STARÉ MESTO. Tradičné mäsiarstvo pod Manderlom skončilo. Obchod, vďaka ktorému vlastne stavali celý dom, sa do priestorov už nevráti.
„Bude tu kaviareň,“ hovorí majiteľ mäsiarstva Marián Kuchárek. Firma prenajala priestory bývalej predajne inej, ktorá tu kaviareň od augusta alebo septembra bude prevádzkovať.
„Robí sa rozsiahla rekonštrukcia. Trh je taký, tržby nám klesajú a náklady stúpajú. Vedeli sme, že tu už mäso nebude. Priestor sa dá využiť aj lepšie,“ vysvetlil. Spoločnosť ohlásila samospráve práce v priestore, tá však nič nepovoľovala.
Oznámil udržiavacie práce
„Konateľ spoločnosti Kuchárek pán Karol Kuchárek oznámil stavebnému úradu 14. apríla udržiavacie práce v predajni. Tie súvisia s demontážou chladiarenských boxov,“ povedala hovorkyňa staromestského miestneho úradu Alena Kopřivová.
Niektoré z boxov tu podľa Kuchárka boli od začiatku, mali teda aj 70 rokov. Pri tejto príležitosti chcela spoločnosť v mäsiarstve aj vymieňať dlážku, hovorí Kopřivová.
O tom, že by tu mala byť kaviareň, samospráva nevie. „Keby pán Kuchárek chcel v mäsiarstve urobiť kaviareň, musel by požiadať o zmenu účelu využitia, čo zatiaľ nespravil. Ani nikto iný,“ dodáva hovorkyňa. K žiadosti o zmenu bude musieť priložiť aj súhlas vlastníkov bytov na horných podlažiach.
Kuchárek hovorí, že sa tu menia len sadrokartónové priečky, čo nie je zásah do nosných pilierov.
Kopřivová vysvetľuje, že samospráva v tomto nemôže podnikateľov obmedzovať. „Ak sa pán Kuchárek náhodou perspektívne rozhodne presedlať z mäsiarstva na kaviarenstvo, asi mu v tom samospráva nedokáže zabrániť. Stavebný úrad bude postupovať v zmysle stavebného zákona.“
Týždenne jedno poschodie
Mäsiarstvo v Manderláku bolo už od jeho vzniku v roku 1935, stavať ho dal totiž Rudolf Manderla zo známej mäsiarskej rodiny.
„Firme sa darilo a rozhodli sa stavať na svojom pozemku. Predtým tu bol jednoposchodový dom s výčapom liehovín Slubekovej továrne. Časť, kde je dnes už cesta, ponúkli mestu na výmenu za to, že budú môcť stavať vyššie,“ hovorí Vladimír Tomčík zo združenia Devínska brána.
Budovu s desiatimi poschodiami postavila stavebná firma Alexandra Feiglera za deväť mesiacov. „Každý týždeň jedno poschodie,“ hovorí Tomčík.
Vznik prvého mrakodrapu v meste prirovnáva k stavbe eiffelovky v Paríži. „Stavba mala svojich odporcov aj priaznivcov.“ Čoskoro sa ale Manderlák stal symbolom Bratislavy, dodáva Tomčík. „Na tú dobu to bol unikát.“
Mäsiarstvo na prízemí bolo na tú dobu luxusné a bolo „vlajkovou loďou“ spoločnosti. „Zaujímavosťou je, že napríklad Manderlovci si najímali ľudí, aby vo výklade jedli párky. Bola to reklama.“