STARÉ MESTO. Varené víno a punč na vianočných trhoch ponúka asi polovica stánkov, vyskúšali sme najmä ponuku stánkov na Františkánskom námestí.
„Jednou zo zásad pri varenom víne, ale aj grogu a punči by malo byť, že víno alebo rum sa má liať do nápojov za čerstva a nemá sa variť, aby sa neodparil alkohol,“ hovorí Vajcziková.
V ochutnaných nápojoch bola zväčša chuť alkoholu takmer nebadateľná, boli najmä sladké a chuť by sa dala charakterizovať ako prázdna a fádna. Niektoré nápoje boli vlažné a nie horúce. „Keď by sme ochutnané punče mali porovnať s tými, ktoré ponúkajú na trhoch vo Viedni, naše sú omnoho skúpejšie na ovocie aj chuť,“ hovorí. „Čo by sa naozaj nemalo stávať, sú nakrájané šupy, ktoré majú nahrádzať pomaranče. Kultúre pitia tiež nepridávajú plastové poháre. Myslím, že punč alebo varené víno zo šálok chutí lepšie.“
Málo chuti či veľa škorice
Na Františkánskom námestí už tradične ponúka vianočný punč Lions klub. „Alkohol v punči takmer necítiť, možno trochu vína. Sladké, dobré na zahriatie, ale chýba chuť,“ hodnotí degustátorka.
Keď sme sa na recept punču spýtali predavačky, povedala, že ho tvorí čierny čaj, víno, rum, klinčeky, cukor a pomarančový džús. Pridávajú doň ešte nasekané pomarančové kúsky. Dva deci stojí 30 korún. Degustátorka mala dojem, že nápoj v termoske „už hodnú chvíľu pobudol“.
V stánku Rača sme ochutnali biele varené víno. „Alkohol vyvarený, vo víne príliš preráža škorica, asi miesto celej používajú práškové korenie,“ hovorí degustátorka. Stojí 24 korún.
Len jeden stánok
Punč nám z vyskúšaných chutil iba v stánku Grill&bar XXL. Na pulte stoja nachystané poháriky, v ktorých sa v rume maceruje kompótové ovocie - jahody a ananás. Doň potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň v ňom zostane zachovaný alkohol.
Varené víno v XXL bolo lepšie aj keď chutilo skôr ako jablkové. Predavačka však tvrdila, že je hroznové. „Neprekáža, ak varené víno nie je z hrozna, ale z iného ovocia. Dôležité je, aby bolo kvalitné. Varením sa vylepšiť nedá.“ Chutné bolo varené víno Matyšák v stánku reštaurácie Štadión. „Červené je výborné, ja som sa naň už dvakrát vrátila,“ referovala pani v rade. “ Nie je príliš sladké a je v ňom cítiť chuť frankovky.“
V stánku Oxa grill a bar sme vyskúšali bavorský punč za 65 korún, podľa informácií v stánku doň okrem klasických ingrediencií pridávajú ešte Amaretto, med a ovocie. Z ovocia v ňom boli len hrozienka, ktoré boli však surové, v ničom nemacerované a tvrdé. „V punči cítiť najmä med a čaj, chute sú nescelené, výsledok – sklamanie,“ ohodnotila degustátorka.
Ako to má byť
Punč
Horúci alkoholický nápoj. Varí sa zo šťavy alebo ovocného sirupu s vanilkovým cukrom, vodou a napr. vínom, koňakom či rumom. Existujú stovky receptov.
Varené víno
1 l červeného stolového vína, 4 celé škorice, 15 klinčekov, 6 PL cukru, kôra z 1 umytého citróna (olúpané pásiky).
Víno zahrejeme s cukrom, škoricou, klinčekmi a kôrou. Nesmie sa variť, aby nevyprchal alkohol. Necháme 5 minút odstáť, potom vyberieme korenie. Servírujeme v hrnčekoch z varného skla.
Na Františkánskom námestí degustátorke najviac chutil punč v stánku XXL. V pohárikoch na pulte sa macerovalo kompótové ovocie, do ktorého potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň sa v ňom zachová alkohol. FOTO SME - OLIVER FILAN |
Varené víno a punč na trhoch ponúka asi polovica stánkov. Väčšinou nalievajú do plastových pohárov. FOTO SME – OLIVER FILAN |