SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Keď turista vyhladne a vysmädne, ide do rizika

Na Kamzíku majú lokše, na Zlatých pieskoch vyprážaný syr. Ceny v niektorých bufetoch uvádzajú už ajv eurách.

BRATISLAVA. Úroveň zariadení s občerstvením je na tradičných výletných miestach v Bratislave a v okolí rôzna.

Konkurencia medzi bufetmi je slabá. Ponúkajú rovnaké druhy jedál za podobné ceny.

V ponuke je osvedčená bufetová klasika – hot dog, hranolky, grilovaná klobása, ale aj špeciality ako pečený heik či nakladaný encián.

Problémom môže byť hygiena. „V bufetoch si v lete treba dávať vždy veľký pozor,“ hovorí Marta Černá, predsedníčka Fóra spotrebiteľov. „Kúpiť si niečo tam, kde nemajú tečúcu vodu, je riziko.“

Skryť Vypnúť reklamu

Chudobný špíz

Navštívili sme Devín, Kamzík a Zlaté piesky za teplého slnečného počasia v poobedňajších hodinách. Návštevníkov tam bolo v tom čase málo s výnimkou Zlatých pieskov. Tie boli preplnené.

Posedenie je na všetkých miestach slušné, je tam čisto. Lavičiek a stolov je dosť a všade sa dá sedieť aj v tieni.

Na Devíne bol veľký výber jedál a nápojov za primerané ceny. Ponuka priláka najmä milovníkov grilovaných jedál. Špecialitou je tu grilovaný špíz z bravčového mäsa. „Špíz bol dosť chudobný, bolo na ňom len pár kúskov mäsa, za takú cenu som očakával viac,“ povedal návštevník jedného z bufetov.

Na sedenie je na Devíne dostatok drevených lavičiek so slnečníkmi. Deťom sú k dispozícii preliezačky. V hoteli priamo pod hradným bralom sa najedia aj nároční návštevníci.

Skryť Vypnúť reklamu

Kto si nevyberie z ponuky jedla pod hradom, má stravovacie možnosti aj v dedine. Obchod s potravinami tam funguje len jeden.

Konkurencia chýba

Horšia je situácia na Kamzíku. Návštevníci tam v troch bufetoch nájdu len hot-dog, párky, lángoš, klobásu, toasty a lokše.

Na začiatku areálu sú dva bufety, pri jednom stálo v čase nášho príchodu v rade niekoľko ľudí, zopár ich sedelo na lavičkách. V druhom nebol nikto, napriek tomu, že ponuka aj ceny sú tam navlas rovnaké a úroveň posedenia je v oboch podobná. „Lokše tu robia výborné,“ pochvaľuje si pani čakajúca v rade. „Cez víkendy a v poobedňajších hodinách tu stávajú veľmi dlhé rady,“ povedal ďalší zákazník.

K tretiemu bufetu pri lanovke sa treba predrať cez les. Kto si tam nevyberie, tomu ostáva ako jediná možnosť podstatne drahšia reštaurácia.

Skryť Vypnúť reklamu

Nepríjemné osy

Najväčší výber jedál je z troch vybraných turistických lokalít na Zlatých pieskoch. Bufetov je tam mnoho.

Vyskúšali sme vyprážaný syr s hranolkami a palacinky so šľahačkou a ovocím.

Kúpaliskové menu bolo výborné. K syru servírujú prílohu z čerstvej zeleniny. Bol dostatočne opečený a hranolky neboli príliš mastné. Palacinky boli bohato obložené a pekne naservírované.

Veľmi nepríjemné boli osy, ktoré sa zlietali nad stolom. Ich domovom sú plné odpadkové koše pri stoloch.

Kontroly sú časté

„Stánky s občerstvením hygienici dosť často kontrolujú,“ hovorí Černá. Ak máme už na pohľad pocit, že jedlo nie je v poriadku, je vždy lepšie si ho nekúpiť. Ceny si môžu prevádzkovatelia stanovovať voľne.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Bratislava

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 38 845
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 135
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 447
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 737
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 038
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 915
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 216
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 892
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 693
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 584
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu