65 korún, podľa informácií v stánku doň okrem klasických ingrediencií pridávajú ešte Amaretto, med a ovocie. Z ovocia v ňom boli len hrozienka, ktoré boli však surové, v ničom nemacerované a tvrdé. „V punči cítiť najmä med a čaj, chute sú nescelené, výsledok – sklamanie,“ ohodnotila degustátorka.

SkryťVypnúť reklamu

Ako to má byť

Punč

Horúci alkoholický nápoj. Varí sa zo šťavy alebo ovocného sirupu s vanilkovým cukrom, vodou a napr. vínom, koňakom či rumom. Existujú stovky receptov.


Varené víno

1 l červeného stolového vína, 4 celé škorice, 15 klinčekov, 6 PL cukru, kôra z 1 umytého citróna (olúpané pásiky).

Víno zahrejeme s cukrom, škoricou, klinčekmi a kôrou. Nesmie sa variť, aby nevyprchal alkohol. Necháme 5 minút odstáť, potom vyberieme korenie. Servírujeme v hrnčekoch z varného skla.

Na Františkánskom námestí degustátorke najviac chutil punč v stánku XXL. V pohárikoch na pulte sa macerovalo kompótové ovocie, do ktorého potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň sa v ňom zachová alkohol.

FOTO SME - OLIVER FILAN

Varené víno a punč na trhoch ponúka asi polovica stánkov. Väčšinou nalievajú do plastových pohárov.

FOTO SME – OLIVER FILAN

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 804
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 644
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 739
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 682
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 663
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 266
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 182
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 282
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície? 24 192
  2. Věra Tepličková: Zdá sa, že Slovensko zasa príde o jednu úžasnú, krásnu a múdru ženu 15 757
  3. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 11 195
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry minulo 170 000 eur na neexistujúce múzeum 8 427
  5. Viktor Pamula: Ako predseda Jednoty Dôchodcov Slovenska do Spišskej prišiel 8 415
  6. Miroslav Ferkl: Ficove priznanie 7 626
  7. Jolana Čuláková: Bombic mi robí stále väčšiu radosť. V Nitre ho hnali dáždnikmi a sudca ho dnes poslal do chládku 7 147
  8. Jolana Čuláková: V sobotu zabalzamované telo uložili do hrobu a v nedeľu muž nevstal z mŕtvych 6 577
  1. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
  2. Radko Mačuha: Fico bol súčasťou mierového rokovania Trump Putin v Belehrade.
  3. Věra Tepličková: Vo Vajnoroch v šírom poli...
  4. Tupou Ceruzou: Smerákov
  5. Radko Mačuha: Nie, Putin nás neoslobodil a netreba mu ďakovať.
  6. Marcel Rebro: Robert Fico: do Londýna neletím, lebo na britského premiéra nemám čas!
  7. Karol Galek: Ficova pomsta – drahé energie pre voličov opozície?
  8. Věra Tepličková: Logika nepustí alebo Prečo je Eštok ministrom vnútra?
SkryťZatvoriť reklamu