SME
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Keď turista vyhladne a vysmädne, ide do rizika

Na Kamzíku majú lokše, na Zlatých pieskoch vyprážaný syr. Ceny v niektorých bufetoch uvádzajú už ajv eurách.

BRATISLAVA. Úroveň zariadení s občerstvením je na tradičných výletných miestach v Bratislave a v okolí rôzna.

Konkurencia medzi bufetmi je slabá. Ponúkajú rovnaké druhy jedál za podobné ceny.

V ponuke je osvedčená bufetová klasika – hot dog, hranolky, grilovaná klobása, ale aj špeciality ako pečený heik či nakladaný encián.

Problémom môže byť hygiena. „V bufetoch si v lete treba dávať vždy veľký pozor,“ hovorí Marta Černá, predsedníčka Fóra spotrebiteľov. „Kúpiť si niečo tam, kde nemajú tečúcu vodu, je riziko.“

Skryť Vypnúť reklamu

Chudobný špíz

Navštívili sme Devín, Kamzík a Zlaté piesky za teplého slnečného počasia v poobedňajších hodinách. Návštevníkov tam bolo v tom čase málo s výnimkou Zlatých pieskov. Tie boli preplnené.

Posedenie je na všetkých miestach slušné, je tam čisto. Lavičiek a stolov je dosť a všade sa dá sedieť aj v tieni.

Na Devíne bol veľký výber jedál a nápojov za primerané ceny. Ponuka priláka najmä milovníkov grilovaných jedál. Špecialitou je tu grilovaný špíz z bravčového mäsa. „Špíz bol dosť chudobný, bolo na ňom len pár kúskov mäsa, za takú cenu som očakával viac,“ povedal návštevník jedného z bufetov.

Na sedenie je na Devíne dostatok drevených lavičiek so slnečníkmi. Deťom sú k dispozícii preliezačky. V hoteli priamo pod hradným bralom sa najedia aj nároční návštevníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Kto si nevyberie z ponuky jedla pod hradom, má stravovacie možnosti aj v dedine. Obchod s potravinami tam funguje len jeden.

Konkurencia chýba

Horšia je situácia na Kamzíku. Návštevníci tam v troch bufetoch nájdu len hot-dog, párky, lángoš, klobásu, toasty a lokše.

Na začiatku areálu sú dva bufety, pri jednom stálo v čase nášho príchodu v rade niekoľko ľudí, zopár ich sedelo na lavičkách. V druhom nebol nikto, napriek tomu, že ponuka aj ceny sú tam navlas rovnaké a úroveň posedenia je v oboch podobná. „Lokše tu robia výborné,“ pochvaľuje si pani čakajúca v rade. „Cez víkendy a v poobedňajších hodinách tu stávajú veľmi dlhé rady,“ povedal ďalší zákazník.

K tretiemu bufetu pri lanovke sa treba predrať cez les. Kto si tam nevyberie, tomu ostáva ako jediná možnosť podstatne drahšia reštaurácia.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepríjemné osy

Najväčší výber jedál je z troch vybraných turistických lokalít na Zlatých pieskoch. Bufetov je tam mnoho.

Vyskúšali sme vyprážaný syr s hranolkami a palacinky so šľahačkou a ovocím.

Kúpaliskové menu bolo výborné. K syru servírujú prílohu z čerstvej zeleniny. Bol dostatočne opečený a hranolky neboli príliš mastné. Palacinky boli bohato obložené a pekne naservírované.

Veľmi nepríjemné boli osy, ktoré sa zlietali nad stolom. Ich domovom sú plné odpadkové koše pri stoloch.

Kontroly sú časté

„Stánky s občerstvením hygienici dosť často kontrolujú,“ hovorí Černá. Ak máme už na pohľad pocit, že jedlo nie je v poriadku, je vždy lepšie si ho nekúpiť. Ceny si môžu prevádzkovatelia stanovovať voľne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  9. Zelená Bratislava
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 253
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 027
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 231
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 730
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 867
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 376
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 420
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 277
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 195
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 953
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu