SME

Punč na trhoch je skúpy na alkohol

Vianočné trhy na Hlavnom námestí fungujú už vyše týždňa, rozhodli sme sa vyskúšať punč a varené víno spolu s degustátorkou alko-, nealkoholických nápojov Ingrid Vajczikovou.

Pre vianočné trhy sú typické zahrievacie nápoje. Oproti trhom vo Viedni však punče v Bratislave majú menej ovocia a chuti.Pre vianočné trhy sú typické zahrievacie nápoje. Oproti trhom vo Viedni však punče v Bratislave majú menej ovocia a chuti. (Zdroj: SME – OLIVER FILAN)

STARÉ MESTO. Varené víno a punč na vianočných trhoch ponúka asi polovica stánkov, vyskúšali sme najmä ponuku stánkov na Františkánskom námestí.

„Jednou zo zásad pri varenom víne, ale aj grogu a punči by malo byť, že víno alebo rum sa má liať do nápojov za čerstva a nemá sa variť, aby sa neodparil alkohol,“ hovorí Vajcziková.

V ochutnaných nápojoch bola zväčša chuť alkoholu takmer nebadateľná, boli najmä sladké a chuť by sa dala charakterizovať ako prázdna a fádna. Niektoré nápoje boli vlažné a nie horúce. „Keď by sme ochutnané punče mali porovnať s tými, ktoré ponúkajú na trhoch vo Viedni, naše sú omnoho skúpejšie na ovocie aj chuť,“ hovorí. „Čo by sa naozaj nemalo stávať, sú nakrájané šupy, ktoré majú nahrádzať pomaranče. Kultúre pitia tiež nepridávajú plastové poháre. Myslím, že punč alebo varené víno zo šálok chutí lepšie.“

Málo chuti či veľa škorice

Na Františkánskom námestí už tradične ponúka vianočný punč Lions klub. „Alkohol v punči takmer necítiť, možno trochu vína. Sladké, dobré na zahriatie, ale chýba chuť,“ hodnotí degustátorka.

Keď sme sa na recept punču spýtali predavačky, povedala, že ho tvorí čierny čaj, víno, rum, klinčeky, cukor a pomarančový džús. Pridávajú doň ešte nasekané pomarančové kúsky. Dva deci stojí 30 korún. Degustátorka mala dojem, že nápoj v termoske „už hodnú chvíľu pobudol“.

V stánku Rača sme ochutnali biele varené víno. „Alkohol vyvarený, vo víne príliš preráža škorica, asi miesto celej používajú práškové korenie,“ hovorí degustátorka. Stojí 24 korún.

Len jeden stánok

Punč nám z vyskúšaných chutil iba v stánku Grill&bar XXL. Na pulte stoja nachystané poháriky, v ktorých sa v rume maceruje kompótové ovocie - jahody a ananás. Doň potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň v ňom zostane zachovaný alkohol.

Varené víno v XXL bolo lepšie aj keď chutilo skôr ako jablkové. Predavačka však tvrdila, že je hroznové. „Neprekáža, ak varené víno nie je z hrozna, ale z iného ovocia. Dôležité je, aby bolo kvalitné. Varením sa vylepšiť nedá.“ Chutné bolo varené víno Matyšák v stánku reštaurácie Štadión. „Červené je výborné, ja som sa naň už dvakrát vrátila,“ referovala pani v rade. “ Nie je príliš sladké a je v ňom cítiť chuť frankovky.“

V stánku Oxa grill a bar sme vyskúšali bavorský punč za 65 korún, podľa informácií v stánku doň okrem klasických ingrediencií pridávajú ešte Amaretto, med a ovocie. Z ovocia v ňom boli len hrozienka, ktoré boli však surové, v ničom nemacerované a tvrdé. „V punči cítiť najmä med a čaj, chute sú nescelené, výsledok – sklamanie,“ ohodnotila degustátorka.

Ako to má byť

Punč

Horúci alkoholický nápoj. Varí sa zo šťavy alebo ovocného sirupu s vanilkovým cukrom, vodou a napr. vínom, koňakom či rumom. Existujú stovky receptov.


Varené víno

1 l červeného stolového vína, 4 celé škorice, 15 klinčekov, 6 PL cukru, kôra z 1 umytého citróna (olúpané pásiky).

Víno zahrejeme s cukrom, škoricou, klinčekmi a kôrou. Nesmie sa variť, aby nevyprchal alkohol. Necháme 5 minút odstáť, potom vyberieme korenie. Servírujeme v hrnčekoch z varného skla.

Na Františkánskom námestí degustátorke najviac chutil punč v stánku XXL. V pohárikoch na pulte sa macerovalo kompótové ovocie, do ktorého potom prilejú horúcu zmes. Punč tak zostáva horúci, a zároveň sa v ňom zachová alkohol.
FOTO SME - OLIVER FILAN
Varené víno a punč na trhoch ponúka asi polovica stánkov. Väčšinou nalievajú do plastových pohárov.
FOTO SME – OLIVER FILAN
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 18 357
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 936
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 958
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 462
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 431
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 944
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ján Roháč: Čo nám ukázali cyklopruhy na Vajanského?
  2. Michal Drotován: Môže byť Bratislava 15-minútové mesto?
  3. Irena Šimuneková: Čriepky z Bratislavy - Keď utícha ruch veľkomesta...
  4. Radko Mačuha: Ako fénix z popola.
  5. Radko Mačuha: Praskliny na Bratislavskom hrade.
  6. Radko Mačuha: Budova, ktorá dala celému námestiu skutočný význam. (cyklus Bratislavská krutosť)
  7. Ľuboš Vodička: Prešporskí báječní muži na lietajúcich strojoch: Ján Bahýľ
  8. Radko Mačuha: Prešporská kasáreň maľovaná (cyklus Bratislavská krutosť)
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 46 392
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 656
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 459
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 8 838
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 462
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 379
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 346
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 436
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  7. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
SkryťZatvoriť reklamu