SME

Punč na trhoch je skúpy na alkohol

Vianočné trhy na Hlavnom námestí fungujú už vyše týždňa, rozhodli sme sa vyskúšať punč a varené víno spolu s degustátorkou alko-, nealkoholických nápojov Ingrid Vajczikovou.

Pre vianočné trhy sú typické zahrievacie nápoje. Oproti trhom vo Viedni však punče v Bratislave majú menej ovocia a chuti.Pre vianočné trhy sú typické zahrievacie nápoje. Oproti trhom vo Viedni však punče v Bratislave majú menej ovocia a chuti. (Zdroj: SME – OLIVER FILAN)

STARÉ MESTO. Varené víno a punč na vianočných trhoch ponúka asi polovica stánkov, vyskúšali sme najmä ponuku stánkov na Františkánskom námestí.

„Jednou zo zásad pri varenom víne, ale aj grogu a punči by malo byť, že víno alebo rum sa má liať do nápojov za čerstva a nemá sa variť, aby sa neodparil alkohol,“ hovorí Vajcziková.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V ochutnaných nápojoch bola zväčša chuť alkoholu takmer nebadateľná, boli najmä sladké a chuť by sa dala charakterizovať ako prázdna a fádna. Niektoré nápoje boli vlažné a nie horúce. „Keď by sme ochutnané punče mali porovnať s tými, ktoré ponúkajú na trhoch vo Viedni, naše sú omnoho skúpejšie na ovocie aj chuť,“ hovorí. „Čo by sa naozaj nemalo stávať, sú nakrájané šupy, ktoré majú nahrádzať pomaranče. Kultúre pitia tiež nepridávajú plastové poháre. Myslím, že punč alebo varené víno zo šálok chutí lepšie.“

SkryťVypnúť reklamu

Málo chuti či veľa škorice

Na Františkánskom námestí už tradične ponúka vianočný punč Lions klub. „Alkohol v punči takmer necítiť, možno trochu vína. Sladké, dobré na zahriatie, ale chýba chuť,“ hodnotí degustátorka.

Keď sme sa na recept punču spýtali predavačky, povedala, že ho tvorí čierny čaj, víno, rum, klinčeky, cukor a pomarančový džús. Pridávajú doň ešte nasekané pomarančové kúsky. Dva deci stojí 30 korún. Degustátorka mala dojem, že nápoj v termoske „už hodnú chvíľu pobudol“.

V stánku Rača sme ochutnali biele varené víno. „Alkohol vyvarený, vo víne príliš preráža škorica, asi miesto celej používajú práškové korenie,“ hovorí degustátorka. Stojí 24 korún.

Len jeden stánok

Punč nám z vyskúšaných chutil iba v stánku Grill&bar XXL. Na pulte stoja nachystané poháriky, v ktorých sa v rume maceruje kompótové ovocie - jahody a ananás. Doň potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň v ňom zostane zachovaný alkohol.

SkryťVypnúť reklamu

Varené víno v XXL bolo lepšie aj keď chutilo skôr ako jablkové. Predavačka však tvrdila, že je hroznové. „Neprekáža, ak varené víno nie je z hrozna, ale z iného ovocia. Dôležité je, aby bolo kvalitné. Varením sa vylepšiť nedá.“ Chutné bolo varené víno Matyšák v stánku reštaurácie Štadión. „Červené je výborné, ja som sa naň už dvakrát vrátila,“ referovala pani v rade. “ Nie je príliš sladké a je v ňom cítiť chuť frankovky.“

V stánku Oxa grill a bar sme vyskúšali bavorský punč za 65 korún, podľa informácií v stánku doň okrem klasických ingrediencií pridávajú ešte Amaretto, med a ovocie. Z ovocia v ňom boli len hrozienka, ktoré boli však surové, v ničom nemacerované a tvrdé. „V punči cítiť najmä med a čaj, chute sú nescelené, výsledok – sklamanie,“ ohodnotila degustátorka.

SkryťVypnúť reklamu

Ako to má byť

Punč

Horúci alkoholický nápoj. Varí sa zo šťavy alebo ovocného sirupu s vanilkovým cukrom, vodou a napr. vínom, koňakom či rumom. Existujú stovky receptov.


Varené víno

1 l červeného stolového vína, 4 celé škorice, 15 klinčekov, 6 PL cukru, kôra z 1 umytého citróna (olúpané pásiky).

Víno zahrejeme s cukrom, škoricou, klinčekmi a kôrou. Nesmie sa variť, aby nevyprchal alkohol. Necháme 5 minút odstáť, potom vyberieme korenie. Servírujeme v hrnčekoch z varného skla.

Na Františkánskom námestí degustátorke najviac chutil punč v stánku XXL. V pohárikoch na pulte sa macerovalo kompótové ovocie, do ktorého potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň sa v ňom zachová alkohol.

FOTO SME - OLIVER FILAN

Varené víno a punč na trhoch ponúka asi polovica stánkov. Väčšinou nalievajú do plastových pohárov.

FOTO SME – OLIVER FILAN

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Ako premeniť 50 € mesačne na desiatky tisíc – VELTY portfóliá
  2. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  3. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  6. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  7. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou
  8. Fakulta managementu UK - možnosť štúdia vo svetových jazykoch
  1. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy
  2. Hrady, zámky a zoologické záhrady. 100 tipov na výlety v Česku
  3. Máte po štyridsiatke? Tieto vyšetrenia netreba odkladať
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy?
  5. Viete, ako prekonať zlý cash flow aj transakčnú daň?
  6. V spaľovni vytriedili nevybuchnuté petardy a plynové bomby
  7. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci
  8. Študenti sa učili od najlepších šéfkuchárov na Slovensku
  1. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 24 189
  2. Egypt na maximum: Porovnali sme 4 obľúbené letoviská 11 780
  3. Kde najradšej nakupujeme potraviny? Toto je srdcovka Slovákov 11 681
  4. Čo by ste robili, keby ste zo dňa na deň prišli o prácu? 10 671
  5. Sedemnásť hotelov pre rodiny s deťmi, kde si oddych užijú všetci 7 164
  6. Pozrite sa na prvú zastávku vytvorenú 3D tlačou 6 537
  7. V Kardiocentre v Šaci opäť unikátni 4 929
  8. Až 37 % vodičov škodí motoru. Riešenie je prekvapivo ľahké 3 585
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Post Bellum SK: Oslobodenie Bratislavy – boj za cenu stoviek životov
  2. Ľuboš Vodička: Bratislavský Robinson Karl Jetting
  3. Juraj Mravec: Projekt Nového Lida nereflektuje záujmy Petržalky
  4. Pavol Pálfy: Úradná tabuľa - zákonná povinnosť alebo služba pre občana?
  5. Danica Chames: Zbláznili sa, šli na dovolenku do Bratislavy
  6. Radko Mačuha: Sídlisko, kvôli ktorému bolo zbúrané podhradie. ( cyklus bratislavská krutosť)
  7. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  8. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  1. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 181 275
  2. Ivan Mlynár: Ako smerácke ku..y ( myslím kurzy ), odhalili korupciu rodiny Šimečkovcov a poslanca KDH Františka Majerského. 12 787
  3. Milan Polician: Quiet quitting v ekonomike: keď firmy odchádzajú potichu 7 263
  4. Vlado Jakubkovič: Muž je muž, žena je žena ... a Slovensko je v ... 6 866
  5. Peter Slamenik: Žid sa už poučil 6 037
  6. Eva Gallova: Adela Vinczeová doma zažívala muky, ale nevolali záchranku, aby nezaťažovali systém 4 660
  7. Radko Mačuha: Mám iba dve pohlavia: mužské a ženské. 4 558
  8. Miroslav Ferkl: Jaro na Hrad 3 867
  1. Radko Mačuha: Také peniaze Cyril a Metod nikdy nevideli.
  2. Roman Kebísek: Čierny štvorec: Abstraktné umenie prešlo do absolútna a filozofickej roviny
  3. Tupou Ceruzou: Čo vie žena urobiť
  4. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka?
  5. Marcel Rebro: Začalo ďalších 7 dní bez vojny
  6. Marcel Rebro: Ukrajina krváca aj za nás. Len my zatvárame oči
  7. Marian Nanias: Jadrová energia – pozor na (nerozumných) politikov.
  8. Radko Mačuha: Tiso získal vďaka kolaborácii s Hitlerom Slovenskú štátnosť.
SkryťZatvoriť reklamu